Vyrobte si ty nejhezčí podzimní dekorace: Návod na šípkový věnec nebo mechový květináč

Žena vyrábí věnec z barevných listů, mochyně, provázku a jeřabin Alexander_Safonov / Shutterstock.com

Svátek Památky zesnulých neboli Dušičky se už blíží. Co letos při výběru dekorací na hřbitov zapojit fantazii a vlastní kreativitu? Zapomeňte na zářivé umělé květiny, i přírodní materiály vydrží dlouho krásné a rozhodně nezruinují vaši peněženku.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Podzimní šípkový věnec

Přestože je svátek Památky zesnulých úzce spjatý s křesťanstvím, oslavy Dušiček mají svůj původ v pohanských tradicích. Noc z 31. října na 1. listopadu se slavila jako konec léta a příchod zimy.

Toto období bylo spojené s magií mezi světy mrtvých a živých, jejichž hranice se v tento den stírala. Kulatý tvar věnce připomínal koloběh života, a jak sílila křesťanská víra, symbolizoval i věčnost Boha. Dušičkové věnce získaly na oblibě a dodnes je v době svátku Památky zesnulých pokládáme na hrob.

Žena tvoří dušičkový věnec z šípků, květin a listů Tatyana Soares / Shutterstock.com

Jak na to?

Základ na věnec seženete v každém květinářství nebo v zahrádkářských potřebách, případně si jej můžete sami vyrobit ze slámy a provázku. Součástí dušičkových věnců bývají větve jehličnatých stromů, nemusí tomu tak ale být vždy. Krásný kus si totiž lze vyrobit i z množství barevných přírodních materiálů, na něž je podzimní krajina opravdu bohatá.

Nasbírejte například rudé šípky či zářivé jeřabiny a použijte je na věnec v celých větvičkách. Pokud máte doma tavnou lepicí pistoli, můžete jednotlivé plody přichytit přímo k podkladu věnce. Budou přesně kopírovat jeho tvar, a věnec tak bude působit uceleným dojmem.

A nebojte se do něj zakomponovat i netradiční přírodniny typické pro podzimní období. Originálně budou působit kaštany, žaludy, šišky nebo pšeničné klasy. Dekorativně ale vypadají i květy slunečnice či barevné podzimní listí.

Mechový květináč

Pokud bychom měli vybrat jednu květinu typickou pro dušičkové dekorace, byla by to jednoznačně chryzantéma. Je s tímto podzimním svátkem natolik spjatá, že ji mnozí z nás nekupují v průběhu roku už právě proto, že je vnímána jako hřbitovní kvítí.

Chryzantéma ale není jedinou rostlinou, kterou lze na Dušičky použít. Vytvořit si můžete třeba květináč s mechovou dekorací. Mech se totiž dokáže skvěle přizpůsobit venkovním podmínkám. V suchých dnech jeho barva zesvětlí, při dešti se zbarví zpátky do sytě zelené. A dekorace tak vydrží dlouho krásná.

Postup

K její přípravě vám stačí květináč nebo mísa se zeminou a rašelinou. Mechový koberec, který snadno najdete při procházce v lese, pak umístěte na připravenou zeminu a jemně zatlačte, aby se s podkladem spojil. Do nádoby lze dále naaranžovat dubové listy, šišky nebo větvičky šípku, které celou dekoraci rozsvítí.

DIY lucerny ze zavařovacích sklenic polepených papírem a listím Agnes Kantaruk / Shutterstock.com

Podzimně laděné svícny

Zapalování svíček k Dušičkám neodmyslitelně patří. Lidé touto tradicí vzpomínají na své blízké, kteří již nejsou mezi námi. Hřbitovní svíčky, které seženete v supermarketech, jsou uzpůsobené pro venkovní použití, ale nepatří k příliš originálním.

Jak vyrobit svícen?

Zkuste si proto vyrobit vlastní světelnou dekoraci, na kterou vám bude stačit zavařovací sklenice. Tu můžete ozdobit přírodním provázkem nebo kouskem krajky, které omotáte okolo a přilepíte lepidlem.

A to samé lze udělat i s vylisovanými podzimními listy. Pokud je přiložené na sklenici přetřete průhledným lepidlem na tzv. decoupage, dekoraci tím dokonale zafixujete a bude odolná vůči nepřízni počasí. Víčko od zavařovací sklenice nevyhazujte, bude totiž chránit světlo svíčky před deštěm a větrem. Stačí jen, když do něj uděláte otvory pro průnik vzduchu.

  • Tip: Pokud si na domácí vyrábění netroufáte, v obchodech naleznete celou řadu rozličných svíček, svícnů a luceren, ze kterých můžete vybírat.

Zdroj: kavarna.4home.cz, prozeny.cz