Domácí kořeněné chai latte: Na podzim zahřeje a dodá energii

Kořeněné chai latte v průhledném hrnku Stefan Gutmann / Shutterstock.com

Orientální nápoj chai latte dnes najdeme v nabídce téměř každé lepší kavárny, díky své kořeněné chuti bývá spojován právě s podzimním a vánočním obdobím. Ať už jste si tento originální nápoj zamilovali, nebo jste naopak doposud nenašli odvahu jej vyzkoušet, můžete to napravit. A rovnou doma s vlastním receptem.

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Chai latte a účinky na zdraví

Základem chai latte je černý nebo zelený čaj, směs exotického koření (hřebíček, kardamom, zázvor, skořice, případně šafrán, fenykl nebo černý pepř) a mléko (odtud také přívlastek „latte“).

Pokud jsou k jeho přípravě použity kvalitní suroviny a neobsahuje příliš mnoho cukru (ideálně žádný, případně jen trochu medu), má navíc nespočet příznivých účinků na naše zdraví. Aby také ne, když pochází z Indie, kde podle dávných legend vznikl jako léčivý a detoxikační nápoj, který vychází z receptury ajurvédského léčitelství. Proč se tedy vyplatí chai latte (kromě skvělé chuti) pít?

Šálek chai latte, skořice, badyán miss.lemon / Shutterstock.com

Pomůže na trávení i záněty

Černý a zelený čaj jsou přírodními antioxidanty, které mají povzbuzující účinky. Jsou tedy ideální alternativou ke kávě. Hřebíček, zázvor i skořice zase působí protizánětlivě. Zázvor je účinný v boji s nachlazením a spolu s kardamomem podporuje dobré trávení a správnou činnost střev.

  • Víte, že kardamom je třetím nejdražším kořením na světě (hned po šafránu a vanilce)? Jak uvádíme v receptu níže, pro přípravu tradičního chai latte se používají celá zrna kardamomu. Ta můžete nejlevněji sehnat v e-shopech nebo ve specializovaných obchodech s kořením či zdravou výživou.
  • Cena kardamomu se nejčastěji pohybuje okolo 200 Kč za 100 g a běžně se prodává v baleních po 30 či 50 gramech.

Recept na domácí chai latte

Suroviny (na 1–2 porce):

  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek mléka (můžete zvolit plnotučné kravské i rostlinné, například mandlové, oříškové apod.)
  • 2–3 lžičky kvalitního sypaného černého čaje
  • 4 celé skořice
  • 10 ks hřebíčku
  • cca 1–2 cm zázvoru
  • 1 lžička celých zrn kardamomu
  • med nebo třtinový cukr podle chuti na doslazení
Chai latte ve sklenici a kolem něj různé druhy koření AB-7272 / Shutterstock.com

Postup:

  1. Do menšího hrnce či rendlíku nalijte vodu, přisypte veškeré koření (pro intenzivnější chuť jej můžete zlehka podrtit v hmoždíři) a společně přiveďte k varu. Vařte po dobu asi 5 minut.
  2. Poté přisypte čaj a nechte ještě pár minut povařit, aby se chutě spojily.
  3. Hotovou tekutinu sceďte a nalijte do asi 2/3 většího hrnku nebo vyšší sklenice určené pro horké nápoje. Podle chuti oslaďte medem nebo třtinovým cukrem.
  4. Před podáváním dolijte našlehaným mlékem (jeho teplota by měla být ideálně 65–70 °C), které můžete zpěnit ručním šlehačem, speciální funkcí u kávovarů nebo ve french pressu. Dozdobte mletou skořicí.
Kurkumový čaj se zázvorem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Kurkumový čaj se zázvorem

Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!

Kurkumový čaj se zázvorem

Tip: Pokud jste si chuť tohoto nápoje zamilovali, ale nemáte čas nebo suroviny na jeho přípravu, na trhu jsou k dostání hotové směsi chai latte drinků i řada čajů s jeho příchutí. Většinou obsahují autentické ingredience.

Zdroje: webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, webmd.com