Které potraviny můžete jíst i prošlé?

Mladá žena čte etiketu na láhvi v kuchyni SeventyFour / Shutterstock.com

Stává se to nám všem – při nákupu potravin jste měli velké oči a lednička teď doma praská ve švech, jenže všechno jídlo se nedá tak rychle sníst. Některé ovšem nemusíte vyhazovat hned, jakmile překročí datum spotřeby.

Přečtěte si také

Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost

Co je datum spotřeby?

Datum spotřeby, to známé „spotřebujte do“, je maximální doba, do které je potravinu možné konzumovat, aniž by vám hrozily zdravotní potíže. Toto označení najdeme hlavně na produktech, které se rychle kazí.

Co je datum minimální trvanlivosti?

Oproti tomu minimální trvanlivost je doba, ve které si jídlo uchová nejvyšší kvalitu. I po jejím vypršení je nicméně možné jej sníst, pokud jste ho správně uchovávali a obal není poškozený.

Vsaďte na vysoce trvanlivé potraviny

7 extra dní

Jsme si téměř jistí, že některé potraviny vyhazujete dříve, než musíte. Věděli jste například, že prošlý jogurt lze bez obav jíst i týden po uplynutí data spotřeby? Stejně tak otevřené trvanlivé mléko vydrží ve stejné kvalitě v lednici minimálně týden. A pokud chleba uchováváte v kvalitním chlebníku, nikoliv v mikrotenovém sáčku, můžete si i na něm pochutnávat celých 7 dní.

Muž krájí chleba Busra Ispir / Shutterstock.com

Které potraviny můžete jíst i prošlé?

1) Tvrdé sýry

Přestože mléčné výrobky spadají do kategorie potravin rychle podléhajících zkáze, u sýrů je situace trochu jiná. Mluvíme-li o čerstvém sýru typu cottage a měkkém camembertu, na ty si nechte po datu spotřeby zajít chuť.

Je-li vám ale líto vyhodit ten skvělý italský parmezán, klidně ho dál strouhejte na těstoviny. Po otevření vydrží tvrdé sýry v lednici i 4 až 6 týdnů po uplynutí data spotřeby. Pokud jste si z dovolené přivezli kolo tvrdého sýra a bojíte se, že ho nestihnete spotřebovat, můžete ho zamrazit. Jen se ujistěte, že je dobře zabalený např. v sáčku.

2) Hodně slané a hodně sladké

Potraviny obsahující hodně soli nebo naopak hodně cukru jsou většinou dalšími bezpečnými výjimkami. Sáček chipsů, sklenice nakládaných okurek, kterou jste zapomněli ve spíži, či marmeláda z loňského léta mohou bez problémů přijít na stůl. Sůl a cukr v těchto potravinách totiž fungují coby konzervanty.

  • Například nejstaršímu medu je více než 5 000 let! Keramické nádoby s ním našli vědci při vykopávkách v Gruzii a věřte nebo ne, med byl stále perfektně jedlý.
Med na naběračce a v misce Billion Photos / Shutterstock.com

3) Rýže a těstoviny

Suché potraviny neobsahující vodu vydrží i roky po uplynutí data trvanlivosti. Uchovávejte je na suchém a tmavém místě a můžete z nich v klidu vařit ještě hodně dlouho. Pokud už jste však přílohy uvařili, skladované v chladu ledničky vydrží jen pár dní. Připravte si tedy smaženou rýži nebo těstoviny opečte jako frittatu.

4) Alkoholické nápoje

Alkoholické nápoje vydrží roky, mikroby a bakterie v ethanolu prostě nepřežijí. Pití destilátů po uplynutí data trvanlivosti vám způsobí maximálně kocovinu – a to dost možná menší než čerstvá láhev. Hladina alkoholu se totiž u těchto destilátů postupně snižuje. Pozor si ale dejte na krémové likéry. Ty nepijte, pokud jsou otevřené déle než rok a půl.

Kávový likér ve skleničce Igor Normann / Shutterstock.com

Prošlé maso vyhoďte!

Nikdy nekonzumujte maso po uplynutí data spotřeby. Více jak polovina syrového kuřecího masa je nakažena potenciálně smrtelnými bakteriemi kampylobakteriózy, které se v něm množí a jsou nebezpečné pro vaše zdraví. Pokud má maso lepivý povrch, zelenou či tmavomodrou barvu, nebo dokonce páchne, držte se od něj dál.