Rychlý a levný recept: Fofr dýňovo-hruškový koláč

Dýňovo-hruškový koláč, hruška, dýně, ořechy photo-nuke / Shutterstock.com

Dýně jsou teď všude kolem, a tak vás možná napadlo, že by bylo fajn si z nich něco připravit. Jenomže co? Dýňový krém už není ničím výjimečným, dělá ho úplně každý, takže možná oceníte tento úžasně dobrý a jednoduchý recept na dýňovo-hruškový koláč.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Co budete potřebovat?

Na těsto si připravte:

  • 200 gramů špaldové hladké mouky
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 170 gramů změklého másla
  • špetku soli
Bez dýně to nepůjde, kupte ji v akci

Na náplň si připravte:

  • 500 gramů dýně Hokkaidó
  • 1 hrušku
  • 4 žloutky
  • 1 kelímek 40% smetany
  • 260 gramů cukru
  • 1 čajovou lžičku kurkumy
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 2 čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1 vaničku polotučného tvarohu (může být i tučný)
  • 70 gramů másla
  • špetku soli
Tři misky, ve kterých je mouka, cukr a máslo Evgeny Tomeev / Shutterstock.com

Jak na těsto?

Příprava koláče je velice jednoduchá. Všechny suroviny prostě smícháte dohromady. Těsto bude velice jemné a dobře se vám bude „mazat“ do připravené koláčové formy. Jakmile těsto rozetřete stěrkou po formě, dejte jej odpočívat do lednice, protože teď si půjdete připravit dýňovou náplň.

Jak připravit náplň?

Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte a odvažte si jí 500 gramů. Nakrájenou dýni uvařte v hrnci (škrábat ji nemusíte). Jakmile dýně změkne, slijte vodu, nakrájejte si hrušku a přihoďte ji k uvařené dýni. Nyní si vezměte ponorný mixér a suroviny umixujte do hladkého pyré.

Následně do pyré přimíchejte smetanu, tvaroh, cukr, koření, máslo a krátce povařte, dokud se všechno nerozpustí a nespojí. Nakonec přidejte čtyři žloutky. Směs poté nalijte do připravené formy s těstem.

Kousek dýňového koláče se zakysanou smetanou na bílém talířku Brent Hofacker / Shutterstock.com

Pojďme péct!

Teď už máte téměř hotovo. Koláč dejte do trouby na 180 °C a sledujte jeho okraje, dokud nebudou zlatavé a náplň tužší. Pečení koláče trvá cca 50 minut. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout a uložte jej do lednice. Dobře vychlazený se nejen lépe krájí, ale také lépe chutná.

Smetanu na ozdobení pořiďte se slevou

Jak koláč ozdobit?

A finální úprava? Ta je už na vás. Jestli koláč ozdobíte šlehačkou, zakysanou smetanou anebo si připravíte dýňový krém, je čistě na vaší fantazii. Skvělý je i bez toho všeho okolo. Koláč můžete podávat například i s bylinkami.

Tip: Koláč je velice dobrý, ale zároveň hodně sytý. Krájejte proto menší kousky, přidat si můžete kdykoli.