Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Zmrzlina je celoroční hřích. Praktické tipy, jak poznat tu opravdu kvalitní

Zmrzlina je celoroční hřích. Praktické tipy, jak poznat tu opravdu kvalitní

Lahodná pochoutka, která příjemně osvěží a potěší naše chuťové pohárky. Zmrzlině odolá jen málokdo, kvalita mraženého krému se nicméně v mnoha případech může výrazně lišit. Přečtěte si, na co si dát při výběru zmrzliny pozor, abyste se vyhnuli laciným chemickým náhražkám a vychutnali si chuť pravé zmrzliny z kvalitních a čerstvých surovin.

Přečtěte si také

Cola vyčistí šperky, motor i umyje záchod! Tipy na levné uklízení s colovým nápojem
Cola vyčistí šperky, motor i umyje záchod! Tipy na levné uklízení s colovým nápojem

Kvalitní zmrzlinu dokážete sehnat

Zmrzliny se za poslední desítky let změnily a jejich chuť ne vždy splňuje naše očekávání. Dříve se smetana a další suroviny nedaly ničím jiným nahradit, s vývojem potravinářského průmyslu se však do mražených krémů začaly přidávat čím dál tím častěji umělé náhražky, které s poctivou zmrzlinou nemají nic společného. Přesto se dá kvalitní zmrzlina stále sehnat, stačí se při jejím výběru v obchodě řídit několika základními pravidly. Která to jsou a jaké druhy zmrzliny na trhu vlastně existují?

Druhy zmrzliny

Smetanová

Nejtučnější druh zmrzliny, jehož základem jsou smetana a mléko bez přidaného rostlinného tuku. Jedná se o kvalitní zmrzlinu s výraznou chutí, která se vyznačuje také vyšší cenou.

Mléčná

Jak název napovídá, mléčná zmrzlina obsahuje velké množství mléka, případně také jogurt nebo tvaroh. Čím více základní složky (tedy například jogurtu či tvarohu) se ve zmrzlině vyskytuje, tím výraznější chuť zmrzlina má.

S rostlinným tukem

S mraženým krémem obsahující rostlinný tuk se v obchodech můžeme setkat vůbec nejčastěji. Smetana se v tomto případě nahrazuje směsí vody a rostlinného tuku, někdy kombinaci mléka, vody a rostlinného tuku.

Sorbet

Sorbet obsahuje alespoň 25 procent ovoce, které se mísí s cukrem. Nevyskytuje se v něm tuk a někdy se do něj přidává například citronová šťáva, alkohol a další dochucovadla.

Ovocná

Aby se zmrzlina mohla označit jako ovocná, musí obsahovat minimálně 15 procent ovocné složky.

Vodová

Vodová zmrzlina je kombinací vody, cukru a přírodního nebo umělého barviva. Nenaleznete v ní mléko ani tuk.

Smetana, nebo rostlinný tuk?

Namísto smetany se do některých zmrzlin přidává pouze odstředěné mléko, spousta vody a rostlinný tuk v kombinaci s chemickými stabilizátory. Ty fungují jako stabilizátor a zajišťují, aby zmrzlina držela pohromadě. K tomu se původně používal vaječný žloutek, kvůli nižším nákladům ho nicméně ve velkém množství nahradily právě chemické stabilizátory.

Na obalu mraženého krému vždy musí být uvedeno, zda zmrzlina obsahuje rostlinný tuk, a pokud ano, o jaký druh tuku se jedná. Nejčastěji se používá kokosový, palmový či palmojádrový tuk. Zmrzlinám s rostlinným tukem se proto snažte vyhýbat a vždy hledejte takový mražený krém, který bude nést označení smetanový.

Poznáte kvalitní zmrzlinu?

Neplaťte za vzduch

Na obalu zmrzliny je dále třeba všímat si i dalších věcí, které vypovídají o kvalitě výrobku. Poměrně jasným ukazatelem je poměr váhy a objemu balení vaničky. Pokud z balení vyčtete, že zmrzlina váží 25 gramů, ale její objem je 55 mililitrů, znamená to, že se ve zmrzlině vyskytuje velké množství vzduchu.

Vybírejte proto zmrzlinu s pokud možno co nejmenším obsahem vzduchu. V dobré zmrzlině ho naleznete přibližně 20 procent, většinou ale narazíte spíše na mražené krémy s až 50 procenty vzduchu, což je opravdu dost. Neplaťte zbytečně za vzduch ve zmrzlině a raději si připlaťte za poctivý krém obsahující velké množství surovin.

Kvalitní zmrzlina

  • poměr objemu a váhy balení není příliš velký
  • obsahuje co nejmenší počet surovin
  • je hladká a jemná
  • její barva není příliš výrazná, je přirozená
  • mléčná zmrzlina obsahuje více mléčných složek, ne pouze syrovátku
  • netaje příliš rychle
  • v ovocné zmrzlině se vyskytuje skutečné ovoce, ne jen ovocné šťávy