Dýňová sezóna je v plném proudu. Je libo dýňové špagety nebo dýňovou hořčici?

Dýňová sezóna je v plném proudu. Je libo dýňové špagety nebo dýňovou hořčici?

Máslová, špagetová nebo snad dýně Hokkaidó? Dýně jsou symbolem podzimu. Potěší však nejen jako dekorace u dveří vašeho domova. Vychutnejte si (ne)tradiční pokrmy z dýně, které přivítá celá rodina. Je čas na dýňové hody!

Přečtěte si také

Jak vybrat kuchyňský robot? Kromě ceny rozhoduje příkon, materiál i design
Jak vybrat kuchyňský robot? Kromě ceny rozhoduje příkon, materiál i design

Zdravá dýně potěší malé i velké gurmány. V těchto dnech vás zdravě nakopne, popostrčí imunitu, a dokonce pomůže s hubnutím. Je totiž plná vitamínů A, B, E a minerálních látek, jako jsou hořčík, vápník, železo nebo třeba zinek. Dopřejte si vitamínové dobroty – inspirujte se našimi chutnými recepty z dýní.

Hořčice bez cukru? Jasně!

Neholdujete cukru, ale přesto máte rádi dipy a pochutiny, ve kterých se právě cukr běžně nachází? Máme pro vás skvělý recept na domácí dýňovou hořčici, ve které nenajdete ani stopu po cukru. Potřebujete:

  • 500 g dýně Hokkaidó
  • velkou cibuli
  • zeleninový vývar
  • lžičku hořčičného semínka a lžičku semínek koriandru
  • barevný pepř
  • šťávu z půlky citronu
  • lžičku dijonské hořčice bez cukru
  • olivový olej

Na oleji dejte smažit cibulku. Dýni opláchněte, nakrájejte na malé kousky a přidejte ji k cibulce na pánev. Směs zalijte horkým vývarem a vařte, dokud dýně nezměkne. Pak je čas rozdrtit koření, rozmixovat směs, přidat citronovou šťávu a dijonskou hořčici. Hustou dýňovou hořčici můžete uchovávat minimálně týden. Kdy si na ní pochutnáte? Třeba u podzimního opékání špekáčků, které milují děti i dospělí.

Krémová dýňová polévka Canva

Podzim patří polévkám

Omrzela vás klasická dýňová polévka? Zkuste ji v kombinaci s pikantní chutí a bramborami. Na nákupní seznam přidejte:

  • kokosové mléko v plechovce
  • 3 brambory
  • půl máslové nebo Hokkaidó dýně
  • olivový olej
  • strouhaný zázvor
  • koriandr
  • česnek
  • sůl
  • kari pastu

Nakrájenou dýni a brambory orestujte na rozehřátém oleji. Přidejte česnek, kari pastu, šťávu vymačkanou ze strouhaného zázvoru a sůl. Směs promíchejte a zalijte 5 dl vody. Poté vařte, dokud zelenina nezměkne. Ke konci varu můžete přidat několik lžiček kokosového mléka – a nakonec rozmixujte. Polévku ozdobte čerstvým koriandrem a dýňovým semínkem. Tato polévka příjemně zahřeje nejen na podzim.

Tip: Kde zrovna levně sehnat dýni na podzimní vaření? Dýni Hokkaidó nabízí nyní třeba Lidl za 14,90 Kč, tu máslovou pak Kaufland za 17,90 Kč.

Různé dýně na prostřené lavičce uprostřed louky Canva

Bramborová kaše? Zkuste tu dýňovou

Proč nezkusit přílohu jinak? K masovému ragú se skvěle hodí nejen bramborová kaše, ale také ta dýňová. Pečená dýně Hokkaidó nahradí vařené brambory – stačí ji nakrájet na střední kousky a péct do změknutí. Dýni pak vložte do hrnce, přidejte lžíci smetany a kostku másla – a rozmixujte dohladka. Ochutit můžete tak, jak máte rádi. Postačí vám sůl, případně oblíbené bylinky. Dobrou chuť!

Je libo špagety?

Nahraďte těstoviny zdravější variantou – jakákoli omáčka totiž dokonale padne ke špagetové dýni. Tato oválná dýně je známá tím, že se rozpadá na špagetová vlákna. Můžete tak připravit smetanové kuřecí nudličky, boloňskou směs nebo rajčatovou omáčku – a pochutnat si na nich spolu se špagetovou dýní, kterou připravíte jednoduše v troubě.

Omyjte dýni a podélně ji rozpulte. Vydlabejte semeník a pečte na 180 °C řezem dolů asi hodinu do změknutí. Po mírném vychladnutí k ní přidejte lahodnou omáčku a sýr. Vlákna natrháte jednoduše vidličkou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz