Obyčejná rýže umí v domácnosti zázraky. Vyčistí vázu, naostří nože a pomůže ovoci dozrát

Rýžová voda na krásnou a svěží pleť Canva

Z rýže si v kuchyni připravíte prakticky cokoliv – například rizoto, rýžový nákyp, mléčnou rýži, rychlou rýži smaženou či „jen“ obyčejnou přílohu. Při vaření se tato surovina rozhodně neztratí. Víte však, k čemu všemu se dá použít i jinde?

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Rýže zamezí tvorbě solných hrudek v solničce

Zrníčka rýže v solničce – postřehli jste je někdy? Například v restauracích se jedná o běžnou praxi, rýže se do solniček nedostane omylem, ale naopak zcela záměrně.

Sůl má totiž tendenci se shlukovat v důsledku působení vzdušné vlhkosti. Taková reakce jistě není v solničce žádoucí, a proto se do ní přidává pár zrnek syrové rýže, které přebytečnou vlhkost ze vzduchu vstřebají, a zrnka soli se tak neslepí.

Stačí přidat pár zrnek rýže, a sůl v solničce se neslepí Canva

Hřejivý anebo chladicí polštářek z rýže

Ofouklo vás venku? Počasí je v dnešní době opravdu nevyzpytatelné – chvíli hřeje sluníčko a hned nato abyste se soukali do teplého svetru a kolem krku omotávali super teplou šálu.

Jak si vyrobit hřejivý polštářek?

Najděte si doma bavlněnou látku a vystřihněte ji do tvaru obdélníku. Látku přeložte podélně na půl a sešijte ji ze dvou stran. Nasypte dovnitř zrnka syrové rýže a polštářek sešijte. A nyní stačí jen vložit jej do mikrovlnné trouby a nahřát.

Polštářek s rýží je ideální také v případě, když to přeženete se cvičením v posilovně, a potřebujete svaly naopak zchladit. Na rozdíl od nahřívání v mikrovlnné troubě, které trvá jen chvilku, je však potřeba jej nechat v mrazáku i několik hodin.

Rýže je nepostradatelným pomocníkem nejen v kuchyni

Čistění špatně dostupných míst pomocí rýže

Vázy či karafy s úzkým hrdlem nemusí být vůbec snadné vyčistit. Kartáč na nádobí není zcela ideální a ruku do nich samozřejmě nestrčíte. I s tímto zdánlivě neřešitelným problémem si dokáže rýže hravě poradit.

Naplňte vázu teplou vodou (ne horkou, ať vám nepraskne), přidejte pár kapek přípravku na mytí nádobí, tři polévkové lžíce octa a cca 150 gramů rýže (v závislosti na velikosti nádoby můžete přidat či ubrat). Poté nádobou krouživě pohybujte – rýže dno krásně vyčistí.

Úzké hrdlo? S rýží žádný problém! Canva

Spadl vám mobil do toalety? Rýže ho zachrání

Některé dnešní mobilní telefony jsou již částečně voděodolné. Pokud však váš přístroj tuto vlastnost postrádá, ihned jej zbavte všech obalů a ponořte na několik hodin do misky či sáčku se syrovou rýží. Ta totiž absorbuje vlhkost i z telefonu.

  • Ještě účinnější je vysoušedlo silikagel (dobře známé kuličky oxidu křemičitého, které najdete v malém pytlíčku například v krabici od bot, aby pohlcovaly vlhkost), který do sebe zvládne vtáhnout cca 20 % své hmotnosti.
  • Takové vysoušedlo ovšem asi doma běžně nemáte, kdežto rýže je základní surovinou v kuchyni, kterou kupujeme i do zásoby.

Zamezuje tvorbě rzi a vyčistí i mlýnek na kávu

Máte strach, že vám zreziví pracovní nářadí? Pokud nějaký kousek používate jen občas, může se to snadno stát – ne však, pokud jej umístíte do nádoby s rýží, která opět nežádoucí vlhkost částečně pohltí.

Obdobně jako nářadí lze zachránit i mlýnek na kávu, který rýže navíc vyčistí a nabrousí. Stačí, když ji jednoduše nasypete do mlýnku na kávu a umelete.

Rýže vyčistí i zanesený mlýnek na kávu Canva

Zvládne naostřit i nože mixéru

Rýži nasypte přímo do mixéru a přibližně po dobu dvou minut tiskněte pulzní tlačítko. Samozřejmě, že můžete nože mixéru vytáhnout a naostřit běžnými způsoby, případně koupit nové, ale toto řešení funguje také. Proč tedy dělat věci složitě, když to jde i jednoduše?

Čistá a svěží pleť díky jasmínové rýži

Za přírodní pleťovou vodu nemusíte platit stovky korun, snadno si uděláte vlastní. Už jste slyšeli o rýžové pleťové vodě?

  1. Vezměte jasmínovou rýži a pořádně ji propláchněte, dokud nepoteče čistá voda. Takto z ní odstraníte nečistoty.
  2. Poté ji nechte odstát ve studené vodě po dobu cca 30 minut. Pustí do ní vitamíny a minerály, díky kterým bude vaše pleť rozjasněná, svěží a pevnější.
  3. Rýžovou vodu skladujte v uzavřené nádobě v lednici.

Upozornění: Tato pleťová voda od jasmínové rýže převezme její typické aroma, které nemusí být každému příjemné.

Dopřejte své pleti přírodní, účinnou a levnou péči

Rýže urychluje zrání ovoce

Koupili jste nezralé ovoce? Žádný problém! Pokud je umístíte do mísy se syrovou rýží, dozraje opravdu rychle. Rýže totiž dokáže zadržet rostlinný hormon ethylen, díky němuž ovoce dozrává rychleji. A to samé platí i v případě, že ovoce vložíte do mikrotenového sáčku.