Solit, či nesolit? Zjistěte, která sůl je nejvhodnější

Sůl je potřeba, ale pozor na její druh i množství Canva

Třebaže se u nás používá nejčastěji pouze sůl kamenná, na světě existuje druhů soli více. Která z nich je pro nás nejvhodnější a která nejméně? Znáte všechny její zdravotní benefity a rizika?

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Solit se nemá! Nebo ano?

Sůl je velkým strašákem v našich jídelníčcích a lidé mají často výčitky z pouhého přisolení pokrmu – a přitom úplně zbytečně. Negativní či pozitivní dopad totiž plyne z toho, jaký druh soli zvolíte. A ba co víc, lidské tělo bez soli nemůže ani zdravě fungovat.

Jaký má sůl vliv na lidský organismus?

Sůl se přeměňuje na minerál zvaný sodík, spadající do skupiny základních minerálních látek, které se starají o správnou funkci ledvin a rozkládání energie, byť ne přímo. Při nedostatku sodíku dochází ke zvracení, slabosti, třesu, potížím s ledvinami nebo k tachykardii.

Na druhou stranu však často dochází i k opačnému jevu, a to nadbytku soli v těle. Přesolené uzeniny, sýry, slané brambůrky, tyčinky, osolené hranolky, to vše může vést k zadržování škodlivin v těle a následnému zavodnění.

Ne každá sůl ovšem našemu organismu může tak moc uškodit. Jaké její druhy máme na výběr?

Himálajská sůl je tou nejlepší možnou volbou Canva

Halit aneb typická česká sůl kamenná

Halit je minerál, který se volně vyskytuje v přírodě ve tvaru průhledné krychle. Než se ale dostane do papírových sáčků na pulty obchodů, čeká ho ještě dlouhá cesta.

Sůl kamenná je chemicky ošetřena a zbavena všech prospěšných látek, naopak je do ní uměle přidán jód a fluor. Obě tyto látky jsou však ve větším množství zdraví škodlivé, i proto se tedy tato sůl do pokrmů spíše nehodí.

Himálajská sůl

Himálajská sůl patří mezi zdravé potraviny, v posledních letech je však také cílem nejrůznějších podvodů – kupujete-li ji nicméně od ověřeného prodejce a balíček obsahuje místo původu, nemusíte se žádných nesrovnalostí obávat. Ta pravá pochází z největšího světového solného dolu v Pákistánu, který se nachází na úpatí Himálaje.

Po vytěžení není nikterak chemicky ošetřená a obsahuje okolo 84 druhů minerálů a dalších složek. Růžová barva je důsledkem vyššího obsahu železa, které je rovněž pro lidský organismus nezbytné. Ať himálajskou sůl zpracujete jakkoli, její zdraví prospěšné látky nezmizí – proto ji při vaření pokud možno preferujte co nejvíce.

Tip: Jelikož neobsahuje téměř žádný jód, je tato sůl navíc perfektní volbou pro osoby se zvýšenou funkcí štítné žlázy.

Sůl mořská? Záleží na konkrétním druhu Canva

Mořská sůl

Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody, což je ostatně jeden z nejstarších způsobů jejího získávání vůbec. Třebaže se dále nijak neupravuje, do některých druhů se údajně uměle dodává jód, stejně jako do soli kuchyňské.

Pokud si tedy chcete být jistí její kvalitou, přečtěte si složení na obalu výrobku, případně ji nakupujte ve specializovaném obchodě se zdravou výživou, kde se přímo poradíte s prodejcem. Stejně jako v předchozím případě totiž platí, že přebytek jódu není zdravý. Pokud je to tedy možné, vyberte si tu bez jódu.