Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Čokoláda a její účinky na zdraví. Klidně si ji dopřejte

Čokoláda a její účinky na zdraví. Klidně si ji dopřejte

Pro někoho vášeň, pro jiného ďábel. Od svého objevení se čokoláda setkává s obrovskou oblibou, zároveň je však mnoha lidmi zatracována, protože té vášni lze jen těžko odolat. Možná proto v souvislosti s ní vzniklo tolik mýtů, které ji mají očernit. Jak to s ní tedy je?

Přečtěte si také

Na rodinné finance chytře: Aplikace, která může při nakupování ušetřit tisíce
Na rodinné finance chytře: Aplikace, která může při nakupování ušetřit tisíce

Není čokoláda jako čokoláda

Pod slovem čokoláda si mnoho z nás představí regály plné sladkých dobrot v pestrobarevných obalech, které obsahují různé množství kakaa, a k tomu často ještě další lákadla (oříšky, sušené ovoce, karamel...). Jenže většina těchto produktů, jakkoli dobrých, nesplňuje parametry „čokolády“, na kterou se provádějí vědecké průzkumy. Její hlavní složkou je totiž kakao. A právě toho by v ní mělo být nejvíce, tedy alespoň 70 %. Neznamená to však, že bychom této lahůdky měli sníst kila. Jak řekl Paracelsus: „Jed se od léku odlišuje pouze v podaném množství.“

Kolik kakaa musí obsahovat čokoláda, aby měla co nejlepší účinky na náš organismus?

Čím víc kakaa, tím víc zdraví prospěšných látek

Co hořká čokoláda, která obsahuje minimálně 70 % kakaa (čím víc, tím lépe), nabízí našemu organismu? Budete překvapeni, kolik živin a prospěšných látek ukrývá.

  • vláknina – pomáhá s trávením a udržuje mikrobiom (tedy střevní mikroflóru) v dobré kondici, tím nepřímo posiluje i náš imunitní systém
  • železo – součást krevního barviva hemoglobinu, pomáhá okysličovat orgány, čímž zajišťuje jejich správnou funkci
  • hořčík – důležitý pro zdraví zubů a kostí, zároveň působí zklidňujícím způsobem na naši nervovou soustavu
  • měď (100 g čokolády obsahuje až 90 % doporučené denní dávky!) – omlazuje pokožku (je součást kolagenu), zmírňuje křeče
  • mangan (ve 100 g čokolády se ukrývá víceméně denní dávka!) – pomáhá s únavou, aktivuje mozek a zvyšuje odolnost nervů
  • fosfor – důležitý pro činnost štítné žlázy, ale také nervů a pohlavních orgánů
  • draslík – ovlivňuje aktivitu svalů, mění cukr na energii, povzbuzuje střeva
  • zinek – působí na zdraví kůže i jako prevence nachlazení
  • mastné kyseliny (ve správném poměru), aj.

Hořká čokoláda je vhodná i pro osoby, které drží redukční dietu nebo vyznávají low carb stravování (tedy stravování bez sacharidů). 100 g čokolády obsahuje sice 600 g kalorií, ale právě jen malé množství cukru. A zpravidla celou tabulku nesníme, chuť na sladké obvykle uspokojí jedna či dvě kostičky (do 20 g). A ruku na srdce, kdo by si rád zdravě nezamlsal.

Hořká čokoláda pozitivně působí na cévy, nervy i střeva. Co ještě umí?

Hořká čokoláda a její vliv na zdraví

Kam všude koktejl účinných látek ukrytých v kakau, tedy i v hořké čokoládě sahá?

  1. Pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém – údajně snižuje krevní tlak, pomáhá se „špatným“ cholesterolem a pečuje o pevné cévní stěny.
  2. Chrání pokožku před sluncem a zároveň pomáhá s hydratací a prokrvením kůže.
  3. Příznivě působí na činnost mozku (opět prostřednictvím prokrvení).
  4. Zlepšuje náladu i pozitivní myšlení.
  5. Má lehce stimulační účinky, neboť obsahuje látky jako kofein či theobromin.

Pozor na rychlé cukry v nízkoprocentních čokoládách

Jak už jsme naznačili, problém s čokoládou není v čokoládě samotné, ale v jejích náhražkách. Pokud obsah kakaa klesne pod 70 %, množství prospěšných látek se rapidně snižuje, naopak se zde objevují takové, které našemu tělu prospívat nemusí. Samozřejmě jako s každou potravinou, i čokoláda může mít své negativní vlivy. Mnoho lidí ji vynechává, neboť na ni svaluje kožní či zažívací problémy. A nebo jim hořká prostě nechutná.

Tip: Kvalitní pochoutku si můžete vychutnat i za příjemnou cenu, např. 70% čokoládu Lindt Excellence právě koupíte v prodejnách Tesco za 49,90 Kč, a to až do úterý 5. 11. Albert aktuálně nabízí čokoládu Orion Mistrovská edice (68 % kakaa) za 39,90 Kč, také až do úterý 5. 11.