Nejčastější chyby při topení. Vyvarujte se jich a ušetřete za topení v bytě až tisíce korun

Žena si zahřívá ruce o žebra topení Dragana Gordic / Shutterstock.com

Sychravé a chladné počasí nám už klepe na dveře i okna. V domácnostech začíná topná sezóna. A mnozí z nás si tepla rádi dopřejí více než dostatek, nebo dělají některé časté chyby, což se pak odráží na vysokých částkách za nedoplatky. Letos na to jděte chytře a naučte se dodržovat základní zásady, které vám pomohou za topení ušetřit.

Přečtěte si také

Za balík si připlatíme. Česká pošta se rozhodla od dubna zdražit, týkat se to bude především Balíkovny

1. Odvzdušněte radiátory

Ještě než začnete topit, odvzdušněte a zkontrolujte všechny radiátory a jejich ventily v bytě – zda z nich nekape voda a nejsou nijak poškozené.

2. Zkontrolujte kotel

Pozornost věnujte i kotli. Ten byste měli nechat alespoň jednou za dva roky zkontrolovat a seřídit. Tím lze ušetřit ročně i několik tisíc korun – podle odborníků až třetinu nákladů.

3. Udělejte radiátorům prostor

U radiátorů samotných ještě chvíli zůstaneme. Vždy dbejte na to, aby teplu nestálo nic v cestě. Na topení by neměla být příliš velká vrstva prachu, nemělo by být zastavěné nábytkem, překryté závěsy nebo prádlem na sušení. To všechno může zabránit správné a dostatečné regulaci tepla místností.

Muž kontroluje čidlo na radiátoru Audio und werbung / Shutterstock.com

4. Pořiďte si odrazové fólie

Pokud chcete ještě více podpořit teplo vycházející z radiátorů, můžete si pořídit speciální odrazové fólie, které se nalepí za topení. Ceny těch nejlevnějších se pohybují okolo 50–60 Kč/m².

5. Pozor na únik tepla kvůli netěsnosti

I malá skulina v oknech nebo dveřích může znamenat obrovský únik tepla. Před zatopením proto zkontrolujte i okenní rámy a dveře a izolujte netěsnosti. V každém hobby marketu i v obchodech s domácími potřebami (příležitostně také v obchodních řetězcích) můžete zakoupit nejrůznější těsnění a ochrany proti průvanu, ať už do oken nebo pod dveře.

Jednoduché řešení nabízí speciální kartáče, které se namontují nebo přilepí zespodu dveří a efektivně zabraňují nechtěnému proudění vzduchu. Do oken doporučujeme namontovat vnitřní žaluzie, rolety nebo alespoň pořídit dlouhé závěsy (pozor, aby nezakrývaly topení). Díky tomu se teplo v místnosti udrží déle.

6. Dejte si pozor i na přetápění

Přetápět si byt neprospívá vašemu rozpočtu ani zdraví. Nezapomínejte také na to, že v každém pokoji nemusíte mít stejnou teplotu – některým místnostem v bytě svědčí o něco větší chlad. Obecně se v rámci úspor doporučuje vytápět na:

  • 20 °C v obývacím pokoji a v kuchyni
  • 23 °C v koupelně
  • 15–16 °C v ložnici
Žena otevírá okno BLACKDAY / Shutterstock.com

7. Jak topit, když odcházíte z domu?

Odcházíte z domu a vypínáte topení? Pak děláte zásadní chybu, která vás může stát nemalé peníze. Pokud totiž topení úplně vypnete, byt zcela vychladne (stačí, aby teplota v místnosti klesla pod 12 °C), a o to více energie je potom potřeba na to, aby se opětovně vytopil. Nejlepší je proto teplotu pouze lehce snižovat – prostřednictvím termostatu nebo termostatických hlavic na radiátorech.

8. A jak správně větrat?

Podobně to platí i u větrání. Dlouhodobě otevřená „ventilačka“ u oken místnost postupně ochlazuje. Nejlepší je intenzivní a jednorázové větrání. Na 5–10 minut otevřete okno dokořán, případně se nebojte udělat i průvan. Za tuto dobu se stihne vzduch v místnosti vyměnit, ale zdejší teplota se zásadně nesníží.

9. Pořiďte si chytrý termostat

Stále oblíbenějším řešením je pořízení chytrých termostatů, které lze ovládat manuálně nebo na dálku, prostřednictvím aplikace stažené do mobilu, tabletu nebo počítače.

Umožňují naprogramovat si teploty v bytě na míru podle vašeho denního režimu (zbytečně tak nebudete přetápět v době, kdy jsou všichni členové domácnosti přes den pryč, nebo naopak v noci) a teplotu můžete regulovat i na dálku (například si zatopíte před příjezdem domů). Některé dokonce umí teplotu regulovat automaticky podle venkovního počasí. Výhodou je také možnost sledovat ve statistikách údaje o spotřebované energii.

Ovládání vytápění v domácnosti pomocí mobilní aplikace RossHelen / Shutterstock.com

Na trhu existují všeobecně tři typy:

  • Chytrý termostat – nahrazuje klasický jednozónový termostat připojený ke kotli, bezdrátová technologie nabízí snadné a flexibilní ovládání.
  • Chytrý termostat s termostatickými hlavicemi na radiátor – vhodný do domácností s vlastním kotlem pro vícezónové vytápění (umožňuje nastavovat rozdílnou teplotu nebo naprogramovat rozdílné režimy vytápění v jednotlivých místnostech).
  • Samostatné termostatické hlavice – pro byty využívající centrální vytápění, teplotu v jednotlivých místnostech (kde máte na radiátorech chytré hlavice) si pak můžete nastavit manuálně nebo pomocí zmíněné aplikace v mobilním telefonu.

Chytré termostaty můžete u prodejců vybírat také podle operačního systému, se kterým jsou kompatibilní – Apple HomeKit, Google Assistant nebo Amazon Alexa, v rámci jednotného zařízení vaší chytré domácnosti.

Zdroje: centrumvytapeni.cz, prozeny.cz, cez.cz, baumax.cz