Dýně jsou teď všude kolem, a tak vás možná napadlo, že by bylo fajn si z nich něco připravit. Jenomže co? Dýňový krém není už ničím výjimečným, dělá ho úplně každý, a tak možná oceníte tento úžasně dobrý a jednoduchý recept na dýňovo-hruškový koláč.
Na těsto si připravte:
Na náplň si připravte:
Příprava koláče je velice jednoduchá. Všechny suroviny prostě smícháte dohromady. Těsto bude velice jemné a dobře se vám bude „mazat" do připravené koláčové formy.
Tip: Skvělou formou na takové typy koláčů je například Lockbete z řetězce Ikea, jejíž součástí je i praktické víko, takže v lednici se bude dobře skladovat a koláč do sebe nenatáhne okolní pachy. Na víku se nachází také úchytka, takže se dá moučník dobře přenášet. Nebojte se, koláč nevypadne, když se víko na formu zacvakne, drží „fest", což je na druhou stranu nevýhoda, protože se víko hůře odnímá. Mimochodem, tento koláč byl připravován přesně na tuto velikost formy.
Jakmile těsto rozetřete stěrkou po formě, dejte jej odpočívat do lednice, protože teď si půjdete připravit dýňovou náplň.
Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte a odvažte si jí 500 gramů. Nakrájenou dýni poté uvařte v hrnci (škrábat ji nemusíte). Jakmile dýně změkne, slijte vodu, nakrájejte si hrušku a přidejte ji k uvařené dýni.
Nyní si vezměte ponorný mixér a suroviny umixujte do hladkého pyré.
Následně do pyré přidejte smetanu, cukr, koření, máslo a krátce povařte, dokud se všechno nerozpustí a nespojí. Nakonec přidejte čtyři žloutky.
Směs poté nalijte do připravené formy s těstem.
Teď už máte téměř hotovo. Koláč dejte do trouby na 180 °C a sledujte jeho okraje, dokud nebudou zlatavé a náplň tužší. Pečení koláče trvá cca 50 minut.
Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout a uložte jej do lednice. Dobře vychlazený se nejen lépe krájí, ale také lépe chutná.
A finální úprava? Ta je už na vás. Jestli koláč ozdobíte šlehačkou, zakysanou smetanou anebo si připravíte dýňový krém, je čistě na vaší fantazii. Skvělý je i bez toho všeho okolo.
Koláč můžete ozdobit například bylinkami. Na obrázku je stévie a čokoládová máta se 16% zakysanou smetanou. Tento kousek koláče je jemně posypaný skořicí a moučkovým cukrem.
Tip: Koláč je velice dobrý, ale zároveň hodně sytý. Krájejte proto menší kousky, přidat si můžete kdykoli.