Vyrobte si levnou domácí aviváž, která voní pokaždé jinak

Vyrobte si domácí prací gel nebo voňavou aviváž za pár korun Canva

Chcete si vyzkoušet výrobu domácí drogerie? S našimi návody to bude hračka. Levně a ekologicky lze vyrobit třeba prací prostředky. Aby vaše prádlo zářilo čistotou a krásně vonělo, můžete si připravit vlastní prací gel. Pokud preferujete měkké a poddajné textilie, vrhněte se také na přípravu aviváže. Pojďme na to!

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Výroba domácí drogerie kosmetiky je nejen levná, ale především zábavná a účinná. Ušetří vám čas strávený nákupy i peníze. Domácími přípravky navíc můžete potěšit své blízké – hezky zabalené překvapí jako praktický dárek. 

Domácí prací gel snadno a rychle

S domácím pracím gelem vás bude praní bavit – vždyť vyperete ve vlastním! Jeho výroba je přitom velmi jednoduchá. Na 10 litrů pracího gelu budete potřebovat:

  • kostku mýdla na praní (cca 200 g – Jelen, Marseillské mýdlo – vyjma olivového)
  • práškovou prací sodu (100 až 150 g)
  • kbelík o objemu min. 10 l
  • nádobu na prací gel 
  • horkou vodu

Jak na to?

Prací mýdlo nastrouhejte nahrubo a vsypte do kbelíku. Rozmíchejte jej s částí horké vody a postupně dolévejte za stálého míchání. Při míchání přidejte také prací sodu a dolijte do objemu 10 l, tedy do plného kbelíku (pokud má odpovídající objem).

Umíchaný gel tekutější konzistence nechte v chladu odležet do dalšího dne. Výsledná konzistence by měla být hustá a gelovitá. Po vychladnutí pak přichází na řadu volitelný krok – vůně. Chcete-li prací gel provonět, přidejte několik kapek oblíbeného esenciálního oleje.

A jak gel používat? Dávkujte jej přímo do bubnu pračky – ideální množství je 250 až 500 ml podle potřeby – aby vaše prádlo bylo voňavé a dokonale čisté.

Marseillské mýdlo je výborný pomocník pro výrobu domácího pracího gelu Canva

Vůně čistého prádla

Jestliže milujete měkké a hebké prádlo, které provoní celý váš domov, pak vás možná zaujme výroba domácí aviváže. Je přírodní, ekologická a voní přesně tak, jak si přejete. Na její výrobu budete potřebovat:

  • díl vody
  • díl bílého octa
  • vonný olej

Jak na to?

Vodu s octem smíchejte v předem připravené nádobce. Do směsi přidejte několik kapek vonného esenciálního oleje – skvěle se hodí levandule, pomeranč nebo ovocná máta. Vůně by měla být 100% přírodní, vybírejte tedy skutečně kvalitní éterické oleje.

A jak domácí octovou aviváž používat? Dvě polévkové lžíce vystačí na celou pračku. Přidávejte do části zásuvky, která je určena na aviváž – zkrátka tak, jak jste zvyklí. Výsledek vás zaručeně překvapí – měkké a příjemné prádlo, které krásně voní a snadno se žehlí.