Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Dýňová sezóna je v plném proudu. Je libo dýňové špagety nebo dýňovou hořčici?

Dýňová sezóna je v plném proudu.  Je libo dýňové špagety nebo dýňovou hořčici?

Máslová, špagetová nebo snad dýně Hokkaidó? Dýně jsou symbolem podzimu. Potěší však nejen jako dekorace u dveří vašeho domova. Vychutnejte si (ne)tradiční pokrmy z dýně, které přivítá celá rodina. Je čas na dýňové hody!

Přečtěte si také

Jak často měníte ložní prádlo? Tohle byste měli vědět
Jak často měníte ložní prádlo? Tohle byste měli vědět

Zdravá dýně potěší malé i velké gurmány. V těchto dnech vás zdravě nakopne, popostrčí imunitu, a dokonce pomůže s hubnutím. Je totiž plná vitamínů A, B, E a minerálních látek, jako jsou hořčík, vápník, železo nebo třeba zinek. Dopřejte si vitamínové dobroty – inspirujte se našimi chutnými recepty z dýní.

Hořčice bez cukru? Jasně!

Neholdujete cukru, přesto máte rádi dipy a pochutiny, ve kterých se právě cukr běžně nachází? Máme pro vás skvělý recept na domácí dýňovou hořčici, ve které nenajdete ani stopu po cukru. Potřebujete: 500 g dýně Hokkaidó, velkou cibuli, zeleninový vývar, lžičku hořčičného semínka a lžičku semínek koriandru, barevný pepř, šťávu z půlky citronu, lžičku dijonské hořčice bez cukru a olivový olej. Začněte opláchnutím dýně. Nakrájejte ji na malé kousky. Na oleji osmažte cibuli, přidejte dýni a zalijte horkým vývarem. Povařte do změknutí dýně. Pak je čas rozdrtit koření, rozmixovat směs, přidat citronovou šťávu a dijonskou hořčici. Hustou dýňovou hořčici můžete uchovávat minimálně týden. Kdy si na ní pochutnáte? Třeba u podzimního opékání špekáčků, které milují děti i dospělí.

Krémová dýňová polévka

Podzim patří polévkám

Omrzela vás klasická dýňová polévka? Zkuste ji v kombinaci s pikantní chutí a bramborami. Na nákupní seznam přidejte: kokosové mléko v plechovce, 3 brambory, půl máslové nebo Hokkaidó dýně, olivový olej, strouhaný zázvor, koriandr, česnek, sůl a kari pastu. Nakrájenou dýni a brambory orestujte na rozehřátém oleji. Přidejte česnek, kari pastu, šťávu vymačkanou ze strouhaného zázvoru a sůl. Směs promíchejte a zalejte 5 dl vody. Poté vařte, dokud zelenina nezměkne. Ke konci varu můžete přidat několik lžiček kokosového mléka – a nakonec rozmixujte. Polévku ozdobte čerstvým koriandrem a dýňovým semínkem. Tato polévka příjemně zahřeje nejen na podzim.

dýně patří k podzimu

Bramborová kaše? Zkuste tu dýňovou

Proč nezkusit přílohu jinak? K masovému ragú se skvěle hodí nejen bramborová kaše, ale také ta dýňová. Pečená dýně Hokkaidó nahradí vařené brambory. Stačí nakrájet na střední kousky a péct do změknutí. Dýni pak vložte do hrnce, přidejte lžíci smetany a kostku másla – a rozmixujte dohladka. Ochutit můžete tak, jak máte rádi. Postačí vám sůl, případně oblíbené bylinky. Dobrou chuť!

Je libo špagety?

Nahraďte těstoviny zdravější variantou. Jakákoli omáčka totiž dokonale padne ke špagetové dýni. Tato oválná dýně je známá tím, že se rozpadá na špagetová vlákna. Můžete tak připravit smetanové kuřecí nudličky, boloňskou směs nebo rajčatovou omáčku – a pochutnat si na nich spolu se špagetovou dýní, kterou připravíte jednoduše v troubě. Omyjte dýni a rozpulte ji podélně. Vydlabejte semeník a pečte na 180 °C řezem dolů asi hodinu do změknutí. Po mírném vychladnutí pečené špagetové dýně přidejte lahodnou omáčku a sýr. Vlákna natrháte jednoduše vidličkou.