Bílé a červené víno: V čem se liší a které je zdravější?

Červené a bílé víno na sudu ve vinici Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Řadíte se spíše k fanouškům bílého, nebo červeného vína? A záleží na tom? Jednoznačně ano. Bílé a červené víno se od sebe totiž liší nejen chutí, ale i přínosem pro zdraví. Která z variant je zdravější?

Přečtěte si také

Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Jaký je rozdíl mezi bílým a červeným vínem?

Výroba

U červeného vína se slupky a semínka modrých hroznů nechávají napřed fermentovat a až potom se lisují. Díky tomu se barviva vyluhují do rmutu a víno je pak nádherně rudé.

Bílé hrozny se buď ihned lisují, anebo se nechají pár hodin macerovat, aby se do šťávy ze slupek vytáhly aromatické látky. Fermentaci ovšem podstupuje pouze šťáva z hroznů, nikoli jejich slupky a semínka.

Kde seženete červené víno za dobrou cenu?

Chuť

Červená vína bývají obvykle těžší, mají komplexnější chuť než vína bílá a ve většině případů bývají suchá. V chuti často nalezneme tóny tmavšího ovoce – černého rybízu, brusinek, ostružin či zralých švestek a třešní, ale i hořkých mandlí či čokolády.

Zato bílá vína jsou jemnější a lehčí chuti. Bývají velmi často oblíbená pro svou sladší chuť, vyrábí se totiž nejen suchá, ale také často jako polosuchá, polosladká a sladká. V chuti zpravidla převažuje ovoce světlé – citrusy, mango, ananas, případně i vůně květin, sladkých mandlí či lískových ořechů.

Nalévání červeného vína do skleničky Africa Studio / Shutterstock.com

Účinky červeného vína na zdraví

Pokud jde o otázku, které víno je zdravější – máme zde jednoznačného vítěze. Je to víno červené. Jeho pozitivní vliv na zdraví je dán zejména přítomností množství polyfenolů a antioxidantů.

Hlavním „hrdinou“ v červeném víně je resveratrol – polyfenol, který se nachází ve slupce červených hroznů (a také v mnohých dalších rostlinách) a má antioxidační a antibakteriální účinky.

  • Podle článku Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited, publikovaném v magazínu Experimental & Clinical Cardiology, konzumace červeného vína díky polyfenolům snižuje výskyt a úmrtí v důsledku kardiovaskulárního onemocnění o 30–50 %, rakoviny plic o 57 % a prostaty o 50 %.
  • Tentýž článek také uvádí, že lidé, kteří pijí víno a ostatní alkoholické nápoje s mírou, mají vyšší hladinu tzv. hodného HDL cholesterolu v krvi.
Supermarkety nabízí celou řadu vín v akci

Podle řady studií je resveratrol účinný také proti obezitě a onemocněním s obezitou souvisejících, jako je cukrovka II. typu. Jeho popularita je ostatně tak velká, že se dá koupit i v podobě doplňků stravy.

Účinky bílého vína na zdraví

Nedá se však tvrdit, že by bílé víno bylo zdraví škodlivé. I to má co nabídnout. Na základě studií zabývajících se polyfenolovými sloučeninami obsaženými v bílém víně bylo zjištěno, že tyrosol a kyselina kávová mají velmi silné antioxidační účinky. Kyselina kávová se také ukázala být velmi účinná při ochraně lidského organismu před nádorovými onemocněními a poškozením DNA.

Žena pije bílé víno Kevin Sutton / Shutterstock.com

Kolik má víno kalorií?

Bílé víno je oblíbený nápoj, který má ale také svou kalorickou hodnotu. Kolik kalorií má bílé víno záleží na tom, jak je sladké, jaký má obsah alkoholu a cukru.

  • Suché bílé víno – cca 70 kcal na 100 ml
  • Polosuché a polosladké bílé víno – okolo 80 až 90 kcal na 100 ml
  • Sladké bílé víno – cca 90 až 100 kcal na 100 ml

Bílé víno patří mezi ty nejméně kalorické nápoje, ale stále je třeba si hlídat, kolik ho vypijete. Pokud chcete zhubnout nebo si udržet zdravou váhu, doporučuje se pít bílé víno s mírou a započítat ho do denního energetického příjmu.

Červené víno stejně jako bílé víno má různou kalorickou hodnotu podle toho, jak je sladké, kolik obsahuje alkoholu a zbytkového cukru.

  • Suché červené víno – cca 80 kcal na 100 ml
  • Polosuché a polosladké červené víno – okolo 170 kcal na 100 ml
  • Sladké červené víno – cca 105 kcal na 100 ml nebo až 210 kcal na 100 ml
  • Portské víno – cca 90 kcal na 60 ml nebo až 320 kcal na 200 ml
Nezapomeňte přihodit do košíku

Jak často ho pít a kolik vína je ještě zdravé?

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že je snad pití alkoholu zdraví prospěšné. Pochopitelně tomu tak být může, ovšem opět za předpokladu, že je alkohol konzumován v rozumné míře. Některé studie potvrzují, že pití alkoholických nápojů s mírou (ženy 1 skleničku, muži 1 až 2 skleničky denně) snižuje riziko onemocnění srdce, mrtvice, cukrovky i metabolického syndromu. Nutné je na tomto místě také zmínit, že nadměrné pití alkoholu naopak zvyšuje riziko onemocnění srdce, mrtvice, rakoviny či stojí za vysokým krevním tlakem.

I když je resveratrol všeobecně považován za zdraví prospěšný polyfenol, objevují se i kontroverzní studie, které naopak jeho účinnost vyvrací.