Máslo, nebo margarín? Která varianta je zdravější?

Někdo nedá dopustit na máslo, jiný zase na margarín. Canva

V běžné řeči „máslo” zahrnuje jak margarín, tak opravdové máslo. Neměli byste je však házet do jednoho pytle, liší se totiž v původu i ve složení. V čem je ten hlavní rozdíl?

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Máslo

Máslo je z 80–90 % složeno z mléka, zbylá procenta jsou voda. Maximálně 2 % obsahu může být mléčná sušina. Máslo tedy nepatří mezi lídry zdravého jídelníčku, protože obsahuje velké množství živočišného tuku.

Ten si tělo ukládá, špatně jej tráví a při zvýšené konzumaci může živočišný tuk způsobit zdravotní komplikace. Nejvíce působí na funkci srdce a cév. Máslo je ideální na smažení a zapékání. Také chuťově je dle mnohých výraznější.

Tip: Máslo koupíte často za akční cenu, sledujte aktuální slevy na Kupi.cz.

Ve většině domácností je máslo základní surovinou. Canva

Margarín

Základ margarínů tvoří kvalitní rostlinné tuky, oleje a voda – jsou tedy pravým opakem másla. Obsahují velké množství zdraví prospěšných tuků a vitamínů, nelze je však považovat za úplnou náhražku másla. Pokud se margarín pokusíte rozpustit na pánvi, dostanete jen neurčitou tekutinu. Margarín je ideální spíše pro namazání na pečivo a vymazání formy. Také ho lze zapracovat do těsta.

Podle čeho vybrat kvalitní margarín?

Margaríny se od sebe liší především obsahem tuku a soli. Vždy si čtěte složení. Obsah soli je důležitým ukazatelem kvality, navíc výrazně ovlivňuje zdraví a zadržování vody v těle.

Kde se vzal margarín?

Margarín vynalezl francouzský chemik Hippolyte Mège-Mouriés. Tehdy první margarín vyrobil z hovězího loje, mléka a vody. Nechal si ho patentovat v roce 1869.

Máslo nebo margarín? Canva

Vepřové sádlo

Mezi další používané živočišné tuky patří vepřové sádlo. Jeho využití sahá mnohem dál než do kuchyně, i když vhodné je především na smažení. Skládá se jak ze zdravých, tak nezdravých tuků. Konečný názor na sádlo v jídelníčku se dosud neustálil – někteří ho odsuzují, jiní propagují. Důležité je, že se to s ním nesmí přehánět. Stále se jedná o živočišný tuk, se kterým má lidské tělo plno práce.

Kuchyňské nešvary

Běžným prohřeškem je smažení na rostlinných tucích. Smažení na rostlinných olejích není zdraví škodlivé, ale ochuzujete se o výbornou chuť, které byste dosáhli použitím másla nebo vepřového sádla. Existují lidé, kterým mléko nebo živočišné produkty vadí, případně nechutnají. V takovém případě je naprosto v pořádku, pokud si své jídlo připraví na rostlinném tuku.