Aby se Vánoce s domácími mazlíčky neproměnily v horor: Pozor na otravu jmelím nebo čokoládou

Dva psi u stromečku v santovské čepici Masarik / Shutterstock.com

Vánoce by sice měly být svátky klidu a míru, ale realita je tomu často dost vzdálená. I když přežijete shon v obchodním centru, stihnete nakoupit všechny dárky a nezapíchnete si kost z kapra do krku, ještě nemáte vyhráno. Pokud totiž domácnost sdílíte se svým psím nebo kočičím kamarádem, je před vámi další nebezpečí. Jaké vánoční nástrahy na domácí mazlíčky číhají?

Přečtěte si také

Velikonoce na zahradě: Je nejvyšší čas zasadit zeleninu i jahody

Jedovatá čokoláda

Adventní kalendář, čokoládový Mikuláš nebo poleva na cukroví. To všechno si my lidé na Vánoce dopřáváme. Čokoláda ale patří mezí potraviny obzvlášť nevhodné pro psa nebo kočku.

Obsahuje totiž stimulant zvaný teobromin, který je podobný kofeinu. Naše tělo se s ním bez problémů vyrovná, avšak pro zvířata tato látka představuje riziko možné otravy. Obzvlášť hořká čokoláda nebo ta na vaření obsahují vyšší množství této látky.

Co se stane, když sní pes čokoládu?

Sní-li váš mazlíček jen kousek, způsobí si tím pravděpodobně „jen“ nevolnost nebo průjem. Ale pokud máte doma velkého, žravého psa, který v nekontrolované chvíli sní tabulku čokolády, hrozí mu vážné zdravotní potíže, jako je svalový třes, nepravidelně bijící srdce, nebo dokonce i infarkt.

Retrívr ležící u krbu, v pozadí vánoční stromek Gorodenkoff / Shutterstock.com

Rozinky

Nejen čokoláda je ale surovinou, kterou byste před domácími zvířátky měli schovávat. Taktéž třeba rozinky, které budete přidávat do vánočky nebo vánoční štoly, jsou stejně rizikové. U psů způsobují závažnou otravu, při které může dojít až k selhání ledvin.

Vědci zatím nedokázali odhalit, proč tomu tak je, přisuzují to však neznámým látkám, které jsou obsaženy v hroznech. Rozinky mohou způsobit vážné zdravotní problémy i ve velmi malém množství, pejska tak u pečení raději důkladně kontrolujte.

Plísňové sýry

Všetečné kočky po rozinkách asi slídit nebudou, co by je ovšem mohlo zajímat, jsou plísňové sýry. Mléčné výrobky kočkám velmi chutnají, ale takovou nivu nebo roquefort jim rozhodně nedávejte. Plísně v sýru obsažené v sobě totiž ukrývají látku zvanou roquefortin C, na kterou mohou být mazlíčci velmi citliví. Může jim způsobit zvracení, průjem nebo vysokou teplotu.

Holčička si na stole hladí kočku Smolina Marianna / Shutterstock.com

Jedovaté jmelí

Větvičky jmelí, pod kterými se rádi líbáme, abychom si pojistili dostatek lásky i v příštím roce, jsou další z mnoha nástrah vánoční domácnosti. Pro psy a zvlášť pro kočky jsou větvičky jmelí jedovaté, mohou podráždit žaludek a vyvolat zvracení. Ještě o něco nebezpečnější je pak brambořík, který je další typickou rostlinou pro tuto část roku. Toxická je hlavně jeho hlíza.

Pokud tedy pes rostlinu vyhrabe a sní, hrozí mu ochrnutí, křeče nebo i smrt. Mnoho chovatelů má strach pořídit si živý vánoční stromeček právě proto, že se bojí otravy svého miláčka. Dobrá zpráva je, že smrčky ani borovice pro ně jedovaté nejsou.

Vánoční řetězy

Pozor nezapomeňte dát také na blýskavé vánoční řetězy. Ty jsou pro mazlíčky velkým lákadlem a moc rádi si s nimi hrají. Staniol nicméně dokáže nadělat s jejich žaludky pořádnou paseku. V lepším případě bude jejich potřeba extra zářivá, ale v tom horším je může čekat i náročná operace zauzlených střev.

Svíčky

V období vánočních svátků se v domovech rozsvítí svíčky, vánoční světýlka a leckde i oheň v krbu. A tak jako malé děti, tak ani psí a kočičí kamarády byste v takovou chvíli neměli nechat bez dozoru. Neposedný psí nebo kočičí ocásek se kolem svíčky může rychle mihnout a způsobit neštěstí.

Pokud se bez vánočních svíček neobejdete, schovejte je do nějaké dekorativní lampy nebo lucerny, kde bude jejich světlo pod kontrolou. Nenechavé kočky bude určitě zajímat i světlený řetěz, protože vypadá podobně jako provázek na hraní. Na rozdíl od něj však není radno do světýlek kousat, protože kočce hrozí popálení, nebo dokonce i zásah elektřinou.

Zdroje: uveterinarky.cz, onlinepsiskola.cz, akinu.cz