Recept na nadýchané dýňové lívance pro výjimečná rána

Dýňové lívance naskládané na sobě ozdobené medem a ořechy, v pozadí jsou dýně nblx / Shutterstock.com

Alespoň jednou za týden si všichni zasloužíme pomalé ráno. Pohodu, při které je čas na pořádnou snídani, ranní kávu a povídání, jež se klidně může protáhnout až do oběda. A právě na takovou sváteční snídani nebo brunch se výborně hodí lívance. A jelikož je podzim, budou dýňové. Nadýchané a vláčné – s voňavým kořením a snadnou přípravou.

Přečtěte si také

Výborný snack z listového těsta: Oblíbené pizza šneky chutnají všem

Lívance dělávám jen jednou za čas, protože mám vždycky pocit, že přípravou v kuchyni strávím roky. A přitom to není pravda. Tento recept jsem měla hotový během 15 minut.

Hodí se však mít dopředu připravené pyré z dýně Hokkaidó. Koupíte ho samozřejmě v obchodě (např. v oddělení příkrmů pro děti nebo mezi mraženými potravinami), ale lepší je vyrobit si jej doma.

Regály v obchodech se nyní pod dýněmi prohýbají!

Spolu s dýňovým pyré už pak stačí jen smíchat pár ingrediencí a můžete podávat na stůl. Aby byly lívance zdravější, použila jsem celozrnnou pšeničnou mouku a bio vejce. Jednotlivé přísady jsem odměřovala kávovou a polévkovou lžící, nebudete tedy potřebovat ani kuchyňskou váhu.

Na ozdobení lívanců je nejlepší bílý jogurt nebo polotučný tvaroh s troškou medu, čerstvé ovoce a javorový sirup na polití.

Dýňové lívance přelité sirupem a pokladené máslem P Maxwell Photography / Shutterstock.com

Recept: Dýňové lívance (pro čtyři osoby)

Co potřebujeme?

  • 4 polévkové lžíce dýňového pyré
  • 150 ml vlažného mléka (použila jsem kravské)
  • 7 polévkových lžic hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 1 vejce
  • 2 kávové lžičky javorového sirupu
  • 1 kávová lžička koření do perníku
  • 1 kávová lžička kypřicího prášku
  • tuk na smažení (použila jsem řepkový olej)
Javorový sirup by vám doma neměl chybět

Jak dýňové lívance připravit?

  1. Nejprve si odměřte do misky sedm lžic hladké mouky, přidejte jednu kávovou lžičku kypřicího prášku do pečiva a důkladně promíchejte, aby se mouka s kypřicím práškem hezky spojila. Dejte na chvíli stranou, mouku budeme potřebovat až úplně na konec.
  2. Do větší mísy si odměřte čtyři polévkové lžíce dýňového pyré. Přidejte 150 ml vlažného mléka, dvě kávové lžičky javorového sirupu, jedno vejce a kávovou lžičku koření do perníku. Pomocí metličky celou směs rozmíchejte, až vám vznikne kompaktní, hladká kaše.
  3. Poté postupně po lžících přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Metličkou mouku pomalu zapracovávejte, dokud vám nevznikne hladké těsto připravené na smažení.
  4. Vezměte si teflonovou pánev se silnějším dnem a rozpalte na ní řepkový olej. Mělo by stačit pár kapek.
  5. Pomocí lžíce tvarujte silnější kulaté lívanečky a smažte je z každé strany zhruba dvě minuty na středně silném plameni.
  6. Lívance podávejte s tvarohem a ovocem ještě teplé.