Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Nejlepší jsou levné majonézy. Testovali jsme oblíbenou omáčku Čechů, výsledek nás překvapil

Nejlepší jsou levné majonézy. Testovali jsme oblíbenou omáčku Čechů, výsledek nás překvapil

Majonéza dnes nepatří mezi žádné noblesní pochutiny. Naopak je velmi rozšířená a mezi lidmi oblíbená. Víte, odkud pochází a kde se vzal její název? Existuje několik zajímavostí, které jste o majonéze určitě netušili!

Přečtěte si také

Co se starým pečivem, které nesníte? Připravte z něj chlebové lupínky a další dobroty
Co se starým pečivem, které nesníte? Připravte z něj chlebové lupínky a další dobroty

Kde se vzala ”majolka”?

Majonéza vznikla jako experiment. Když Francouzi v roce 1754 oslavovali vítězství nad Velkou Británií, na jejich počest se konala velkolepá hostina. Hlavní šéfkuchař, zvyklý podávat oblíbenou omáčku z vajec a smetany, však neměl smetanu! Aby si zachoval vlastní reputaci, nahradil smetanu olejem. Nová podoba omáčky všem zachutnala a na jídelním lístku si udržela své místo dodnes. Francouzi omáčku pojmenovali mayonnaise.

Majonéza byla kvalitnější v minulém režimu!

Původní recepturu majonézy už jen stěží dohledáme. Přesto vás možná potěší, že průmyslová výroba majonézy měla svá pravidla, nemuseli jste se tedy obávat ošizení kvality. Od roku 1959 vzešlo nařízení, které určovalo obsah vaječných žloutků, rostlinného oleje, octa a soli v majonéze. Na jeden kilogram majonézy bylo nutno použít osm žloutků! Povinný podíl měl i olej, v průmyslově vyráběných majonézách činil 78 %.

Jaké jsou normy pro současnou výrobu majonézy?

Bohužel výše zmíněná norma nevydržela příliš dlouho. Během několika let došlo ke změně. Konkrétně v 90. letech 20. století bylo rozhodnuto, že na jeden kilogram majonézy stačí jediný vaječný žloutek a podíl oleje se může pohybovat mezi 10 % až 85 %. Tím se dostáváme k tomu, že mnohé majonézy bývají dobarvené, a navíc zahuštěné například xanthanovou nebo guarovou gumou. Pro větší množství se majonéza dolévá obyčejnou vodou.

Co je to xanthanová a guarová guma?

Obě látky jsou polysacharidy. Xanthanová guma vzniká fermentací sacharidů, kde dochází k dalším krokům, než získáte finální produkt. Oproti tomu guma guar je rostlinného původu a vyrábí se z bobů rostlin, které se podobají naší fazoli. Rostou především v Indii a Pákistánu. Výhodou je rostlinný původ, avšak nevýhodou riziko vzniku alergické reakce, jako například v případě sóji. Obě látky jsou v porovnání s konzervanty a jinými dochucovadly zdravotně nezávadné a tělu nijak neubližují. Najdete je mimo jiné v jogurtech, žvýkačkách nebo kosmetice.

Majonéza je součástí všech výborných dipů

Na jaké majonéze si pochutnáte a která za to nestojí?

Prozkoumali jsme výsledky testování, kterým si některé majonézy prošly. Vybrali jsme ty nejčastější a ukážeme vám, v čem vynikají a v čem naopak totálně propadají.

  • Agricol Majonéza Poličanka
  • Hellmann’s Majonéza Originál
  • Clever Majonéza
  • Billa Majonéza

U všech kousků se zaměříme na složení, cenu a celkové hodnocení testů.

Agricol Majonéza Poličanka

Počet hvězdiček v testu: 3,5/5

Majonéza Poličanka si nevedla příliš dobře, ačkoli se jedná o levnější produkt s příjemnou barvou a dobrou chutí. Majonéza navíc neobsahuje barviva ani konzervanty. Hodnotící však našli své mouchy. Mezi hlavní nedostatky patří nulový obsah hořčice nebo hořčičného semínka a velmi nízký obsah vaječných žloutků.

Cena: Běžná cena je 9 Kč za 100 ml. 

Hellmann’s Majonéza Originál

Počet hvězdiček v testu: 3/5

Majonéza si svým složením získala nejnižší počet hvězdiček ze všech testovaných výrobků. Překvapivé je, že Hellmann’s patří mezi ty nejdražší a nejvíce propagované potraviny v Česku. Co se porotcům nelíbilo? Majonéza Hellmann’s obsahuje aromata a je dobarvována karoteny. Navíc má nejnižší obsah vaječných žloutků vůbec. Někomu může vadit také kyselá chuť. Mezi pozitiva patří nulové množství konzervantů a vyšší obsah omega-3 mastných kyselin. Na vyšší skóre to však zjevně nestačilo.

Cena: Běžná cena je 15 Kč za 100 ml.

Clever Majonéza

Počet hvězdiček v testu: 4/5

Clever majonéza patří do kategorie těch levných a neprávem opomíjených, hodnotícím se však líbila. Neobsahuje žádná barviva, konzervanty ani přidané látky. Její chuť je nevýrazná, převažuje spíše ocet.

Cena: Běžná cena je 7 Kč za 100 ml. V akcích je pak částka mnohem nižší.

Billa Majonéza

Počet hvězdiček v testu: 5/5

Majonéza je absolutním vítězem testování, ačkoliv ani zdaleka nepatří mezi ty nejdražší kousky. Na porotce zapůsobila svou přirozenou konzistencí, nulovým obsahem barviv či konzervantů a vysokým obsahem vaječných žloutků. V majonéze nenajdete ani žádná aromata.

Cena: Běžná cena činí 9 Kč na 100 ml, ve slevě ji pak koupíte za necelých 8 Kč.

majonéza se skvěle hodí do salátů

Jak na domácí majonézu?

Rádi byste ochutnali kvalitní domácí majonézu? Máme pro vás recept, který zvládnete snadno a rychle.

Co budete potřebovat?

  • 2 čerstvé žloutky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 80 ml olivového oleje
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • ½ lžičky soli

Postup

Smíchejte všechny ingredience kromě olejů. Pečlivě, ale jemně, rozšlehejte, aby se vám majonéza nesrazila. Pak opatrně přilévejte nebo nakapávejte olej. Jakmile se olej vstřebá, můžete přidat další. Během doplňování oleje můžete majonézu ochutnat a případně dochutit solí.