Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Proč vzít kapustu na milost? Pečuje o pleť, imunitu i naše srdce

Proč vzít kapustu na milost? Pečuje o pleť, imunitu i naše srdce

Typická „vůně“ kapusty linoucí se ze školní jídelny vzbuzovala u mnoha dětí děs. Nevalně vypadající záležitost s nedovařenými či převařenými brambory způsobila, že se na kapustu díváme skrz prsty. Bohužel nám uniká, že kapusta patří mezi extrémně zdravé potraviny a navíc lze připravit chutně! Dejte jí šanci, ona vás odmění pečlivou péčí o vaše orgány, imunitu, krásu i psychiku.

Přečtěte si také

Co se starým pečivem, které nesníte? Připravte z něj chlebové lupínky a další dobroty
Co se starým pečivem, které nesníte? Připravte z něj chlebové lupínky a další dobroty

Zdraví a kapusta

Ať už zvolíte jakýkoli druh kapusty, vězte, že získáte mnoho zdraví prospěšných látek:

  • vitamín C – podporuje náš imunitní systém, je to účinný antioxidant, pomáhá s regenerací organismu, je prevencí proti pigmentovým skvrnám a díky podpoře tvorby kolagenu přispívá ke zmenšení hloubky vrásek a celkově dělá pokožku pružnější a pevnější (je i prevencí celulitidy)
  • vitamín A – zásadní pro zdravý zrak, krvetvorbu a obranyschopnost, dále ovlivňuje kvalitu vlasů i pevnost pokožky, pomáhá regenerovat tkáně (v kapustě je obsažený betakaroten, který se v organismu na vitamín A přemění)
  • vitamíny skupiny B – důležité pro mozek, podporují látkovou výměnu, udržují zdravou kůži, pečují o nervovou soustavu či metabolismus bílkovin
  • vitamín K – ovlivňuje srážlivost krve – pozor, lidé kteří mají předepsán a užívají lék Warfarin by měli z tohoto důvodu být s konzumací kapusty opatrní
  • železo – významné pro tvorbu červených krvinek, které jsou zodpovědné za optimální distribuci kyslíku po organismu (do buněk, tkání, orgánů), čímž jim umožní dostatek energie a možnost zdravého fungování
  • karoteny – pomáhají s trávením, podporují činnost žaludku i jater a přispívají ke snižování „špatného“ cholesterolu
  • vápník – potřebný pro zdraví našich kostí a kloubů, ale také reguluje srdeční tep, srážlivost krve a správný přenos nervových signálů (zajišťuje optimální komunikaci mezi buňkami)
  • vysoký obsah vlákniny – podporuje trávení a také detoxikaci těla (pomáhá z organismu řádně vyloučit toxické látky)
  • mezi další látky, které kapusta obsahuje, patří hořčík (zklidňuje naši psychiku), draslík (snižuje krevní tlak), fosfor či mangan
Zapomeňte na předsudky a udělejte si chutnou kapustu. Ona se vám odmění

Kapusta na talíři

Základní úpravou všech druhů kapust je tepelné zpracování. Za syrova se nepoužívá. Pokud ji chcete dát do salátu, je potřeba ji podusit ve slaném nálevu. Kapusta se nejčastěji podává vařená, dušená, pečená, ale natrefit můžete na i smaženou verzi. Důležité je dbát na vhodné kombinace – například tukem nasáklé kapustové karbanátky nebudou pro nás vzpruhou, ale spíš zátěží. Skvěle se hodí jako příloha ke kuřecímu steaku. 

Tip: Nechte rozvinout chuť i účinky kapusty použitím římského kmínu, koriandru, sušeného zázvoru či barevnými pepři. Pokud použijete šalvěj či tymián, utlumíte i proces nadýmání. Dopřejte si kvalitu a počkejte na příznivé ceny. Akce a slevy můžete pohodlně monitorovat na Kupi.cz.

Kapusta nám pomůže tělo detoxikovat a při správné úpravě je velmi chutná!

Kapusta jako první pomoc při bolestech zad i ekzému

Nečekaným pomocníkem se kapusta stane v případě, že si hnete se zády. Stačí neopatrný pohyb či otočení a lupne vám v kříži. Vězte, že v lidovém léčitelství se jako první pomoc používaly velké okrajové listy kapusty, které se lehce nalámaly či naklepaly paličkou (nikoli rozlámaly na kusy), přes noc se přiložily na postižené místo a převázaly kusem látky (třeba plenou). Podobně kapusta ulevovala od problémů s ekzémy, kdy se listy před přiložením nahřály a poté nechaly pár minut působit.

Rychlá kapustová polévka 

  • 1/2 kapusty
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 3 plátky toastového chleba
  • 1 lžíce másla
  1. Mrkev, cibuli a kapustu očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Oškrábané brambory nastrouhejte k zelenině. Vše dobře promíchejte.
  2. Máslo rozpusťte v hrnci a všechnu zeleninu prudce opékejte zhruba 5 minut (za chvíli se objem zeleniny zmenší na polovinu). Přidejte na jemno nasekaný česnek a ještě 5 minut restujte.
  3. Zalijte zeleninu v hrnci vodou nebo vývarem a povařte dalších 20 minut. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji na jemnou krémovou polévku. Poté stačí dochutit solí, pepřem a lístky tymiánu.
  4. Nakonec nasucho opečte kostičky z toastového chleba a polévku posypte. Z výše uvedených surovin se dosyta nají celá čtyřčlenná rodina.