Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Měkké perníčky a uleželé pracny. Kdy začít péct vánoční cukroví?

Měkké perníčky a uleželé pracny. Kdy začít péct vánoční cukroví?

Rodina okolo stromečku, pohádky, káva a cukroví. Také vám to zní jako ta správná vánoční atmosféra? Domácí cukroví je tradice, která ke svátkům prostě patří. Jak si čas správně rozvrhnout, abyste všechny druhy stihli do Vánoc připravit? Kterými začít, a jaké si naopak nechat až na konec?

Přečtěte si také

Věděli jste, že rýže, která se jí další den, je zdraví nebezpečná?
Věděli jste, že rýže, která se jí další den, je zdraví nebezpečná?

Kde se vzalo vánoční cukroví?

Původ tradice pečení cukroví sahá až do 16. století, kdy měly jeho tvary jasnou symboliku a byla s nimi spojena řada pověr. Kulaté cukroví symbolizovalo slunce a rozdávalo se koledníkům. Vykrajované cukroví ve tvaru zvířat mělo obdarovanému přinést sílu a vlastnosti daného zvířete. I přes to, že dnes cukroví už nepřisuzujeme magickou moc, v českých domácnostech se jeho tradice stále drží. Některé pilné hospodyňky plní krabice až 20 druhy cukroví, i když historie původně hovoří o 7 druzích. Ať už každoročně soutěžíte o nejvyšší počet druhů vánočního pečiva, nebo si vystačíte se třemi oblíbenými, každý z nich je třeba péct ve správnou dobu. A kdy to je?

Začněte perníčky

Přelom listopadu a prosince je ideální doba na to upéct perníčky. Ty jsou pro vánoční svátky typické, i když si na nich leckterá hospodyňka vyláme zuby. A to doslova! Perníčky potřebují několik týdnů, aby se rozležely a nebyly tvrdé. S jejich zdobením počkejte pár dní nebo i týdnů, aby vám cukrová poleva nepopraskala. Upečené perníčky uskladněte v chladu v krabici nebo v plechové nádobě. Pokud se vám bude zdát, že neměknou ani pár dní před Vánocemi, vložte k nim do dózy rozkrojené jablko nebo kousek chleba. Perníčky si z nich natáhnou vlhkost a budou vláčnější.

S pečením perníčků byste měli začít již na konci listopadu

Vláčné linecké cukroví

Na začátku prosince byste měli zadělat těsto na oblíbené linecké cukroví. I to bude potřebovat nějaký ten čas na to, aby změklo. Až budete odhadovat množství, nezapomeňte, že linecká kolečka se často používají i jako základ pro vosí hnízda. Upečené linecké cukroví neslepujte hned marmeládou, ale klidně ho nechte pár dní uložené v dóze. Slepování džemem nebo marmeládou si můžete naplánovat přibližně 2 týdny před Vánocemi. Slepování krémem nechte ještě na později!

Vanilkové rohlíčky jsou klasika

Až bude za okny chodit Mikuláš s čertem, připravte si těsto na vanilkové rohlíčky. Jejich kouzlo je právě v tom, že se rozplynou na jazyku, a tak jim dejte čas na rozležení. Přibližně 3 týdny před Vánoci je také správný čas na to upéct zázvorky nebo kokosové a ořechové cukroví. S čokoládovými polevami si většinou nemusíte dělat velké starosti. Většina z nich je trvanlivá a do Vánoc bez problémů vydrží. V tuto dobu si též upečte oblíbené medvědí pracny. Hřebíček a skořice provoní celý dům a všem bude jasné, že Vánoce už jsou opravdu za dveřmi.

Nepečené cukroví se rychle kazí, připravujte jej tedy na poslední chvíli

5 dní před Štědrým dnem

Do Vánoc už zbývá necelý týden – ideální čas na slepování cukroví krémy. Většina z nich obsahuje máslo a pokud byste s nimi začali dříve, hrozí, že se zkazí. Slepené cukroví pak uchovávejte v chladu na balkóně nebo v lednici. Pokud už některé cukroví podáváte hostům, servírujte jen takové množství, které se opravdu sní. Stálicemi českých Vánoc jsou vosí hnízda a další nepečené druhy cukroví. I s jejich výrobou vyčkejte, aby se vám do Štědrého dne nezkazily.

Na poslední chvíli

Máte chvilku času mezi přípravou bramborového salátu a zdobením stromečku? Vyplnit ji můžete třeba rychlým receptem na cukroví z listového těsta nebo upéct domácí jablkový závin. Hosty zabavte koulením rumových koulí obalovaných v kokosu nebo krájením nepečeného fíkového salámu. Pak nezbývá než slavnostně vyložit všechny druhy na talíř a sledovat, který zmizí jako první!