Domácí vegeta bez soli: potřebujete jen mrkev, petržel, celer a bylinky

Miska s vegetou, vedle misky je položená mrkev, petržel a celer. Marian Weyo / Shutterstock.com

Vegety a jim podobná univerzální zeleninová dochucovadla jsou v české kuchyni oblíbeným způsobem, jak dodat pokrmům tu správnou chuť. Kupovaná vegeta většinou obsahuje zbytečně moc soli. Můžete si ji ale snadno vyrobit i doma. Máme pro vás jednoduchý recept, jak si vyrobit vlastní vegetu bez soli.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Univerzální dochucovací směsi obsahují téměř ze dvou třetin pouze sůl, glutamáty a další umělé složky. Na tuto skutečnost již několik let upozorňují různé nezávislé testy i články. Ani dnes se situace příliš nezlepšila a my stále kupujeme předraženou sůl, kterou výrobci maskují na obalech jako směs sušené zeleniny – té ovšem najdeme ve výrobku sotva 20 %.

Jaké složení má kupovaná vegeta?

Sůl – ve většině případů její obsah překračuje 50 %, někdy dokonce i 65 %. Nejčastěji se jedná o klasickou kuchyňskou sůl.

Zelenina – ačkoliv na ilustračních obrázcích bývá znázorněna pestrá paleta nejrůznější zeleniny, složení často obsahuje pouze základní druhy, mezi které patří sušená mrkev, petržel, cibule, celer nebo pastinák.

Barviva – typickou barvou vegety je žlutá, a to díky přidané kurkumě. Většinou je ale na vině i umělé barvivo riboflavin.

Další příměsi zlepšující vlastnosti – přidávají se aromata, barviva, cukry (např. řepný cukr, laktóza), tuky, škroby, extrakt z kvasnic nebo krupice. Tyto látky dodávají směsi lepší chuť i strukturu a zvyšují její výživovou hodnotu.

  • Výrobci často jako prodejní benefit uvádí, že jejich zeleninová dochucovadla jsou „bez konzervantů“.
  • To je sice pravda, nicméně coby konzervant funguje i sůl – a pokud je jí ve výrobku více než 60 %, není potřeba další látky přidávat.
Skleněná miska s kurkumou, položená na stole. Vedle misky dřevěná lžíce s kurkumou a kurkumové oddenky monticello / Shutterstock.com

Jednoduchý recept na domácí vegetu bez soli

Vyrobit si doma vlastní vegetu je jednoduché. Stačí vám k tomu pouze zelenina a bylinky.

Na výrobu můžete použít: mrkev, celer, petržel, cibuli, pórek, papriku, kedlubnu, bylinky (vhodný je libeček, petrželová a celerová nať, majoránka nebo tymián a česnek.

  • Množství a poměr zeleniny volte podle chuti.
  • Obecně doporučujeme např. 300–500 g od každého druhu (mrkve a petržele může být i 1 kg), cca 1 paličku česneku a 6–8 polévkových lžic bylinek.

Postup:

  1. Všechnu zeleninu dobře očistěte (zejména kořenovou) a zkontrolujte, že není nikde nahnilá. Nasekejte ji na drobné kousky nebo nahrubo nastrouhejte (vzhledem k množství doporučujeme využít kuchyňské kráječe a mlýnky). Takto připravenou zeleninu následně usušte.
  2. Sušení v sušičce na potraviny – zeleninu a bylinky rozprostřete na jednotlivé tácy a sušte na středním stupni. Nezapomeňte je průběžně hlídat, případně postupně odebírat ty druhy, kterým stačí kratší doba sušení.
  3. Sušení v troubě – zeleninu rozprostřete na plech a sušte s pootevřenými dvířky trouby při teplotě 50 °C (maximálně 60 °C). Bylinky doporučujeme přidat na plech dodatečně, protože se suší rychleji.
  4. Důkladně usušenou zeleninu a bylinky na závěr pomelte (například v mlýnku na kávu, hmoždíři nebo mixéru), dokud vám nevznikne jemný prášek, do kterého můžete ještě pro krásně žlutou barvu přidat kurkumu, případně další sušené bylinky a koření podle chuti.
Vegeta vysypaná na stole Aleksandar Djordjevic / Shutterstock.com

Tip: Pokud si chcete vyrobit domácí vegetu se solí, doporučujeme ji přidat do zeleniny ještě před sušením (tedy rovnoměrně smíchat najemno nasekanou zeleninu a sůl a společně usušit). Kdybyste ji přidali až do hotového prášku, mohla by zvlhnout.

Zdroje: Kupi.cz