Jak zvládnout předvánoční úklid s přehledem a bez stresu?

Muž se ženou připraveni na úklid u vánočního stromečku Elnur / Shutterstock.com

Každý rok si říkáte, že letos do toho nespadnete. Už žádný vánoční stres, dlouhý list úkolů a panika z úklidu. Jenomže pak chcete mít zase všechno perfektní a klidný advent je tentam. Letos vám s tímto plánem trochu pomůžeme. Přečtěte si náš návod, jak si užít vánoční svátky bez infarktu myokardu.

Přečtěte si také

Kdo a jak v Česku kontroluje platnost dálniční známky? S elektronizací hříšníků ubylo, pomáhají i stacionární kamery

Každá věc má své místo

Váš předvánoční seznam úkolů jako by byl nekonečný. Máme pravdu? Ale i předvánoční úklid lze zvládnout jednoduše, budete-li mít plán.

Začněte jednoduchými věcmi. Uklizený domov působí čistším dojmem. Než tedy vezmete do ruky čisticí prostředky, ukliďte volně položené věci na své místo. Nepřeskakujte a postupujte systematicky zleva doprava. Tak budete mít přehled o tom, jakou stranu místnosti ještě zbývá uklidit. Tuto část si naplánujte ještě před adventem, než začnete s vánoční výzdobou.

Rozsvícený vánoční strom a úklidové prostředky Andrew Angelov / Shutterstock.com

Jedno po druhém

Až budete připraveni k důkladnějšímu úklidu jednotlivých místností, rozvrhněte si jej do několika dní. Určete si, který pokoj je pro vás prioritní, a tím začněte. Pokud by se vám tedy stalo, že budete mít nakonec na předvánoční úklid málo času, ty hlavní prostory budete už mít jako ze škatulky. Centrem domu nebo bytu bývá většinou kuchyně a úklid vám tam zabere více času, proto začněte právě tady.

Ukliďte pořádně kuchyni

Velkou část vánočních svátků rozhodně tvoří jídlo. Pečení, vaření, smažení – to celé několikrát dokola. Než vezmete kuchyň útokem, soustřeďte se na její čistotu. Mytí trouby nebo lednice nejsou nejoblíbenější činnosti, ale věřte, že se vám zde bude hned lépe vařit. Ujistěte se, že v lednici nejsou žádné staré potraviny, které by zbytečně zabíraly místo slavnostním pochoutkám.

Karamelový likér

Karamelový likér

Domácí karamelový likér vás okouzlí jemnou chutí a jednoduchou přípravou. Stačí vám plechovka salka, pár dalších surovin a můžete si vychutnávat luxusní vánoční likér, který budete chtít dělat znovu a znovu.

Časová náročnost: 30 min Obtížnost: Snadný
Karamelový likér

Nepřehánějte to s výzdobou

Všichni máme tendenci každý rok přikoupit nějakou novou vánoční dekoraci, že? To ale neznamená, že musíte pokaždé použít všechno, co jste za ty roky nasbírali. Pracně uklizený domov byste totiž rázem mohli zase přeměnit ve skladiště. Držte se vánočního stromečku, adventního věnce a několika vánočních polštářků nebo světýlek v oknech. Myslete na to, že po silvestru budete muset zase všechny dekorace uklízet, a tak si ulehčete práci už teď.

Vánoční světýlka a další dekorace v interiéru Anna Markina / Shutterstock.com

Udělejte dojem

Vstupní část domu nebo bytu je většinou to první, co hosté při návštěvě uvidí. I tady platí efekt prvního dojmu. Soustřeďte se na to, aby na hosty prostor působil čistě a cítili z něj příjemnou vánoční atmosféru. Otřete vstupní dveře, kliku a vyklepejte rohožku. Ke vstupu můžete posadit LED sněhuláky, na dveře pověsit vánoční věnec se světýlky a do chodby umístit pár kouzelných LED dárků. Až hosté přijdou do takto útulných prostor, drobného smítka na koberci už si pak ani nevšimnou.

Tip: Venkovní i interiérové LED světelné dekorace má např. výrobce Retlux nebo Emos, koupíte je v hobby marketech nebo supermarketech.

10 minut denně

I když se budete hodně snažit udržet domov po dobu adventu čistý jako klícku, je pravděpodobné, že dětem nebo hostům, jak se říká, od ruky něco upadne. Nenechte se tím rozhodit a vymezte si 10 minut každý den, kdy se budete věnovat úklidu těchto drobných věcí zpátky na své místo. I tak krátký čas stačí na to, abyste udrželi pořádek. A co vy víte, třeba si vytvoříte zdravý návyk, díky kterému budete udržovat svůj domov čistý po celý rok.

Vůně Vánoc

Pečení perníčků doprovází příjemná vůně, která ke svátkům patří. O poznání horší je to ale se smažením kapra nebo krájením cibule do salátu. Aby byla vánoční atmosféra v bytě pořád slavnostní, snažte se nežádoucí pachy z vaření eliminovat. Pomůžou vám s tím domácí čističky vzduchu a osvěžovače vzduchu, menší investicí jsou pak vonné svíčky.

Připravit si můžete i domácí purpuru. Do hrnce s vodou přidáte pomerančové slupky, skořici a hřebíček a necháte pozvolna bublat na plotně.

Zdroje: idnes.cz, svetcisteni.cz, westwing.cz