Jednoduchý recept na domácí pečený čaj. Provoní vaši domácnost ovocem a skvěle chutná

Ovocný čaj ve skleněném hrnečku, v pozadí konvice na čaj plná ovoce Africa Studio / Shutterstock.com

Pečený čaj patří v posledních letech k oblíbeným hitům podzimního a vánočního období. Pokud jste doposud neměli příležitost jej ochutnat nebo jste si ho nikdy nevyzkoušeli vyrobit vlastnoručně doma, nyní máte skvělou příležitost. Máme pro vás recept i pár užitečných tipů.

Přečtěte si také

Před výplatou nakupujte jako profík a využijte slev řetězců

Pečený čaj si zamilujete

Důvodů, proč si pečený čaj vyrobit doma (ačkoliv se dá dnes koupit téměř v každém supermarketu, ve zdravé výživě nebo na internetu), je hned několik. Jednak je to ideální způsob, jak zužitkovat přebytek letní úrody ovoce.

Navíc si můžete čaj vyrobit přesně podle svých představ – ať už z hlediska jeho složení, nebo chuti. A na závěr, při jeho přípravě si krásně provoníte byt ovocem a kořením.

Utrhněte si šťavnatá jablka v akci

Jaké ovoce a koření vybrat

Základ většiny pečených čajů vždy tvoří osvěžující jablka a citrusy (mandarinky, pomeranče), které potom doplňují sladší druhy. Nejčastěji se využívá:

ovoce: mandarinky, kiwi, citrony, pomeranče, jablka, červený i černý rybíz, hrušky, třešně a višně, švestky, jahody a lesní ovoce, dále můžete použít i nektarinky, broskve, ananas, šípky nebo angrešt,

koření: hřebíček, skořice, badyán, čerstvý zázvor.

  • Tip: Aktuálně v říjnu seženete v obchodech nejlevněji především jablka, někde ještě i hrušky či švestky. Postupně budou na pulty přicházet také vánoční nabídky mandarinek, pomerančů a jiných citrusů.
Pečený čaj z malin a jahod v hrnku, v pozadí mísa plná lesního ovoce 5PH / Shutterstock.com

Pokud jste se rozhodli přidat do pečené směsi i citrony, dávejte pouze jeden kus na jeden plech, jinak by mohl být čaj více hořký. Můžete použít citron i s kůrou – ta však nesmí být chemicky ošetřena (tuto informaci musí prodejce vždy uvádět) a musí být důkladně omytá. Z důvodu možné hořkosti také co nejvíce očistěte jednotlivé měsíčky mandarinek a pomerančů od bílých blan, jablka a hrušky zbavte jádřinců.

A jaké ovoce naopak nedoporučujeme? Nevhodné jsou například banány. Nejen kvůli své konzistenci, ale v teple také rychle černají a propůjčily by čaji nevábnou barvu.

Kolik cukru použít?

Množství použitého cukru by se mělo rovnat zhruba ½ hmotnosti ovoce, tedy na 1 kg ovoce dejte asi 500 g cukru. Případně slaďte podle sladkosti ovoce – pokud ve směsi převažují citrusy, můžete dát cukru i více (např. 600 g), u sladkého ovoce naopak méně.

Pokud použijete třtinový cukr, počítejte s výslednou hnědší barvou pečeného čaje. Přidáváte-li tedy například maliny, červený rybíz nebo jahody pro krásně červenou barvu, volte raději bílý cukr krupice. Nezapomeňte, že vždy je lepší udělat pečený čaj spíše méně sladký, protože jej můžete v šálku kdykoliv dosladit cukrem nebo medem.

Pečený čaj z brusinek v hrnku a v konvičce New Africa / Shutterstock.com

Základní recept na pečený čaj

Ovoce nakrájejte na kostky, jednotlivé druhy promíchejte a rozprostřete na vyšší plech. Přidejte cukr a koření, případně na malé kostičky nakrájený čerstvý zázvor. Vánoční chuť dodá čaji i pár kapek rumu.

Pokud si nejste jistí poměrem ovoce a koření, můžete pro inspiraci použít například tento: 300 g pomerančů nebo mandarinek, 250 g jablek, 250 g hrušek, 100 g jahod a 100 g malin, asi 6 hřebíčků, 1–2 hvězdičky badyánu a cca půlka lžičky skořice. Obecně však platí, že kombinacím ovoce a koření se meze nekladou a vyzkoušet můžete nejrůznější varianty.

Plech se směsí vložte do trouby předehřáté asi na 200 °C a pečte zhruba 30–40 minut. Plech či pekáč můžete ještě přikrýt víkem nebo alobalem. Každých 10 minut ovoce zkontrolujte (zda se nepřipaluje a pouští šťávu) a promíchejte.

Mandarinky kupte za zvýhodněnou cenu

Kupte se slevou Mandarinky.

Porovnat slevy

Hotovou horkou směs nalijte do předem připravených sterilizovaných sklenic. Nahoru můžete ještě zakápnout trochou rumu, griotky nebo pálenky – čaj vydrží déle čerstvý. Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte zchladnout.

K pečenému čaji je ideální chovat se jako k zavařenině. Tedy skladovat jej na chladném a tmavším místě, nejlépe v lednici nebo ve sklepě. Takto vám vydrží až do jara. Pokud sklenice po naplnění horkou směsí necháte ještě chvíli sterilovat (v hrnci s horkou vodou nebo v mikrovlnce), vydrží vám o něco déle.

K přípravě jednoho 250ml šálku čaje pak stačí zalít asi 3–4 lžičky pečené směsi horkou vodou a nechat pár minut vylouhovat. Zda potom čaj přecedíte, nebo voňavé ovoce sníte, necháme už jen na vás.