Téměř každý člověk použije během jednoho nákupu hned několik igelitových sáčků. Ať už na ovoce, zeleninu, pečivo či uzeniny. Jiné to nebude ani ve vaší lednici a spižírně, že? Existuje však několik ekologičtějších možností, jak skladovat potraviny. Do čeho tedy zabalit svačinu, v čem uchovat potraviny čerstvé a neplnit si domácnost zbytečnými plasty?
Největší množství sáčků, tácků a kelímků se do našich domovů propašuje spolu s potravinami. A to často naprosto zbytečně. Proč si třeba kupovat jablka vyrovnaná na plastovém tácku a ještě zabalená do fólie, když jiná se prodávají na váhu a většinou vyjdou podstatně levněji?
Pokud nechcete házet zeleninu a ovoce přímo do košíku, využijte papírové či ještě lépe látkové sáčky. Na suché potraviny jsou úplně ideální.
Pokud máte těžší nákup, rozhodně se vyplatí sáhnout po látkové tašce, aby se vám nákup z papírové tašky nerozsypal na zem.
Velkým hitem jsou voskované ubrousky. Nahrazují plastové sáčky, fólii či alobal. Jsou opakovaně použitelné a krásně voní po včelím vosku. Můžete do nich zabalit libovolné potraviny v lednici – tvrdé sýry, salám, jednotlivé ovoce, nebo nimi přikrýt misku s jídlem či zabalit dětem svačinu.
Můžete je mít vystavené na kuchyňské lince nebo uklizené ve spíži. Nemusíte je otevírat, abyste viděli co je uvnitř, nepropouštějí žádné pachy a dobře se udržují. Ať už na těstoviny, müsli, luštěniny nebo zavařeniny skvěle poslouží sklenice a skleněné dózy.
Staré dobré krabičky z kovu využijete i dnes v době plastové. Jsou šetrnější alternativou k plastovým nádobám a navíc je můžete používat donekonečna. Místo neustálého kupování plastových lahví s vodou si pořiďte jednu nerezovou. Nakonec ušetříte i spoustu peněz.
Používat opakovaně plastové nádoby není vůbec nic špatného. Naopak! Můžete do nich dávat uzeniny, sýry, maso, pomazánky a salátu se v dóze bude také více líbit než v igelitovém sáčku.
Většina lidí už nenosí igelitky, ale spíše plátěné tašky či retro síťovky na nákup. Přidejte si k taškám i pár ručně vyrobených sáčků, do kterých dáte ovoce, zeleninu či pečivo.
Zkuste doma prohledat skříň a určitě najdete nějakou starou záclonu či jinou lehkou látku, kterou už nepoužíváte. Nastříhejte z ní kusy cca 45 x 55 cm, poté sešijte tři strany a nahoře udělejte tunýlek, kterým provléknete provázek.
Hezké sáčky budete mít vyrobené za pár minut a skvěle vám poslouží dlouhá léta. Navíc jsou šetrné k naší planetě.