I povlečení má datum spotřeby. Kdy je na čase pořídit nové?

I povlečení má datum spotřeby. Kdy je na čase pořídit nové? Canva

I povlečení jednoho dne doslouží a měli bychom jej kompletně vyměnit. Jak poznáte, že už je na čase? Zjistěte, jaký druh je ideální na zimu a v čem se vám bude nejlépe usínat v horkých letních dnech.

Přečtěte si také

České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

S povlečením je to stejné jako s oblečením

I tričko, které milujete a nejraději byste ho nosili až do skonání světa, musíte jednoho dne vyhodit, protože už je příliš obnošené. Doba používání je však u každého kusu velmi individuální. Záleží na materiálu, intenzitě použití a také na tom, jak se o něj staráte. A stejně tak, jako obměňujeme šatník, bychom měli obměňovat také povlečení.

Kdy je čas na nákup nového povlečení?

Povlečení se doporučuje zcela obměnit každé tři roky. Tedy za předpokladu, že převlékáte postel dle doporučení – alespoň jednou za 14 dnů.

Pokud je však to vaše i po letech stále hezké a zachovalé, protože se o něj staráte, můžete si ho v klidu nechat tak dlouho, jak jen chcete. Je ovšem dobré mít doma více druhů lůžkovin. Některé materiály se totiž hodí na spaní během horkých letních nocí a jiné jsou skvělé na zachumlání, když venku mrzne, až praští.

Povlečení se doporučuje zcela obměnit každé tři roky. Canva

Bavlněné povlečení, které šetří planetu

Bavlněné povlečení je klasika, kterou máme rádi napříč generacemi. Je měkké, pružné, prodyšné a dobře saje. Je také velmi příjemné k pokožce. Ložní prádlo, šetrné k vaší pleti i přírodě, najdete například v obchodech Ikea a Tchibo.

Víte ale, že existuje více typů bavlněného povlečení?

Bavlněný satén pro náročné

Jde o prémiovou variantu bavlněného povlečení. Ponechává si skvělé vlastnosti bavlny, ale je ještě o poznání hebčí a svým jemným leskem vzbuzuje dojem luxusu. Koupit si k němu můžete dokonce i prostěradlo ze stejného materiálu. Spát se vám v něm bude dobře po celý rok, nejlépe však v létě, protože příjemně chladí.

Jen si dejte pozor, že kupujete skutečně bavlněný satén. Na trhu je totiž k dostání také polyesterový satén (lesklý, klouzavý), který vám možná nebude vyhovovat, protože má tendenci se zatrhávat o nohy, případně sklouzávat z postele.

Bavlněný satén je dražší než klasické bavlněné povlečení, po vyzkoušení mu ovšem vyšší cenu odpustíte.

Poctivé perkálové povlečení nic nepropustí

Spali jste někdy na péřovém polštáři? Pokud ano, určitě víte, že se z bavlněného povlečení sem tam prodere pírko. To je dáno jednak výplní samotnou, ale také typem méně husté látky.

To však není případ perkálu. Jde o hustý bavlněný materiál, přes který jen tak něco neprojde. Jestliže tedy rádi spíte na péřovém polštáři, zakrytí pravou péřovou peřinou, perkál je pro vás jasnou volbou. Peří zůstane tam, kde má být. Navíc tím, že je perkál velice pevným materiálem, je i odolný a snese časté praní. Výborně se hodí na léto i na zimu, zvlášť, pokud jej povlečete na péřovou přikrývku.

Krepové povlečení – klasika, která se nemačká

Tento druh povlečení asi není potřeba nijak dlouze představovat. Jedná se o nenáročný typ bavlněného povlečení, které se nemačká, a tudíž není potřeba jej ani žehlit. Výborně se hodí na léto.

Flanelové povlečení pro studené nohy

Máte zimu nejraději z vyhřátého pelíšku? Potom vám nesmí chybět flanelové povlečení. Jde o specifickou úpravu bavlny a hodí se především na zimu. Toto povlečení je díky jemnému vlasu hebké a teplé. A pokud máte věčně zmrzlé nohy, rozhodně si pořiďte i flanelové prostěradlo.

Dáte povlečení z polyesteru šanci?

Kromě povlečení ze 100% bavlny existují ještě materiály s příměsí polyesteru nebo čistě polyesterové. I když nejsou z čisté bavlny, rozhodně nad nimi nelámejte hůl. Tato povlečení jsou cenově dostupnější, lépe schnou a příliš se nemačkají.

Mikroplyš je sice z polyesteru, ale...

Spát v povlečení z mikroplyše je jako spát obklopeni těmi nejjemnějšími a nejměkčími plyšáky na světě. Tak teplé a tak měkké, že se vám nebude chtít celý den vylézt z postele. Nechte ho ale spíše na zimu, teď by vám v něm bylo horko.