Závislost na kofeinu: Jak zjistit, zda jí trpíte a jak se jí snadno zbavit?

Závislost na kofeinu je reálná hrozba baranq / Shutterstock.com

Nedovedete si představit ráno bez silné kávy a ani přes den se bez ní neobejdete? Pak je celkem velká šance, že se řadíte k lidem závislým na kofeinu. Spotřeba kávy každým rokem výrazně roste a například tuto sezónu dosáhne její světová produkce rekordního objemu. Ze statistik přitom vyplývá, že každý Čech vypije v průměru 2,5 kg kávy ročně. Jak jste na tom vy? Zjistěte, zda jste na kofeinu opravdu závislí a co se s tím dá dělat.

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

Kofein neznamená jen káva

Stimulativní látka způsobující závislost, tedy kofein, se spojuje nejčastěji s popíjením kávy a energetických nápojů. Kofein se vyskytuje ale například i v čaji, kolových nápojích, kakau nebo v některých lécích proti nachlazení a bolesti. Přesto odborníci uvádějí doporučení týkající se maximální dávky kofeinu na příkladu šálků s kávou. Dle odborných rad by člověk neměl zkonzumovat více než 5 mg kofeinu na kilogram hmotnosti. V praxi to znamená, že pokud vážíte například 70 kg, můžete vypít cca pět šálků kávy denně.

Jak kofein působí na lidské tělo?

Kofein nás nabíjí energií, zlepšuje motorické schopnosti a také schopnost učit se. Pomáhá nám snadněji se ráno probudit a večer nás udržuje déle vzhůru. Kofein zlepšuje náladu, podporuje činnost mozku a navíc lidé, kteří popíjejí kávu pravidelně, trpí méně cukrovkou, Parkinsonovou chorobou či žlučníkovými kameny.

Káva se může stát skvělým společníkem i při snaze o redukci váhy. Pokud si ji dopřejete bez cukru a mléka, účinně zaženete chuť na sladké a rozproudíte metabolismus, protože kofein urychluje činnost střev.

Někteří lidé se obávají, že při pití kávy se vytrácí bělost jejich zubů, obavy jsou však v tomto případě zbytečné. Aby káva na zubech zanechala nějaké stopy, musel by jí člověk vypít více jak pět šálků denně. Mnohem větší riziko změny barvy zubů představuje spíše popíjení černého čaje. Po vypití kávy se váš dech stane nakyslým, jelikož káva zvyšuje kyselost v ústech.

Jste závislí?

Zda jste na kofeinu opravdu závislí, můžete celkem snadno odhadnout dle určitých příznaků, které se při této závislosti objevují. Můžete na sobě pozorovat také abstinenční příznaky, které na sobě pocítíte do 24 hodin po přerušení dodávky kofeinu. Ty se mohou projevovat až po dobu devíti dní, pokud tělu kofein nedodáte.

Příznaky závislosti na kofeinu:

  • denně vypijete více než 400 mg kávy
  • trpíte poruchami spánku
  • máte pocity úzkosti a neklidu

Projevy závislosti při abstinenci:

  • silný útlum
  • bolest hlavy
  • únava
  • depresivní nálada
  • horší koncentrace

Jak se závislosti na kofeinu zbavit?

Pozorujete na sobě výše zmíněné příznaky závislosti na kofeinu a rádi byste se této závislosti zbavili? Pak se stačí řídit několika účinnými tipy:

1. Snižujte postupně dávky

Postupně snižujte denní přísun kofeinu (doporučuje se zkonzumovat přibližně o 50 mg kofeinu méně každý den, tedy vypít asi o půl šálku kávy méně).

2. Začněte abstinovat ve správný čas

Káva s kolegy v práci, přáteli v kavárně nebo během důležité schůzky. Kávu většinou pijeme, když jsme mimo domov a čeká nás náročnější den. Snažte se proto s vynecháním kávy počkat třeba na víkend, kdy si nepotřebujete pomocí ní dobíjet energii.

3. Nahraďte kávu jinými tekutinami

Naučte se vypít přes den dostatečné množství vody či bylinkového čaje a vyzkoušejte také klasickou kávu nahradit bezkofeinovou variantou.

4. Dopřejte si kvalitní spánek

Kávu většina z nás pije proto, aby nás povzbudila a dodala nám potřebnou energii. Tu snadno získáte i díky kvalitnímu spánku, který je přeci jen nejlepším bojovníkem proti únavě.