Cola vyčistí skvrny, šperky i umyje záchod! Tipy na levné uklízení s colovým nápojem

Detailní pohled na sklenici coly s ledem Things / Shutterstock.com

Všichni víme, že pití slazených colových nápojů není pro naše tělo příliš zdravé. Zkuste je tedy místo konzumace při obědě použít během úklidu domácnosti. Jako domácí čisticí prostředek fungují totiž fantasticky.

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

1. Zaručený odstraňovač skvrn

Díky své kyselosti dokáže cola se špínou zázraky. Zbaví vás všech možných skvrn na oblečení, hrnce v kuchyni budou jako nové, šperky po koupeli v ní budou jen zářit a pomůže i na zahradě či v garáži při čištění motoru.

Možná se vám zdá divné polévat zašpiněné oblečení tmavou limonádou, ale nebojte. Opravdu to funguje! Mastné fleky nebo skvrny od krve bývají často i pro pračku tvrdý oříšek. Zkuste příště na toto znečištění nalít trochu coly, nechte pár minut působit a poté vyperte. Věřte, že tentokrát vytáhnete své oblečení z pračky čisté už po prvním vyprání.

Levnější než čisticí prostředky!

Kupte se slevou RC Cola.

Porovnat slevy

2. Odstraní rez a vyčistí šperky

Trápí vás zrezlé hřebíky nebo vaše šperky ztrácí jiskru? Připravte jim colovou lázeň. Vezměte libovolnou nádobu, nalijte do ní takové množství coly, aby byly předměty úplně ponořené, a nechte je v ní koupat. Po několika dnech budou jako nové.

3. Vyčistí záchodovou mísu a vybělí spáry

Chcete mít krásně nablýskanou záchodovou mísu a bílé spáry mezi dlaždičkami? Jde to velmi jednoduše. Do záchodu vylijte půl litru coly, dlaždice s ní polijte a nechte hodinu působit. Můžete ji vylít i do umyvadla a vany, spolehlivě vyčistí všechny odtoky.

Sklenice coly, do které jsou vhazovány kostky ledu MitchMan81 / Shutterstock.com

4. Vyčistí připálené pánve a hrnce

Colové nápoje perfektně vyčistí připálené pánve a hrnce. Stačí je do nich nalít a nechat pár minut působit. Nečistoty pak půjdou snadno dolů. Také zbaví rychlovarnou konvici usazenin, lehce odstraní skvrny z porcelánu, sklenic i ze skel brýlí. Namočte do ní hadřík, přetřete čištěné předměty, opláchněte vodou a vyleštěte.

Na pití i do domácnosti

Kupte se slevou Coca Cola.

Porovnat slevy

5. Zahubí hmyz a škůdce na zahradě

Máte sežrané rostlinky od hlemýžďů a slimáků? Položte mezi záhonky misky naplněné colou a vyčkejte, až se škůdci sami chytí do pasti. Pro nepřátele úrody má i pár doušků drtivé následky. Účinná bude i jako lapač vos.

6. Zklidní podráždění po hmyzím bodnutí a je dobrá na žaludek

Věděli jste, že cola dokáže neutralizovat podráždění po kousnutí či bodnutí hmyzem? Potřete si postižené místo namočeným ubrouskem.

Při úporném zvracení pomáhá podávat vlažnou colu postiženému po lžičkách. Sklenička coly by vám měla pomoci také se zácpou a není k zahození ani po alkoholovém opojení.