Kaštany: Některé uleví od bolesti a jiné zase skvěle chutnají

Jedlé kaštany ve slupce AleMasche72 / Shutterstock.com

S příchodem chladnějších měsíců neodmyslitelně nastává období kaštanů. Dětmi tolik oblíbené červeno-hnědé plody spadané pod stromy však zdáním klamou – ve skutečnosti se jedná o plody stromu s názvem jírovec maďal. I přesto s sebou ale nesou mnohé benefity. Opravdové kaštany ovšem pocházejí ze stromu jiného a dají se i jíst – ideálně pečené. Samy navíc taktéž pomáhají našemu zdraví. Podívejte se na ně s námi blíže.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Zázračné kaštany

Jedlé kaštany jsou plody kaštanovníku setého, který byl do Evropy rozšířen z oblasti Malé Asie a západního Kavkazu. Jedná se o cenné, leč relativně málo známé ovoce, které se někdy nazývá také maróny.

Kromě lahodné chuti jsou nabité i množstvím minerálních látek, často se proto využívají v léčitelství. Oblíbené jsou i coby součást rozličných pokrmů, ať už z masa či zeleniny, nebo jako základ pro přílohy jako pyré. A ideální kombinaci tvoří i spolu s čokoládou.

Jak jedlé kaštany působí na lidské zdraví?

Jedlé kaštany jsou plné vitamínů a důležitých minerálů, které mají pozitivní vliv na lidský organismus a dokážou si poradit s mnoha zdravotními neduhy. Pomáhají při únavě a stresu, problémech se žaludkem či při jaterních a respiračních poruchách.

Pohlídejte si, ať vám v obchodech neutečou

Pozitivní účinky kaštanů na lidské zdraví

  • urychlují léčbu kašle
  • posilují imunitu a detoxikují organismus
  • podporují trávení
  • obsahují prospěšné vitamíny B, C a E
Plody stromu jírovce maďal annsei38 / Shutterstock.com

A jírovec?

O dost známějším stromem nesoucím typické hnědo-červené plody, zabalené v pichlavém zeleném obalu, je jírovec maďal. Laiky je s kaštanem běžně zaměňován právě kvůli podobnosti jeho plodů, které se skvěle hodí například k tvorbě podzimních dekorací.

I tento strom, respektive jeho „kaštany“ však v sobě skrývají mnoho benefitů, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Které to například jsou?

Nejsou kaštany jako kaštany

Na revma a stres či proti poruchám cév

Přípravky s výtažkem z plodů jírovce často vyhledávají lidé trpící revmatismem, bolestmi svalů, otoky na různých částech těla nebo celulitidou. Používají tzv. kaštanové masti, které si s těmito neduhy dokážou poradit.

Doporučovaným tipem je také nosit plod jírovce v kapse kalhot nebo košile, čímž se dá předejít bolestem svalů, kyčlí a nohou. A pokud vás čeká náročná schůzka či důležitá zkouška, stačí jej z kapsy vytáhnout a jeho mnutím zahnat nervozitu a stres.

Minerály v nich obsažené navíc blahodárně působí na celý cévní systém, zlepšují elasticitu cév a redukují výskyt křečových žil. Vysoký obsah draslíku a nízká hodnota sodíku jsou zkrátka dokonalým pomocníkem při hypertenzi a kardiovaskulárních poruchách.

Sklenice „kaštanové“ masti mezi listy a květy „kaštanu“ Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Léčivá koňská mast či tinktura

Koňská mast a tinktura z „kaštanů“ jírovce jsou neocenitelnými pomocníky pro lidi trpící hemoroidy, bolestmi kloubů a svalů, artritidou a záněty či otoky. Tinkturu si přitom zvládnete vyrobit i sami doma, potřebujete k tomu pouze dvacet najemno nastrouhaných plodů. V láhvi je stačí zalít 0,5 l padesátiprocentního lihu, na jeden měsíc směs odložit stranou a nechat vylouhovat.

Pověry známé již odpradávna

Ve spojitosti s lidově známými „kaštany“ můžete také poměrně často zaslechnout různé pověry a babské rady. Kromě výše zmíněného nošení v kapse se též doporučuje schovat si je do postele, aby odtud do sebe nasály negativní energii. Jakmile uvidíte, že jsou černé a scvrklé, můžete je vyhodit a špatné energie se tak zbavit.

Kromě negativní energie údajně dokážou i ochránit před rýmou a nachlazením. K tomu stačí nasbírat jich přesně tolik, kolik máte roků, a přidat jeden plod navíc. Nasbírané kousky se pak schovají do plátěného sáčku, který se uloží do postele pod polštář.