Nemusíte být zrovna celiaky, tedy trpět alergií na lepek, abyste chtěli objevit svět mimo standardní hranice výživy. Jednou z chutných cest je využít nabídky přirozeně bezlepkových pokrmů. Mezi ně patří i bezlepkové mouky. Vězte, že budete překvapeni, jaké možnosti jsou. A co víc – díky jejich chuti nepotřebujete sladkou variantu zbytečně doslazovat a slaná vás mile překvapí. Proto jsou vhodné i pro různé redukční diety.
Pokud jste ochotni zkoušet nové věci a své obzory doslova rozšířit novými možnostmi, nenechte se zviklat výkřiky vašeho okolí, že je to zbytečně drahé. Ano, nikdo neříká, že je to „levná“ záležitost, ale zároveň tohoto produktu nepotřebujete tolik, pravděpodobně jej nepoužijete 5x do týdne, a hlavně jde vám o kvalitu nebo kvantitu? Jídlo z těchto druhů mouk zasytí víc, a navíc získáte skutečné živiny, které v mnohých pšeničných produktech zkrátka chybí. Důvodem, proč jsou tyto produkty dražší, je skutečnost, že je nelze „ošidit“, což je problémem většiny standardních mouk. Tam už je obilí (včetně žita) chemicky upravováno k tomu, aby mělo vyšší výnosy, a naše zdraví na to pak reaguje... třeba alergií. Alternativní přírodní mouky obsahují jen danou surovinu.
Tip od Kupi.cz: Pokud chcete na cenu vyzrát, podívejte se na Kupi.cz, kde jsou aktuální akční nabídky.
Mezi nejoblíbenější varianty alternativních mouk patří právě mandlová mouka. Její výhodou je, že se hodí do tzv. low carb stravy, tedy stravy, která používá jen minimum sacharidů (cukrů). Výživové hodnoty mandlí jsou fascinující a co víc, působí na naše tělo velmi ozdravně: snižují rizika kardiovaskulárních chorob, udržují silné a pružné cévy, snižují špatný cholesterol, jsou významným antioxidantem a našemu tělu dodávají zdravou energii. Obsahují velké množství hořčíku, vitamínu E, též draslík, mangan, vápník či železo. Jsou zdrojem vlákniny a bílkovin. Mají nízký glykemický index!
Tip od Kupi.cz: Jen pozor na slova. Mandlová mouka se vyrábí mletím bílých mandlí (zbavených obalu), zatímco mandlová moučka obsahuje i obal a je hrubší.
Další star alternativních směrů. Podobně jako mandlová mouka, hodí se při redukčních dietách, protože obsahuje velmi málo cukru a má skutečně nízký glykemický index. Energii tedy dodává postupně – naše tělo s ní umí lépe pracovat a místo hyperaktivního pobíhání, kdy následuje hluboký pokles (charakteristický pro rychlé cukry) se tělo necítí unaveno – nemá ani na sladké chuť. Výhodou je, že kokosová mouka obsahuje hodně vlákniny (usnadňuje trávení) a je bohatá na minerály (což u klasické mouky úplně chybí, neboť jsou obiloviny pěstovány na vyčerpaných půdách).
Určitě je dobré vědět, že ne všechny bezlepkové varianty jsou chuťově nenáročné. Některé mají velmi výraznou chuť a ne všem vyhovují. Mezi takové patří například mouka lupinová či pohanková. Další úskalí můžeme najít například u kukuřičné mouky. Právě tou se totiž nejčastěji nahrazuje klasická mouka (díky její obrovské produkci je levnější). Bohužel i ona má v sobě látky (hodně podobné lepku), které našemu organismu ve větší dávce nesvědčí (rozleptávají stěny tenkého střeva). Příkladem může být Mexiko, kde je strava zejména kukuřičná a lidé zde trpí podobnými problémy jako celiakové (důvodem je podobný přístup k hromadnému pěstování jako u pšenice).
Protože výrobci chtějí požadavkům zdravého životního stylu vyjít vstříc, používají i mouky, které nejsou jen klasicky pšeničné. Přesto většina z nich obsahuje lepek. Jaké mouky jsou lepkové a jaké bezlepkové?
Jaké mouky jsou s lepkem?
Mezi bezlepkové varianty patří:
Zpestřete si ráno a udělejte si energetickou, ale zdravou snídani. Je to sladké a téměř bez cukru!
Na 1 porci potřebujete: 1/2 banánu, 2 lžíce mandlové mouky, 2 lžíce kokosové mouky, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva (s vinným kamenem), 2 nastrouhané kostičky vysokoprocentní čokolády (minimálně 80%), 6 pekanových ořechů (nakrájet najemno), 1 čajovou lžičku kakaa a případně 1/2 čajové lžičky medu (není nutné, banán sladí dostatečně), čajovou lžičku másla nebo kokosového oleje, případně kokosové/mandlové či klasické mléko na zředění a zakysanou smetanu a ovoce na ozdobení
Postup: Rozmačkejte banán a v hrnečku smíchejte s ostatními ingrediencemi. Pokud je směs moc hustá, vlijte trošku mandlového/kokosového či obyčejného mléka. Dejte bez krytu na 4 minuty do mikrovlnné trouby, poté vyklopte na talíř, ozdobte např. borůvkami a zakysanou smetanou.
Mrkněte na Kupi.cz, vězte, že tam najdete velkou inspiraci a hlavně dobré ceny produktů, které potřebujete. A vše pohodlně na jednom místě.