Hořká čokoláda je pro zdraví přínosná. Klidně si ji dopřejte

Žena ve svetru jí čokoládu Estrada Anton / Shutterstock.com

Pro někoho vášeň, pro jiného nebezpečné lákadlo. Od svého objevení se čokoláda setkává s obrovskou popularitou. Zároveň je však mnoha lidmi zatracována, protože jí lze jen těžko odolat. Možná proto v souvislosti s ní vzniklo tolik mýtů, které ji mají očernit. Jak to s ní tedy je?

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Jak poznat kvalitní čokoládu

Pod slovem čokoláda si mnoho z nás představí regály plné sladkých dobrot v pestrobarevných obalech, které obsahují různé množství kakaa a k tomu často ještě další přísady, jako jsou oříšky, sušené ovoce nebo karamel.

Většina těchto produktů, jakkoli dobrých, nicméně nesplňuje parametry pravé čokolády, na kterou se provádějí vědecké průzkumy. Hlavní složkou čokolády je totiž kakao – a právě toho by v ní mělo být nejvíce, tedy alespoň 70 %. Neznamená to však, že bychom této lahůdky měli sníst kila. Jak řekl švýcarský lékař Paracelsus: „Jed se od léku odlišuje pouze v podaném množství.“

Nalámaná a nastrouhaná čokoláda Fortyforks / Shutterstock.com

Co obsahuje hořká čokoláda?

Co našemu organismu nabízí pravá hořká čokoláda, která obsahuje minimálně 70 % kakaa (čím víc, tím lépe)? Budete překvapeni, kolik živin a prospěšných látek ukrývá.

  • Vláknina pomáhá s trávením a udržuje mikrobiom (tedy střevní mikroflóru) v dobré kondici, čímž nepřímo posiluje i náš imunitní systém.
  • Železo – pomáhá okysličovat orgány, čímž zajišťuje jejich správnou funkci.
  • Hořčík – je důležitý pro zdraví zubů a kostí, zároveň působí zklidňujícím způsobem na naši nervovou soustavu.
  • Měď – omlazuje pokožku (je součást kolagenu) a zmírňuje křeče. 100 g čokolády obsahuje až 90 % doporučené denní dávky.
Dopřejte si kvalitní čokoládu v akci
  • Mangan – pomáhá s únavou, aktivuje mozek a zvyšuje odolnost nervů. I tohoto prvku je ve 100 g čokolády téměř celá denní dávka.
  • Fosfor – je důležitý pro činnost štítné žlázy, ale také nervů a pohlavních orgánů.
  • Draslík – ovlivňuje aktivitu svalů, mění cukr na energii a povzbuzuje střeva.
  • Zinek – působí na zdraví kůže i jako prevence nachlazení.
  • Mastné kyseliny (ve správném poměru)

Hořká čokoláda je vhodná i pro osoby, které drží redukční dietu nebo vyznávají low carb stravování (tedy stravování bez sacharidů). 100 g čokolády obsahuje sice cca 600 kcal, ale právě jen malé množství cukru. A celou tabulku zpravidla nesníme – chuť na sladké obvykle uspokojí jedna či dvě kostičky (do 20 g).

Kousky různých druhů čokolády ivan_kislitsin / Shutterstock.com

Hořká čokoláda a její účinky na zdraví

Co všechno tedy koktejl účinných látek ukrytých v kakau – a tudíž i v hořké čokoládě – zajišťuje?

  1. Pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém – údajně snižuje krevní tlak, pomáhá se „špatným“ cholesterolem a pečuje o pevné cévní stěny.
  2. Chrání pokožku před sluncem a zároveň pomáhá s hydratací a prokrvením kůže.
  3. Příznivě působí na činnost mozku (opět prostřednictvím prokrvení).
  4. Zlepšuje náladu i pozitivní myšlení.
  5. Má lehce stimulační účinky, neboť obsahuje látky jako kofein či theobromin.
Honí vás mlsná?

Pozor na rychlé cukry v nízkoprocentních čokoládách

Jak už jsme naznačili, problém s čokoládou není v ní samotné, ale v jejích náhražkách. Pokud obsah kakaa klesne pod 70 %, množství prospěšných látek se rapidně snižuje, a naopak se zde objevují takové, které našemu tělu prospívat nemusí.

Samozřejmě jako s každou potravinou, i čokoláda může mít své negativní efekty. Mnoho lidí ji vynechává, protože na ni svaluje kožní či zažívací problémy. Anebo jim hořká varianta prostě nechutná. Pokud nicméně patříte mezi její milovníky, rozhodně se nemusíte ničeho obávat, ba právě naopak.