Kupujete kvalitní bílý jogurt nebo pouze jogurtový dezert? Rozdíl se podepíše na zdraví

Žena jí bílý jogurt ze skleničky George Rudy / Shutterstock.com

Poprvé byl omylem vyroben kolem roku 3 000 př. n. l. a k nám se dostal z Bulharska. Jeho název pochází z turečtiny a v překladu znamená „zkvašené mléko.“ Řeč je o bílém jogurtu neboli mléčném kysaném výrobku, jehož popularita od 19. století nezná mezí.

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Jak se vyrábí jogurt?

Protože je jogurt kysaným produktem, měl by správně vzniknout kysáním mléka, podmáslí, smetany nebo směsí těchto tří surovin, a to za pomoci dvou bakterií – Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus.

Jde tedy o produkt, který neprošel žádnou tepelnou úpravou a neobsahuje konzervační látky, ale naopak jeho konzervantem je přirozeně vzniklá kyselina mléčná a součástí hotového výrobku jsou prospěšné mléčné kultury a živé organismy.

Jogurty, které jsou během své výroby tepelně ošetřeny zahřátím asi na 60 °C, sice déle vydrží, ale už neobsahují užitečné látky. Z jogurtu se tak stává spíše jogurtový dezert, který nemá našemu tělu téměř co nabídnout. Touto metodou se většinou vyrábí jogurty v zahraničí.

Dopřejte si bílý jogurt v akci

Jogurty se dělí na:

  • nízkotučné a odtučněné, jejichž obsah tuku je menší než 0,5 %
  • se sníženým obsahem tuku, které obsahují méně než 3 % tuku
  • plnotučné obsahující více než 3 % tuku
  • smetanové s více než 10 % tuku

Proč light raději ne?

Vzhledem k tomu, že light verze jogurtů jsou vyrobeny z odtučněného mléka, musí být kvůli správné jogurtové konzistenci zahušťovány. K zahuštění se nejčastěji používá škrob (bramborový nebo kukuřičný), který je v zásadě jen složitým cukrem. Jogurt má tedy menší obsah živočišného tuku, ale zase větší podíl sacharidů. Na zahušťovadla si tak raději dávejte pozor – nejen, že ovlivňují nutriční hodnoty produktu, ale i chuť, a zejména kvalitu.

Otec a malá dívka vybírají mléčné výrobky v obchodě Dmitry Kalinovsky / Shutterstock.com

Farmářský versus průmyslově vyrobený jogurt

Hlavní rozdíl mezi jogurtem vyrobeným průmyslově a farmářským je v konzistenci a stravitelnosti. Farmářské jogurty jsou vyrobeny z neupraveného pasterovaného mléka, takže jejich konzistence je během roku proměnlivá – v létě jsou řidší a v zimě zase hustší.

Naopak u průmyslově vyráběných jogurtů k úpravě pasterovaného mléka dochází, což má za následek, že každý výsledný produkt má stejnou konzistenci a chuť. Rovnoměrně je rozdělena i vzniklá smetana, tudíž lidé s citlivějším trávením tímto způsobem vyrobený jogurt příliš neocení.

Jak poznat kvalitní jogurt?

Český trh nabízí široký výběr druhů různých jogurtů – jak ale poznat ten pravý? Kvalitní bílý jogurt by měl správně obsahovat pouze dvě složky, a to mléko (případně podmáslí či smetanu) a bakterie mléčného kvašení. Příliš na škodu nejsou ani mléčná bílkovina či sušené mléko, které se občas přidávají kvůli zahuštění. V ovocných jogurtech najdeme navíc ovoce, cukr a pektin. Různá aromata, barviva, regulátory kyselosti nebo zahušťovadla typu škrob, karagenan či želatina jsou většinou přebytečné.

Veselá žena jí jogurt ze skleničky s ovocem puhhha / Shutterstock.com

Účinky na zdraví

Jogurt není jen pochoutkou či zpestřením jídelníčku, ale především plnohodnotnou potravinou s pozitivním vlivem na naše zdraví.

  • Je důležitým zdrojem živých kultur, živočišných bílkovin a vápníku.
  • Kromě toho, že je prospěšný pro naše zažívání, zlepšuje i obranyschopnost, udržuje zdravá střeva, zmírňuje zácpu a bojuje proti vzniku zubního kazu.
  • Rovněž ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, působí proti ateroskleróze a zmírňuje projevy stárnutí.
  • Zajímavé je, že pojídání jogurtu nevadí ani lidem s intolerancí na laktózu. To je dáno tím, že kvalitní jogurt obsahuje enzym laktázu, díky které je organismus schopný mléčný cukr (laktózu) strávit.