Orientální nápoj chai latte dnes najdeme v nabídce téměř každé lepší kavárny, díky své kořeněné chuti bývá spojován právě s podzimním a vánočním obdobím. Ať už jste si tento originální nápoj zamilovali, nebo jste naopak doposud nenašli odvahu jej vyzkoušet, můžete to napravit. A rovnou doma s vlastním receptem.
Základem chai latte je černý nebo zelený čaj, směs exotického koření (hřebíček, kardamom, zázvor, skořice, případně šafrán, fenykl nebo černý pepř) a mléko (odtud také přívlastek „latte“).
Pokud jsou k jeho přípravě použity kvalitní suroviny a neobsahuje příliš mnoho cukru (ideálně žádný, případně jen trochu medu), má navíc nespočet příznivých účinků na naše zdraví. Aby také ne, když pochází z Indie, kde podle dávných legend vznikl jako léčivý a detoxikační nápoj, který vychází z receptury ajurvédského léčitelství. Proč se tedy vyplatí chai latte (kromě skvělé chuti) pít?
Černý a zelený čaj jsou přírodními antioxidanty, které mají povzbuzující účinky. Jsou tedy ideální alternativou ke kávě. Hřebíček, zázvor i skořice zase působí protizánětlivě. Zázvor je účinný v boji s nachlazením a spolu s kardamomem podporuje dobré trávení a správnou činnost střev.
Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!
Tip: Pokud jste si chuť tohoto nápoje zamilovali, ale nemáte čas nebo suroviny na jeho přípravu, na trhu jsou k dostání hotové směsi chai latte drinků i řada čajů s jeho příchutí. Většinou obsahují autentické ingredience.
Zdroje: webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, webmd.com