Převléct postel do čistého povlečení nestačí! Proč čistit polštáře, přikrývky nebo matrace?

Žena převléká peřiny Regina Foster / Shutterstock.com

Je tak úžasné ulehnout do čerstvě povlečené postele! Jak krásně voní a jak úžasně se v ní usíná. Ale to, že jsme převlekli několik let používané polštáře do voňavého povlečení, nestačí. Stejnou péči bychom měli čas od času věnovat i polštářům, přikrývkám a matracím. Dobrou zprávou je, že to ve většině případech zvládneme i sami doma a nemusíme všechno tahat do čistírny, nebo dokonce volat specializovanou službu.

Přečtěte si také

Na benzinku jako do supermarketu: BILLA otevírá další obchody VIVA

Proč čistit polštáře, přikrývky a matrace?

I když mají lidé jinak dokonale uklizený domov, mnohdy si ani neuvědomí, že polštáře, přikrývky a matrace jsou líhní roztočů, kteří si hoví v tělních výměšcích, jako jsou pot či sliny.

Pozor na nezvané hosty

Matrace, přikrývky i polštáře sdílíte s bakteriemi, plísněmi a kvasinkami. Během deseti letech používání matrace na ní strávíte přibližně 30 000 hodin, během čehož vzniká velké množství potu, slin a odumřelé kůže. Tento odpad může přitahovat zdraví škodlivé bakterie.

Přibližně 100 000 až 10 milionů roztočů se podle studie Ohio State University může ukrývat v matraci, kde se jim dostává hojného zdroje ve formě odumřelé kůže. Také štěnice, další nežádoucí hosté, se mohou skrývat v polštářích a přikrývkách a způsobovat svědivé stopy po bodnutí.

Pračka, koš na prádlo a na něm polštáře Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak často čistit polštáře, přikrývky a matrace?

Doporučuje se tak činit alespoň jednou do roka, totéž platí o matraci. Pokud se příliš potíte, trpíte alergií na roztoče anebo s vámi spí pes či kočka, bylo by vhodné přikrývky i polštáře podrobit řádné údržbě častěji než jednou do roka. Zkrátka podle potřeby.

Jak prát polštáře a přikrývky?

Odpovíme otázkou: Jaká výplň je ve vašem polštáři a přikrývce? Pokud jste si pořídili polštář s péřovou výplní, může se na první pohled zdát, že nejlepší bude přenechat tuto práci čistírně. Ale možná byste to zvládli i sami doma…

Jak prát péřové peřiny v pračce?

Vyprat se totiž dají i v pračce v kombinaci se speciálním pracím přípravkem, který nenaruší jedinečné vlastnosti peří. Peřiny se doporučují prát do teploty 40 °C a poté vysušit v sušičce na studený vzduch spolu s tenisáky. Ty totiž zabrání shlukování peří a zajistí dokonalé prosušení.

Co když doma nemám sušičku?

Pokud nemáte doma sušičku, můžete nechat peřinu či polštář usušit například položené na sušáku, jen je budete muset čas od času protřepat a otočit. V létě je stačí rozložit venku na slunci. Doma na sušáku to bude trvat o něco déle.

Jak prát peřiny se syntetickou výplní?

Polštáře a přikrývky ze syntetické náplně se perou zcela běžně a nemusíte se toho vůbec bát, ostatně se vším okolo praní vám poradí symboly na štítku. Obvykle se ale mají prát na 60 °C.

Ruce v rukavicích čistí špinavou matraci Nick Alias / Shutterstock.com

Nezničte si pračku!

Ještě před tím, než vložíte polštář anebo přikrývku do pračky, se ujistěte, jakou maximální hmotnost prádla zvládne vyprat. Obvykle to bývá 7–9 kg. Některé novější pračky mají dokonce i speciální program na polštáře a přikrývky.

A co matrace?

A pak je tady ještě matrace. Tu je také potřeba občas vyčistit. Skvrny by měly jít odstranit tzv. enzymatickými čističi (např. Dezinfekční odstraňovač skvrn Sanytol či Vanish Oxi Action Extra Hygiene). Tyto přípravky najdete v drogeriích typu Teta či DM.

Tip: Skvrnám na matracích se dá předcházet chrániči matrací, které koupíte například v Jysku. Chránič matrace Basic stojí 200 Kč, pořídit se však dá i takový, který nepropustí tekutinu. Ocení jej především rodiny s malými dětmi.

Zdroje: webmd.com, people.com, webmd.com