Čaji už odzvonilo. Vyzkoušejte 2 polévky, které vás dokonale zahřejí

Čaji už odzvonilo. Vyzkoušejte 2 polévky, které vás dokonale zahřejí

Zrovna jste se vrátili z práce, tváře máte červené a ruce studené, protože venku fučí jako o život. Jediné, na co se těšíte, je zalézt si pod peřinu a aspoň trošku se ohřát...

Přečtěte si také

Hračky, které baví a rozvíjejí myšlení. Tipy na vánoční dárky pro děti podle věku
Hračky, které baví a rozvíjejí myšlení. Tipy na vánoční dárky pro děti podle věku

Zapomeňte tentokrát na hrnek s čajem a vyzkoušejte na zahřátí něco lepšího. Ne, nebude to alkohol alias čaj s překvapením, ale dvě polévky, které vám spolehlivě rozproudí krev v žilách. Dýňová polévka obsahuje trojkombinaci zahřívacích ingrediencí zázvor, kajenský pepř, kurkuma a vývar prohřívá sám o sobě.

Zázvor 

Zázvor bezesporu zahřívá organismus a také zrychluje metabolismus. Kromě toho působí i protizánětlivě, umí tedy zahnat mírné nachlazení nebo rýmu. 

Kajenský pepř

Přestože má v názvu pepř, jedná se o jeden z druhů chilli, který se získává mletím sušených plodů. Čím více kajenského pepře si dáte do polévky, tím více vás zahřeje. Pozor ale, ať to s jeho množstvím nepřeženete. Je totiž mimořádně pálivý

Kurkuma

Podle ajurvédy má kurkuma mírně zahřívací účinky. Kromě toho podporuje cirkulaci, doslova vám tedy rozproudí krev v těle. 

Polévka z dýně Hokkaidó se zázvorem a kajenským pepřem je ideální během chladných dnů

Polévka z dýně Hokkaidó se zázvorem a kajenským pepřem

Ingredience:

  • 300 g dýně Hokkaidó nakrájené na kostky
  • 2 brambory nakrájené na kostky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 5 cm zázvoru nakrájeného nadrobno
  • 1 stroužek česneku nasekaný najemno
  • 1 kávová lžička kurkumy
  • 1 kávová lžička kari koření
  • 1/4 kávové lžičky kajenského pepře (nebo víc podle chuti)
  • sůl, pepř
  • 50 ml smetany nebo kokosového mléka na zjemnění (ale nemusí být)

K podávání:

  • 250 g uvařené cizrny
  • 1 lžička kari koření
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Vezměte si větší hrnec se silnějším dnem a rozpalte v něm 3 polévkové lžíce olivového oleje. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a smažte na mírném plameni dohněda. 
  2. Poté do hrnce přidejte nasekaný česnek a zázvor a jen mírně osmažte, zhruba 1 minutu, aby česnek nezhořkl. 
  3. Ihned poté přidejte nakrájené brambory a dýni na kostky a opět krátce osmažte. 
  4. Přidejte kari koření, kurkumu, kajenský pepř, sůl i pepř a jen krátce promíchejte, aby koření nezhořklo, podobně jako česnek.
  5. Zalijte připraveným vývarem, zaklopte pokličkou a na mírném plameni vařte 12 minut nebo déle, dokud nejsou brambory a dýně měkká. 
  6. Rozmixujte dohladka a podle chuti ještě zjemněte troškou smetany nebo kokosového mléka. 
  7. Vezměte si předvařenou cizrnu a pokud je z konzervy, dobře ji propláchněte.
  8. Připravte si pánev se silnějším dnem a rozpalte v ní velkou lžíci olivového oleje. Přidejte cizrnu a na mírném plameni opékejte do zhnědnutí. Nakonec přidejte lžičku kari a cizrnu v koření dobře obalte. 
  9. Dýňovou polévku podávejte s kuličkami cizrny a opečeným toastem. Polévka skvěle zasytí i jako hlavní chod. Dobrou chuť.
Krůtí vývar s kořenovou zeleninou v zimě přijde vhod

Krůtí vývar s kořenovou zeleninou

Ingredience:

  • 300 gramů krůtích kostí/ořezů/kousků masa
  • 1 kousek řapíkatého celeru
  • 1 malý kousek celeru
  • 1 velká mrkev
  • 3 listy kadeřavé kapusty
  • 1 cibule
  • 1,5 litru studené vody
  • 5 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře

K podávání:

  • čerstvé bylinky (petrželka, pažitka)
  • vaječné nebo fritátové nudle
  • nakrájená zelenina

Postup:

  1. Do většího hrnce vložte omyté krůtí kousky/kosti, omytou zeleninu, koření a zalijte vše 1,5 litrem studené vody. 
  2. Přiveďte k varu, poté seberte pěnu a na mírném stupni vařte 1,5 hodiny. 
  3. Poté vývar sceďte, zeleninu nakrájejte na kousky, maso oberte a osolte. 
  4. Vývar podávejte s bylinkami nakrájenými na malé kousky.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz