Dýňové pyré či lívance! Vyzkoušejte netradiční, ale výborné recepty z dýní

Dýňové lívance s máslem na bílém talíři, v pozadí dýně P Maxwell Photography / Shutterstock.com

Podzim se pomalu blíží a kromě sychravého počasí a opadaných listů s sebou přináší také dýňovou sezónu. Dýně je zajímavá kulinářská zelenina. V české kuchyni je sice teprve krátce, nicméně je velice oblíbená. Dá se připravit naslano i nasladko a dobře se uchovává. Poradíme vám pár zajímavých receptů, které určitě stojí za vyzkoušení.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Ať už si dýni vypěstujete na zahrádce, nebo si ji koupíte, je důležité, abyste ji před zpracováním nechali doma ještě dva týdny odpočívat. Během odpočinku se přemění část škrobu na cukry, a navíc bude lepší jak po chuťové stránce, tak po té výživové.

A pak už hurá s dýní do kuchyně!

Recept na bramborové pyré z dýně Hokkaidó

Obyčejná bramborová kaše už je možná nuda. Zkuste ale bramborové pyré s dýní a uvidíte, že nebudete litovat.

Kupte dýni v akci a pusťte se do podzimních receptů

Nejprve uvaříme v osolené vodě oloupané a na kostičky nakrájené brambory. V jiném hrnci uvaříme doměkka nakrájenou dýni ve slupce tak, aby byly brambory a dýně v poměru 1 : 1. Obojí slijeme, brambory přidáme k dýni s kouskem másla a lehce rozšťoucháme. Přilijeme horké mléko v množství podle toho, jak chceme mít pyré řídké, a vše rozšťoucháme dohladka. V závěru dosolíme podle chuti a podáváme k libovolnému masu.

Kuřecí prsa s dýňovým pyré Ryzhkov Photography / Shutterstock.com

Recept na dýňové placičky s cuketou

Jejich příprava je snadná a rychlá. Můžete je upéct nebo smažit, jíst teplé či zastudena. Je to jen na vás.

Neoloupanou cuketu nastrouháme najemno, osolíme a v sítku necháme okapat. Stejné množství dýně nastrouháme nahrubo a také necháme okapat. Až cuketa pustí veškerou šťávu, smícháme ji s dýní, a aby směs držela pohromadě, přihodíme vejce. Poté opepříme, přidáme česnek dle chuti, nadrobno nakrájenou cibuli, vytvarujeme placičky… a je to!

Místo cukety můžete k dýni nastrouhat také obyčejné brambory nebo batáty. Myslete ale na to, že batáty jsou samy o sobě docela sladké a bude potřeba placky více okořenit.

Recept na dýňové lívanečky

Zkuste doma trochu netradiční snídani a místo klasických lívanečků připravte dýňové. Jejich chuť vás zaručeně nezklame.

V misce smícháme 250 g polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva a špetku soli. V jiné nádobě rozšleháme půl litru mléka, čtyři žloutky, 80 g rozpuštěného másla a 300 g vychladlého dýňového pyré (jednoduše rozmixujeme dané množství dýně dohladka). Poté ušleháme ze zbylých bílků a tří lžic krupicového cukru pevný sníh. Spojíme obě směsi, promícháme tak, aby mouka netvořila hrudky, a poté opatrně přimícháme sníh.

Lívanečky smažíme na mírném ohni s trochou oleje a podáváme se zakysanou smetanou či jogurtem. Mňam!

Dýňové placičky v misce, příbor ArtCookStudio / Shutterstock.com

Recept na dýňové hranolky

Pokud se vám nechce pouštět do žádného vaření, udělejte si z dýně hranolky, zdravější a chutnější verzi klasických bramborových hranolků.

Dýni zbavíme semínek a i se slupkou ji nakrájíme na plátky tlusté cca 1 cm. Poté plátky nakrájíme na zhruba stejné hranolky a položíme na plech s pečicím papírem. Hranolky zakápneme olivovým olejem, posypeme kořením na americké brambory a rovnoměrně vyskládáme. Pečeme do změknutí v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia, případně pak opečeme v režimu gril.

Hranolky si dejte samotné se svým oblíbeným dipem nebo je použijte jako přílohu k masu.

Podzimní atmosféru vytvoříte jídlem i dekoracemi

Dýňové pokrmy k podzimu zkrátka patří

Nenechte se odradit zpracováním dýně, není to nic těžkého. A navíc si lahodnou máslovou chuť dýně jistě zamilujete.