Šťáva z hroznového vína dokáže divy! A získáte ji snadno i bez odšťavňovače

Dvě sklenice s hroznovou šťávou, hrozny Alter-ego / Shutterstock.com

Už jste někdy ochutnali čerstvou šťávu z hroznů? Že ne? Je sladká a především zdravá. Obsahuje mnoho vitamínů a také resveratrol – antioxidant, který je podle mnohých studií účinný proti některým typům rakoviny. Že nemáte odšťavňovač? To vůbec nevadí, hrozny snadno odšťavníte i bez něj.

Přečtěte si také

Jak opravit zip svépomocí? Často postačí obyčejné tuhé mýdlo, pinzeta a jehla s nití

Proč pít hroznovou šťávu?

Hroznová šťáva je jedním z nejzdravějších a nejchutnějších přírodních nápojů, který má mnoho pozitivních účinků na zdraví.

Kdo není na pití hroznové šťávy zvyklý, záhy zjistí, že tím nejvýraznějším benefitem je důkladné pročištění střev. To však není benefit jediný! Když pijete hroznovou šťávu často a s mírou, dokáže s vaším zdravím hotové divy.

Hroznový džus se dá koupit v obchodě, ale vždy bude nejlepší ten čerstvě vylisovaný, připravený doma. Hrozny lze v obchodě sehnat celoročně, hroznovou šťávu si proto můžete dopřát kdykoli, kdy máte chuť.

Co obsahuje šťáva z hroznů?

Teď už se pojďme podívat na to, čím nám pití hroznové šťávy tak prospívá. Hrozny jsou sladkým ovocem, takže jsou bohatým zdrojem sacharidů a mají nízký podíl bílkovin a tuků. Obsahují vitamíny K, C, B1, B2, B6 a z minerálů měď, draslík a mangan. Jejich výživové hodnoty se liší odrůda od odrůdy.

Sklenice s hroznovou šťávou a ledem, karafa s hroznovou šťávou, hrozny gowithstock / Shutterstock.com

Návod, jak odšťavnit hrozny bez odšťavňovače

Jak z hroznů dostat šťávu, když nemáte doma odšťavňovač? Postačí obyčejný mixér. Ať už stolní, nebo ponorný, dobrou službu udělají oba typy. Mixér je dokonce lepší variantou než levné odstředivé odšťavňovače, které mají nízkou výtěžnost. Tu poznáte podle toho, že je odpad hodně mokrý a že si přístroj s konkrétním druhem ovoce nebo zeleniny nedokáže dobře poradit. A v neposlední řadě také podle ceny.

Postup

Oberte hrozny, propláchněte je a rozmixujte, poté přeceďte přes plátýnko nebo cedník. A šťáva je hotová! S odšťavňovačem ale nemusíte hrozny obírat, můžete je do něj vkládat v celku. Odšťavňovač si se vším poradí. Na druhou stranu ve šťávě ucítíte chuť stonků, což nemusí každému vyhovovat.

Který odšťavňovač vybrat?

Pokud uvažujete o koupi odšťavňovače, směle do toho! Vaše tělo vám poděkuje. Jak jsme už zmínili výše, nevyhazujte zbytečně peníze za levné odstředivé odšťavňovače. Jejich provoz se vám prodraží, protože budete muset investovat víc peněz do ovoce a zeleniny, kterou nedokážou odšťavnit tak dobře jako pomalejší šnekové odšťavňovače.

Navíc je takový odšťavňovač k zlosti. Kromě spousty šťávy v odpadu je šťáva z něj napěněná a nedokáže si poradit s měkčím ovocem. Šťáva z takového stroje je navíc určena k okamžité spotřebě. Odstředivý odšťavňovač je totiž rychlý, hodně se zahřívá, čímž ničí vitamíny a ostatní prospěšné látky v ovoci a zelenině.

Odšťavňovač, sklenice, mrkve, citron, hrozny Pixel-Shot / Shutterstock.com

Volte šnekový nebo dvouhřídelový odšťavňovač

Raději si tedy našetřete více peněz na šnekový odšťavňovač. Ten pořídíte už okolo částky 3 000 Kč. Cena lepších dvouhřídelových odšťavňovačů opravdu kvalitních značek se pak pohybuje mezi 32 000 Kč a 44 000 Kč v závislosti na typu.

Chybu ale neuděláte ani s jinými, levnějšími šnekovými odšťavňovači. Pozorně si však pročtěte recenze a dívejte se po možnosti dokoupení náhradních dílů a také po délce záruky.

Jaké má hroznová šťáva účinky na zdraví?

Slupky a jadérka červených hroznů jsou bohatými zdroji antioxidantu, kterému se říká resveratrol. Ten patří mezi polyfenoly a jsou mu připisovány nejen antioxidační, ale také antibakteriální účinky. Díky tomuto antioxidantu je považováno červené víno za zdravé (pije-li se s mírou). Nejvíce resveratrolu najdete v červených hroznech se silnou slupkou, jako je například odrůda rulandské modré.

Mnohé studie (například The Role of Resveratrol in Cancer Therapy publikovaná v časopise International Journal of Molecular Sciences v roce 2017) uvádějí, že resveratrol napomáhá ničit lidské nádorové buňky. Jedná se například o rakovinné buňky prsu, kůže, děložního čípku, vaječníků, žaludku, prostaty, tlustého střeva, jater, slinivky či štítné žlázy.

Hrozny v mělké míse, hroznová šťáva ve sklenici Nitikan T / Shutterstock.com

Jaké další účinky jsou hroznové šťávě připisovány?

  • Napomáhá snižovat krevní tlak.
  • Podporuje správnou činnost srdce.
  • Má pozitivní vliv na zdraví tlustého střeva.
  • Zlepšuje činnost mozku.

Negativní účinky?

Hroznová šťáva je bezesporu našemu zdraví velmi prospěšná, nicméně ani s jejím pitím by se to nemělo přehánět. Jedná se totiž o ovoce, které když odšťavníte, bude bez vlákniny (takže vás nezasytí) a kromě zdraví prospěšných látek bude také plné cukru. Proto jedna sklenice denně naprosto stačí.

Zdroje: NCBI.NLM.NIH.gov, Rehabilitace.info, iTesco.cz, MDPI.com