Mýty a fakta o kofeinu: Urychluje odbourávání alkoholu, nebo ne?

Šálek kávy stojící mezi kávovými boby Volgastudio / Shutterstock.com

Káva, zelený a černý čaj, čokoláda, kakaové boby, energy drinky a kolové nápoje. To všechno jsou dobroty, které kofein v menším či větším množství obsahují. Tento nejrozšířenější stimulant na světě má na naše tělo pozitivní, ale někdy i negativní dopady. Víte jaké?

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Co je to kofein a jak na nás působí?

Tento „lék podporující bdělost“ je z chemického hlediska asi nejstarší purinový alkaloid s psychostimulačními účinky. V čisté podobě jde o látku bílé barvy, která se podobá cukru.

Kofein je dobře vstřebatelný, a to jak v žaludku, tak i v tenkém střevě. Má povzbuzující účinky, zlepšuje mozkovou činnost, zrychluje reakce a navozuje stav radosti. To ovšem souvisí také se zvýšením krevního tlaku, produkcí žaludečních kyselin a zrychlením pulsu.

Délka účinku se kromě zkonzumovaného množství také odvíjí od zdravotního stavu jedince. Kofein se do krve dostává přibližně za půl až tři čtvrtě hodiny a na zdravého, dospělého člověka působí kolem 4–6 hodin. Posléze je jednoduše vyloučen močí.

Některé studie však uvádějí délku účinku až 12 hodin – to se týká například těhotných žen, u nichž se z těla eliminuje zhruba za 8–11 hodin. Vždy tedy záleží na určitém jedinci, jeho citlivosti na kofein i četnosti užívání. Po čase pravidelného dopřávání se totiž tělo stává vůči účinkům odolné a kýžené nabuzení se nedostavuje.

Čtveřice lidí si připíjí ranní kávou sebra / Shutterstock.com

Má kofein vliv na sportovní výkon?

Šálek espressa před cvičením sice nastartuje proces spalování, ale jinak nemá na intenzivní, a zejména krátkodobou sportovní aktivitu vliv. Oproti tomu u vytrvalostních sportů je jeho dopad na výkon znatelný. Během delší fyzické aktivity dochází ke spotřebě glykogenu, který je pro svaly nejdůležitějším zdrojem energie. Kofein v tomto případě zajišťuje, že sval využívá namísto klasického zdroje tuk, tudíž glykogen šetří a naši výdrž tím prodlužuje.

Chcete vyzrát na novoroční předsevzetí?

Jaké jsou nežádoucí účinky kofeinu?

Jelikož jde o slabé diuretikum, může způsobit dehydrataci, zhoršit stav existujících žaludečních vředů nebo lidem s diagnostikovaným syndromem dráždivého střeva vyvolat průjem.

Paradoxem také je, že ho většinou přijímáme, abychom se zbavili únavy – jeho pravidelné užívání ve večerních hodinách či jím často potlačovaný odpočinek má však opačný výsledek. Začneme se cítit více vyčerpaní, dostaví se ztráta energie i nespavost, což jsou vlastně prvotní příčiny, kvůli kterým jsme po kofeinu sáhli.

Nakupte si do zásoby v akci

Kupte se slevou Coca Cola.

Porovnat slevy

Nejde sice o kokain nebo heroin, ale i na kofeinu je možné si vypěstovat závislost. Zpravidla jí podléhají citlivější jedinci, kteří si navykli na jeho opakovaný příjem. Vynechání pravidelné dávky tak může vyvolat abstinenční příznaky, které se projevují únavou nebo bolestí hlavy.

Šálek kávy se lžičkou a kávovými boby Civil / Shutterstock.com

Kolik šálků denně?

Budeme-li hovořit o kvalitní kávě, jsou horní hranicí spotřeby 4 šálky denně ideální jsou však 2 až 3. Více než 5 šálků někdy vyvolává třes rukou a neklid a dlouhodobé užívání může v budoucnu souviset i s onemocněními srdce. V miligramech je nejvyšší denní hranicí spotřeby asi 400 mg kofeinu – více než 2 000 mg má negativní účinky. Pro představu: šálek typického espressa obsahuje 75 mg kofeinu.

Už jste dnes měli svůj ranní šálek?

Mýty a fakta o kofeinu

  • Nezpůsobuje žaludeční vředy, rakovinu ani srdeční arytmii.
  • Zabraňuje vzniku některých nemocí nebo tlumí jejich průběh (např. migréna, průduškové astma).
  • Dětem kofein v malém množství neškodí, dokonce ho dětské tělo vypudí rychleji než to dospělé.
  • Blokuje adenosin, který navozuje spánek, a tím udržuje stav bdělosti.
  • Mléko v kávě jeho účinek netlumí a je vhodnější pro lidi s citlivějším trávením.
  • Káva odbourávání alkoholu v žádném případě neurychluje.