Nebojte se hřebíček používat i mimo kuchyni. Kde všude pomáhá?

Nebojte se hřebíček používat i mimo kuchyni Canva

Voňavý hřebíček si většinou spojujeme hlavně s vánočním obdobím. Věděli jste ale, že je tato nepostradatelná součást perníčků a punče doslova všelékem a má celoročně všestranné využití i v domácnosti? Podívejte se s námi, jaké zázraky v sobě tyto plody ukrývají, a naučte se poznávat ty skutečně kvalitní.

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Vyberte si ten pravý

Aromatické plody hřebíčku rostou na tropickém stromu, jehož český název je hřebíčkovec kořenný. V jeho bohaté koruně se ukrývají růžová poupata, která se sbírají těsně před rozkvětem a následně se nechávají usušit.

Hřebíček je nejlepší kupovat v obchodech s kořením, kde si můžete suché plody dobře prohlédnout a poznat ty opravdu kvalitní – mají světle hnědou hlavičku a tmavě hnědé tělo, na omak by měly být drsné a při jemném zmáčknutí vylučovat trochu oleje.

  • Pokud je hlavička hřebíčku tmavě hnědá až černá, znamená to, že je starý nebo přesušený, a nemusí být tak účinný, chutný (může být hořký) nebo aromatický.

Zkuste jednoduchý test – vhoďte jeden hřebíček do vody. Pokud klesá pomalu ke dnu nebo se vznáší ve vodě ve svislé poloze, je čerstvý a kvalitní. Zůstane-li však plavat vodorovně na hladině, jedná se o vysušený kus, který již neobsahuje žádné cenné oleje.

Hřebíček je usušené poupě tropického stromu hřebíčkovce kořenného Canva

Pro zdraví i krásu

Říká se, že před dávnými časy byl hřebíček díky svým zázračným léčivým vlastnostem „nad zlato“. A není se vůbec čemu divit – má totiž antibakteriální, analgetické, antiseptické i anestetické účinky. Jeho žvýkání či potírání pomáhá při problémech ústní dutiny (léčí afty, bojuje proti paradentóze, bolesti zubů a dásní, osvěžuje dech) a působí jako prevence vzniku zubního kazu. Povzbuzuje také činnost srdce a má schopnost dezinfikovat a urychlovat hojení ran a zranění.

Hřebíčkový olej ulevuje od bolesti svalů a kloubů, při migrénách a bolestech hlavy se doporučuje jeho vmasírování do spánků. Oceníte jej také na problematickou pleť a jiné kožní problémy. Mimo jiné podporuje tvorbu kolagenu v pokožce, čímž pomáhá mírnit tvorbu vrásek.

Hřebíček je výborný i při léčbě rýmy a nachlazení nebo při zánětech horních cest dýchacích, stejně tak při nevolnosti nebo střevních zánětech. Má totiž navíc močopudné a detoxikační vlastnosti.

Tip na výrobu domácí tinktury

Když už znáte všechny jeho zdravotní účinky, zkuste si z něj připravit domácí tinkturu, která vaše zdraví skutečně podpoří – a navíc je úplně bez chemie.

  1. Do 0,5 litru lihu (min. 60%, postačí například Alpa nebo silnější čirá lihovina) naložte cca 10 g hřebíčku a jeden menší kousek skořice v celku.
  2. Nechte alespoň 2 týdny vylouhovat na tmavém místě, poté přeceďte a přelijte do lahvičky.
  3. Tinkturou můžete potírat bolavá či zraněná místa nebo vyplachovat ústní dutinu.
Hřebíček využijete na mnoho způsobů – připravte si z něj domácí tinkturu na zdraví Canva

Kde jinde hřebíček pomáhá?

Jeho zázračné vlastnosti využijete i v domácnosti. Hřebíček je třeba účinným bojovníkem proti hmyzu – během letní sezóny funguje jako repelent (tinkturou z hřebíčku můžete stříkat své oblečení i pokožku, doma jej zase lze zapíchat například do citronu a vytvořit si jednoduchý odpuzovač komárů). Hřebíčkový olej vám navíc doma pomůže zbavit se mravenců – stačí přidat pár kapek do vody, kterou vytíráte podlahu, nebo olejem potírat škvíry u dveří a oken, případně místa, kde mají mravenci cestičky.

Do aroma lampy si pořiďte hřebíčkovou silici (prodává se v kamenných i internetových obchodech), která pomáhá v místnosti vyčistit vzduch a vdechování jejích výparů dezinfikuje dýchací cesty, uvolňuje ucpaný nos a léčí kašel. Jen si dávejte pozor na dávkování – silice je hodně aromatická a v tomto případě platí, že méně je více.