Domácí vegeta bez soli: potřebujete jen mrkev, petržel, celer a bylinky

Miska s vegetou, vedle misky je položená mrkev, petržel a celer. Marian Weyo / Shutterstock.com

Vegety a jim podobná univerzální zeleninová dochucovadla jsou v české kuchyni oblíbeným způsobem, jak dodat pokrmům tu správnou chuť. Kupovaná vegeta většinou obsahuje zbytečně moc soli. Můžete si ji ale snadno vyrobit i doma. Máme pro vás jednoduchý recept, jak si vyrobit vlastní vegetu bez soli.

Přečtěte si také

PENNY a Lidl stahují z prodeje ovocné smoothie s toxickým patulinem a varují před jeho konzumací

Univerzální dochucovací směsi obsahují téměř ze dvou třetin pouze sůl, glutamáty a další umělé složky. Na tuto skutečnost již několik let upozorňují různé nezávislé testy i články. Ani dnes se situace příliš nezlepšila a my stále kupujeme předraženou sůl, kterou výrobci maskují na obalech jako směs sušené zeleniny – té ovšem najdeme ve výrobku sotva 20 %.

Jaké složení má kupovaná vegeta?

Sůl – ve většině případů její obsah překračuje 50 %, někdy dokonce i 65 %. Nejčastěji se jedná o klasickou kuchyňskou sůl.

Zelenina – ačkoliv na ilustračních obrázcích bývá znázorněna pestrá paleta nejrůznější zeleniny, složení často obsahuje pouze základní druhy, mezi které patří sušená mrkev, petržel, cibule, celer nebo pastinák.

Barviva – typickou barvou vegety je žlutá, a to díky přidané kurkumě. Většinou je ale na vině i umělé barvivo riboflavin.

Další příměsi zlepšující vlastnosti – přidávají se aromata, barviva, cukry (např. řepný cukr, laktóza), tuky, škroby, extrakt z kvasnic nebo krupice. Tyto látky dodávají směsi lepší chuť i strukturu a zvyšují její výživovou hodnotu.

  • Výrobci často jako prodejní benefit uvádí, že jejich zeleninová dochucovadla jsou „bez konzervantů“.
  • To je sice pravda, nicméně coby konzervant funguje i sůl – a pokud je jí ve výrobku více než 60 %, není potřeba další látky přidávat.
Skleněná miska s kurkumou, položená na stole. Vedle misky dřevěná lžíce s kurkumou a kurkumové oddenky monticello / Shutterstock.com

Jednoduchý recept na domácí vegetu bez soli

Vyrobit si doma vlastní vegetu je jednoduché. Stačí vám k tomu pouze zelenina a bylinky.

Na výrobu můžete použít: mrkev, celer, petržel, cibuli, pórek, papriku, kedlubnu, bylinky (vhodný je libeček, petrželová a celerová nať, majoránka nebo tymián a česnek.

  • Množství a poměr zeleniny volte podle chuti.
  • Obecně doporučujeme např. 300–500 g od každého druhu (mrkve a petržele může být i 1 kg), cca 1 paličku česneku a 6–8 polévkových lžic bylinek.

Postup:

  1. Všechnu zeleninu dobře očistěte (zejména kořenovou) a zkontrolujte, že není nikde nahnilá. Nasekejte ji na drobné kousky nebo nahrubo nastrouhejte (vzhledem k množství doporučujeme využít kuchyňské kráječe a mlýnky). Takto připravenou zeleninu následně usušte.
  2. Sušení v sušičce na potraviny – zeleninu a bylinky rozprostřete na jednotlivé tácy a sušte na středním stupni. Nezapomeňte je průběžně hlídat, případně postupně odebírat ty druhy, kterým stačí kratší doba sušení.
  3. Sušení v troubě – zeleninu rozprostřete na plech a sušte s pootevřenými dvířky trouby při teplotě 50 °C (maximálně 60 °C). Bylinky doporučujeme přidat na plech dodatečně, protože se suší rychleji.
  4. Důkladně usušenou zeleninu a bylinky na závěr pomelte (například v mlýnku na kávu, hmoždíři nebo mixéru), dokud vám nevznikne jemný prášek, do kterého můžete ještě pro krásně žlutou barvu přidat kurkumu, případně další sušené bylinky a koření podle chuti.
Vegeta vysypaná na stole Aleksandar Djordjevic / Shutterstock.com

Tip: Pokud si chcete vyrobit domácí vegetu se solí, doporučujeme ji přidat do zeleniny ještě před sušením (tedy rovnoměrně smíchat najemno nasekanou zeleninu a sůl a společně usušit). Kdybyste ji přidali až do hotového prášku, mohla by zvlhnout.

Zdroje: Kupi.cz