Připečený pekáč, pánev nebo hrnec? Víme, jak se zbavit špíny domácími metodami!

Žena drhne houbičkou připálený hrnec Purino / Shutterstock.com

Někdy neuhlídáte vaření, a najednou máte o starost víc – k nádobí připečené zbytky jídla. To pak zapáchá a běžným mytím nejde dolů. Co s tím? Nebojte, nemusíte se nádobí hned zbavovat!

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

1. Jak vyčistit připálenou teflonovou či jinou pánev?

Než se pustíte do intenzivního čištění, zjistěte, z jakého materiálu je nádobí vyrobeno. Na litinu nepoužívejte drátěnku, ale kartáček nebo speciální škrabku.

Na nerezu se vyřádíte kteroukoli drátěnkou a na teflon používejte jen jemné prostředky. Dokonce na něj existuje speciální drátěnka.

2. Nechte nádobí odmočit

Po zhlédnutí napáchaných škod je možná chcete odstranit co nejdříve. Ale důležité je nespěchat. Mnohem efektivnější je připravit roztok, ve kterém necháte nádobí odmočit. Až poté se pusťte do drhnutí. Důvod je prostý: kdybyste se snažili mastnotu odstranit hned, strávili byste nad tím mnoho času a možná bezvýsledně. Raději si počkejte a poté během pár chvil nečistoty a připáleniny lehce odstraníte.

Žena myje v rukavicích pánev houbičkou Arturs Budkevics / Shutterstock.com

3. Mastnota musí pryč

Nalijte do špinavé nádoby horkou vodu a přidejte mycí přípravek. Můžete zkusmo kartáčkem odstranit mastnotu. Pokud vám to půjde hned a samo, pusťte se do toho. Pokud ne, nechte chvíli odmáčet. Jakmile voda začne stydnout, vylijte ji. Nastal čas odstranit připáleniny.

  • Tip: Vyzkoušejte přírodní prostředky na nádobí – jsou stejně účinné jako standardní přípravky, navíc šetrné k přírodě a k vaší pokožce. Například prostředek na nádobí Frosch nebo Jelen.

Jak odstranit připáleniny?

Jedlá soda

První variantou odstranění připálenin je použití jedlé sody. Nasypte ji na místo připálení a lehce navlhčete. Soda začne působit a postupně ničit připečené zbytky jídla. Nakonec použijte houbičku a odstraňte společně s jedlou sodou i nečistoty.

Sůl

Postup se solí je odlišný. Do špinavé nádoby nalijte trochu studené vody, nasypte větší množství soli a nechte působit zhruba hodinu. Podle materiálu použijte drátěnku, škrabku, nebo kartáček a zkuste připáleninu odstranit. Pokud se vám to nedaří, dolijte více vody, přisypte ještě trochu soli a přiveďte směs k varu, poté sundejte z plotny. Nechte působit půl dne, následně se znovu pokuste odstranit nečistoty. Nyní už by měla být nádoba čistá.

Kokosové houbičky, jedlá soda, přírodní prací mýdlo, citron Elizaveta Elesina / Shutterstock.com

Coca-Cola

Známou sladkou limonádou lze poměrně snadno vyčistit například toaletní mísu. Tentokrát ji však použijeme na mastnotu. Vychladlou připálenou nádobu naplňte Coca-Colou tak, aby pokryla veškeré připáleniny. Nechte působit několik hodin.

Kašička z jedlé sody a přípravku na nádobí

Další alternativou očisty přírodními metodami je výroba kašičky z jedlé sody a přípravku na nádobí. Nasypte do nádoby libovolné množství jedlé sody a nakapejte na ni mycí prostředek. Houbičkou vytvořte hustší kašičku a začněte čistit špinavé místo. Pokud nečistoty nejdou sundat, přilijte trochu octa, který začne reagovat s jedlou sodou a likvidovat mastnotu. Nechte působit i po doznění chemické reakce všech látek a po chvíli zkuste nečistoty znovu odstranit.

Zdroj: kupi.cz