Zrovna jste se vrátili z práce, tváře máte červené a ruce studené, protože venku fučí jako o život. Jediné, na co se těšíte, je zalézt si pod peřinu a aspoň trošku se ohřát...
Zapomeňte tentokrát na hrnek s čajem a vyzkoušejte na zahřátí něco lepšího. Ne, nebude to alkohol alias čaj s překvapením, ale dvě polévky, které vám spolehlivě rozproudí krev v žilách. Dýňová polévka obsahuje trojkombinaci zahřívacích ingrediencí zázvor, kajenský pepř, kurkuma a vývar prohřívá sám o sobě.
Zázvor
Zázvor bezesporu zahřívá organismus a také zrychluje metabolismus. Kromě toho působí i protizánětlivě, umí tedy zahnat mírné nachlazení nebo rýmu.
Kajenský pepř
Přestože má v názvu pepř, jedná se o jeden z druhů chilli, který se získává mletím sušených plodů. Čím více kajenského pepře si dáte do polévky, tím více vás zahřeje. Pozor ale, ať to s jeho množstvím nepřeženete. Je totiž mimořádně pálivý.
Kurkuma
Podle ajurvédy má kurkuma mírně zahřívací účinky. Kromě toho podporuje cirkulaci, doslova vám tedy rozproudí krev v těle.
Polévka z dýně Hokkaidó se zázvorem a kajenským pepřem
Ingredience:
- 300 g dýně Hokkaidó nakrájené na kostky
- 2 brambory nakrájené na kostky
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 5 cm zázvoru nakrájeného nadrobno
- 1 stroužek česneku nasekaný najemno
- 1 kávová lžička kurkumy
- 1 kávová lžička kari koření
- 1/4 kávové lžičky kajenského pepře (nebo víc podle chuti)
- sůl, pepř
- 50 ml smetany nebo kokosového mléka na zjemnění (ale nemusí být)
K podávání:
- 250 g uvařené cizrny
- 1 lžička kari koření
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Postup:
- Vezměte si větší hrnec se silnějším dnem a rozpalte v něm 3 polévkové lžíce olivového oleje. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a smažte na mírném plameni dohněda.
- Poté do hrnce přidejte nasekaný česnek a zázvor a jen mírně osmažte, zhruba 1 minutu, aby česnek nezhořkl.
- Ihned poté přidejte nakrájené brambory a dýni na kostky a opět krátce osmažte.
- Přidejte kari koření, kurkumu, kajenský pepř, sůl i pepř a jen krátce promíchejte, aby koření nezhořklo, podobně jako česnek.
- Zalijte připraveným vývarem, zaklopte pokličkou a na mírném plameni vařte 12 minut nebo déle, dokud nejsou brambory a dýně měkká.
- Rozmixujte dohladka a podle chuti ještě zjemněte troškou smetany nebo kokosového mléka.
- Vezměte si předvařenou cizrnu a pokud je z konzervy, dobře ji propláchněte.
- Připravte si pánev se silnějším dnem a rozpalte v ní velkou lžíci olivového oleje. Přidejte cizrnu a na mírném plameni opékejte do zhnědnutí. Nakonec přidejte lžičku kari a cizrnu v koření dobře obalte.
- Dýňovou polévku podávejte s kuličkami cizrny a opečeným toastem. Polévka skvěle zasytí i jako hlavní chod. Dobrou chuť.
Krůtí vývar s kořenovou zeleninou
Ingredience:
- 300 gramů krůtích kostí/ořezů/kousků masa
- 1 kousek řapíkatého celeru
- 1 malý kousek celeru
- 1 velká mrkev
- 3 listy kadeřavé kapusty
- 1 cibule
- 1,5 litru studené vody
- 5 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
K podávání:
- čerstvé bylinky (petrželka, pažitka)
- vaječné nebo fritátové nudle
- nakrájená zelenina
Postup:
- Do většího hrnce vložte omyté krůtí kousky/kosti, omytou zeleninu, koření a zalijte vše 1,5 litrem studené vody.
- Přiveďte k varu, poté seberte pěnu a na mírném stupni vařte 1,5 hodiny.
- Poté vývar sceďte, zeleninu nakrájejte na kousky, maso oberte a osolte.
- Vývar podávejte s bylinkami nakrájenými na malé kousky.