Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

5 druhů potravin, které můžete s klidem jíst i prošlé

5 druhů potravin, které můžete s klidem jíst i prošlé

Známe to všichni. Při nákupu potravin jste měli velké oči a lednička teď doma praská ve švech. Jenomže co když všechno jídlo nestihnete sníst? Opravdu je nutné produkty ihned po datu spotřeby vyhodit? Přečtěte si, jaké potraviny můžete bez problémů jíst i poté.  

Přečtěte si také

Domácí šípkový čaj a marmeláda - nejen na chřipku a nachlazení
Domácí šípkový čaj a marmeláda - nejen na chřipku a nachlazení

Pojďme si nejprve vysvětlit dva hlavní pojmy, které se s trvanlivostí potravin pojí.

Datum spotřeby, to známé „spotřebujte do“, je maximální doba, do které je potravinu možné konzumovat, aniž by vám hrozily zdravotní potíže. Toto označení najdeme hlavně na produktech, které se rychle kazí.  

Oproti tomu minimální trvanlivost je doba, ve které si jídlo uchová nejvyšší kvalitu. I po jejím vypršení je ale možné produkty jíst, pokud jste je správně uchovávali a obal není poškozený.  

Je ale pravda takhle černobílá nebo existují výjimky?  

7 extra dní

Jsme si skoro jistí, že tyto produkty často vyhazujete dříve, než musíte. Věděli jste třeba, že jogurt můžete bez obav jíst i týden po uplynutí data spotřeby? Stejně tak otevřené trvanlivé mléko vydrží ve stejné kvalitě v lednici minimálně týden. Pokud chleba uchováváte v kvalitním chlebníku, nikoliv v mikrotenovém sáčku, můžete si na něm pochutnávat celých 7 dní.  

Není sýr jako sýr

I přesto, že mléčné výrobky spadají do potravin rychle podléhajících zkáze, u sýrů je situace trochu jiná. Mluvíme-li o čerstvém sýru typu cottage a měkkém camembertu, na ty si nechte po datu spotřeby zajít chuť. Je-li vám ale líto vyhodit ten skvělý italský parmezán, klidně si jej dál strouhejte na těstoviny. Po otevření vydrží tvrdé sýry v lednici i 4 až 6 týdnů po uplynutí data spotřeby. Pokud jste si z dovolené přivezli kolo tvrdého sýra a bojíte se, že jej nestihnete spotřebovat, můžete jej zamrazit. Jen se ujistěte, že je dobře zabalený např. v mrazícím sáčku.

Ne každý sýr je nuté po datu spotřeby vyhodit.

Hodně slané a hodně sladké

Potraviny obsahující hodně soli nebo naopak hodně cukru jsou většinou dalšími bezpečnými výjimkami. Sáček chipsů, sklenice nakládaných okurek, kterou jste zapomněli ve spíži a marmeláda z loňského léta mohou bez problémů přijít na stůl. Sůl a cukr v těchto potravinách totiž fungují jako konzervanty. Nejstaršímu medu je například více jak 5000 let! Keramické nádoby s medem našli vědci při vykopávkách v Gruzii a věřte nebo ne, med byl stále perfektně jedlý.

Rýže a těstoviny

Suché potraviny neobsahující vodu vydrží i roky po uplynutí data trvanlivosti. Uchovávejte je na suchém a tmavém místě a můžete z nich v klidu vařit ještě hodně dlouho. Pokud už jste však přílohy uvařili, skladované v chladu ledničky vydrží jen pár dní. Připravte si tak smaženou rýži nebo těstoviny opečte jako frittatu.  

Skleničku na zdraví!

Alkoholické nápoje vydrží roky. Mikroby a bakterie v ethanolu prostě nepřežijí. Pití destilátů po uplynutí data trvanlivosti vám způsobí maximálně kocovinu. A to dost možná menší než čerstvá láhev! Hladina alkoholu se totiž u těchto destilátů postupně snižuje. Pozor si ale dejte na krémové likéry, které nepijte, pokud jsou otevřené déle než rok a půl.

Na toto ale pozor! Nikdy nekonzumujte maso po uplynutí data spotřeby. Více jak polovina syrového kuřecího masa je nakažena potenciálně smrtelnými bakteriemi kampylobakteriózy. Ty se v mase množí a jsou nebezpečné pro vaše zdraví. Pokud má maso lepivý povrch, zelenou či tmavomodrou barvu nebo dokonce páchne, držte se od něj dál.