Jak roztáhnout nové boty, aniž by vás bolely nohy

Muž si zavazuje polobotky Artem Sokolov / Shutterstock.com

Nevejdete se do úzkých bot i přesto, že vám v obchodě seděly? Obavy stranou, poradíme, jak je roztáhnout. Vyzkoušejte těchto 6 tipů.

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

1. Fén na kožené boty

Navlékněte na nohy několik párů ponožek a v místech, kde vás obuv tlačí, fénujte na nejvyšší stupeň. Teplý vzduch z fénu boty roztáhne. Procházejte se v nich, dokud nevychladnou a postup několikrát opakujte.

2. Mokré ponožky na semišovou obuv

Někdy stačí obléct si mokré ponožky a obout boty, které tlačí. Tenhle fígl zabírá zvlášť, pokud vás tlačí ve špičce.

Žena se drží za bolavý kotník z lodiček Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

3. Napínáky na boty

Nejspolehlivějším a zároveň nejbezpečnějším způsobem, jak roztáhnout kožené boty, jsou napínáky – ty je zpočátku lehce roztáhnou a poté udrží jejich tvar. V obchodech zakoupíte také speciální spreje na roztažení bot či silikonové spreje, které obuv pomáhají změkčit a povolit.

4. Deodorant

Pokud vás boty dřou, potřete je kuličkovým deodorantem. Nejen, že se povrch boty zjemní a zmírní se odírání kůže, ale nohy vám budou ještě i krásně vonět. Pro změkčení skvěle poslouží i balzám na rty. Potřete místa, která vás tlačí, a hned pocítíte rozdíl.

5. Dětský pudr

Obyčejný dětský pudr se bude hodit hlavně v létě, kdy s oblibou nosíme boty naboso. Pudr dokáže výrazně snížit třecí sílu na povrchu nohy, a tím zabraňuje odření kůže. Jednoduše suché nohy před obutím posypte. Pudr vám též pomůže od nadměrného pocení nohou a nepříjemného zápachu.

Boty už netlačí – a co dál?

Rozhodně nepodceňujte pořízení kvalitních přípravků na ochranu obuvi. Impregnační spreje a leštidla na boty vydrží dlouhou dobu a doma v botníku by je měl mít každý. Součástí každé předsíně by měla být i lžíce na obuv. A pokud potřebujete sezonní obuv ukládat třeba na půdu, popřemýšlejte nad vhodnějším řešením, než jsou obyčejné igelitky – pořiďte si textilní skříň na boty.