Základ gastronomie, který prospívá zdraví. Uvařte si poctivý vývar z kostí

Základ gastronomie, který prospívá zdraví. Uvařte si poctivý vývar z kostí. Canva

Poctivý vývar do dobré kuchyně neodmyslitelně patří – nejenže je nesmírně chutný, ale navíc také zdravý. Domácí polévka, která se pomalu táhne i několik hodin, dodá tělu živiny a minerální látky, tak proč si ji nedopřát ještě dnes?

Přečtěte si také

Kdo vlastní známé značky potravin a drogerií? Budete překvapeni, spousta z nich je z Čech

Není vývar jako vývar

Aby byl vývar skutečně výtečný, je třeba jej připravit z kvalitních čerstvých surovin. Lahodná polévka začíná v hrnci s vodou – kam přidáte maso a kosti.

Vybírat přitom můžete z hovězího, kuřecího nebo slepičího masa – záleží na tom, jaký vývar chcete připravit. Ideální vývar začíná povařením kostí, teprve po sběru vysrážené bílkoviny a utlumení teploty přidejte koření. Bobkový list, celý pepř a nepostradatelné nové koření.

Vaření může probíhat i několik hodin, záleží na intenzitě chuti a kvalitě hotové polévky, které chcete docílit. Kdy přichází ten pravý čas na zeleninu nebo polévkové bylinky? Ideálně je přidávejte až ke konci vaření – zelenina s bylinkami by se jinak mohly rozvařit, a to by byla škoda. Hotovou zeleninu po změknutí vyndejte z vývaru a po vychladnutí nakrájejte – později ji můžete podávat s čistým vývarem.

Tip: Aby byl vývar dokonale čistý, nezapomeňte ho přecedit přes jemné sítko (seženete v prodejnách Orion nebo Tescoma) do čistého hrnce. Takto vydrží v lednici i několik dní. Lze ho rovněž zamrazit a použít pro přípravu omáček.

Poctivý vývar do dobré kuchyně neodmyslitelně patří – nejenže je nesmírně chutný, ale navíc také zdravý. Canva

Vývar na mnoho způsobů

Chcete si dát hutný vývar místo hlavního jídla? Tak to vás nezklame trendy obložený vývar. Aby vás polévka zasytila a potěšila i ty největší jedlíky, můžete do ní přidávat ingredience dle chuti. Do obloženého vývaru kromě zeleniny a bylinek přidejte ztracené vejce, avokádo, zeleninu, klíčky nebo další suroviny, které máte rádi. Obložený vývar rychle zasytí a dodá potřebnou energii na celý den.

Velmi chutná je rovněž francouzská variace na slepičí polévku. V tomto případě stačí na másle osmahnout na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou následně zalijete vejcem rozšlehaným se strouhaným sýrem. Vznikne načechraná omeleta, kterou stačí jemně potrhat nebo rozmíchat a zalít vývarem. Dobrou chuť!

Tip: Vyzkoušejte přihodit do košíku v obchodě Vitana pyramidové sáčky s kořením. Obsahují velké kousky kvalitního koření pro jednodušší a rychlejší přípravu domácích omáček, polévek, zimních nápojů a příloh. V balení jsou 4 pyramidky zhruba za dvacku.

Vývar má prokazatelně mnoho zdravotních benefitů. Canva

Benefity, na které dostanete chuť

Vývar má prokazatelně mnoho zdravotních benefitů. Jistě potěší nejen coby rychlý a účinný zabiják kocoviny po prohýřené noci, ale hodí se také při nachlazení. Výsledná polévka je totiž plná vitamínů, živin a minerálních látek. Nechybí ani vitamín E nebo betakaroten.

Vývar má protizánětlivé účinky, povzbuzuje imunitu, a dokonce pomáhá při detoxikaci jater. Tělu dodává draslík, fosfor, vápník a železo, prospívá také kloubům a pohybovému aparátu. Pravidelné zařazení vývaru do jídelníčku vás rozhodně nezklame – ba naopak. Pochutnáte si a uděláte něco dobrého pro své zdraví.

Pomocníci

  • Tlakový hrnec – usnadněte si vaření silného domácího vývaru – pořiďte si praktického pomocníka v podobě tlakového hrnce. Například Ultima od Tescomy má objem 4 litry a zaplatíte za něj od cca 3 200 Kč.
  • Multifunkční hrnec – pokud se v kuchyni otáčíte denně, budete nadšení z multifunkčního indukčního hrnce Catler MC 810, který v kuchyni nahradí tlakový hrnec, troubu, parní hrnec, rýžovar i pánev. Hrnec je indukční, a navíc umí i komunikovat v českém i anglickém jazyce. Cena se pohybuje okolo 13 000 Kč.

Sledujte slevy pomocníků do kuchyně a kupte je za akční cenu, která se vyplatí. Stačí sledovat webové stránky Kupi.cz, nebo si do mobilu stáhnout aplikaci, díky které budete mít všechny výhodné nabídky na jednom místě.