Měkké perníčky a uleželé pracny. Kdy je správný čas začít péct jednotlivé druhy cukroví?

České vánoční cukroví na talířku Stepanek Photography / Shutterstock.com

Rodina okolo stromečku, pohádky, káva a cukroví. Také vám to zní jako ta správná vánoční atmosféra? Domácí cukroví je tradice, která ke svátkům prostě patří. Jak si správně rozvrhnout čas, abyste stihli připravit všechny druhy do Vánoc? Kterými začít? A které si naopak nechat až na konec?

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Kde se vzalo vánoční cukroví?

Původ tradice pečení cukroví sahá až do 16. století, kdy měly jeho tvary jasnou symboliku a byla s nimi spojena řada pověr. Kulaté cukroví symbolizovalo slunce a rozdávalo se koledníkům, vykrajované ve tvaru zvířat mělo zase obdarovanému přinést sílu a vlastnosti daného zvířete.

Přestože dnes už cukroví nepřisuzujeme magickou moc, v českých domácnostech se jeho tradice stále drží. Některé pilné hospodyňky plní krabice až 20 druhy cukroví, i když historie původně hovoří o 7 druzích. Ať už každoročně soutěžíte o nejvyšší počet druhů vánočního pečiva, nebo si vystačíte se třemi oblíbenými, každý z nich je třeba péct ve správnou dobu. Kdy to je?

Perníčky
Čas přípravy: 2 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Perníčky

Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období, bez nich by to prostě nebylo ono. Různorodé tvary plné slaďoučkého medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly do Vánoc změknout. S naším receptem je ale budete mít měkké ihned.

Perníčky

Začněte medovými perníčky

Přelom listopadu a prosince je ideální doba na to upéct perníčky. Ty jsou pro vánoční svátky typické, i když si na nich leckterá hospodyňka vyláme zuby. A to doslova. Perníčky totiž potřebují několik týdnů, aby se rozležely a byly pěkně měkké. S jejich zdobením počkejte pár dní nebo i týdnů, aby vám cukrová poleva nepopraskala. Upečené perníčky uskladněte v chladu v krabici nebo v plechové nádobě.

Tip: Pokud se vám bude zdát, že neměknou ani pár dní před Vánocemi, vložte k nim do dózy rozkrojené jablko nebo kousek chleba. Perníčky si z nich natáhnou vlhkost a budou vláčnější.

Vánoční perníčky ve tvaru stromečku, kapra a sněhuláka jakubicek / Shutterstock.com

Vláčné linecké cukroví

Na začátku prosince byste měli zadělat těsto na oblíbené linecké cukroví. I to bude potřebovat nějaký ten čas na to, aby změklo. Až budete odhadovat množství, nezapomeňte, že linecká kolečka se často používají i jako základ pro vosí hnízda.

Upečené linecké cukroví neslepujte marmeládou hned, ale klidně ho nechte pár dní uložené v dóze. Slepování džemem nebo marmeládou si můžete naplánovat přibližně 2 týdny před Vánocemi, slepování krémem nechte ještě na později.

Linecké cukroví
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Linecké cukroví

Linecké cukroví slepované marmeládou bezesporu patří ke stálicím českých Vánoc a na sváteční tabuli by určitě nemělo chybět. Pojďte si ho s námi zkusit upéct, jistě budete s výsledkem spokojeni.

Linecké cukroví

Vanilkové rohlíčky jsou klasika

Až bude za okny chodit Mikuláš s čertem, připravte si těsto na vanilkové rohlíčky. Jejich kouzlo je právě v tom, že se rozplynou na jazyku – takže jim dejte čas na rozležení. Přibližně 3 týdny před Vánoci je také správný čas na to upéct zázvorky nebo kokosové a ořechové cukroví.

S čokoládovými polevami si prakticky nemusíte dělat velké starosti – většina z nich je trvanlivá a do Vánoc bez problémů vydrží. V tuto dobu si též upečte oblíbené medvědí pracny. Hřebíček a skořice provoní celý dům a všem bude jasné, že Vánoce už jsou opravdu za dveřmi.

Talířek s různými druhy vánočního cukroví Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

5 dní před Štědrým dnem

Do Vánoc už zbývá necelý týden – ideální čas na slepování cukroví krémy. Většina z nich obsahuje máslo, a pokud byste s nimi začali dříve, hrozí, že se zkazí. Slepené cukroví pak uchovávejte v chladu na balkónu nebo v lednici. Pokud už některé podáváte hostům, servírujte jen takové množství, které se opravdu sní.

Stálicemi českých Vánoc jsou vosí hnízda a další nepečené druhy cukroví. I s jejich výrobou vyčkejte, aby se vám do Štědrého dne nezkazily.

Vosí hnízda
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Vosí hnízda

Vosí hnízda patří k nepečeným druhům vánočního cukroví, které si můžete připravit těsně před svátky. Příprava je rychlá a jednoduchá.

Vosí hnízda

Na poslední chvíli

Máte chvilku času mezi přípravou bramborového salátu a zdobením stromečku? Vyplnit ji můžete třeba rychlým receptem na cukroví z listového těsta, případně upečte domácí jablečný závin. Hosty zabavte koulením rumových koulí obalovaných v kokosu nebo krájením nepečeného fíkového salámu. A na konec nezbývá než slavnostně vyložit všechny druhy na talíř a sledovat, který zmizí jako první!

Zdroje: brunetavkuchyni.cz, prozeny.cz