Mnoho let byla vajíčka ve slovníku zdravé výživy téměř tabu. Mohl za to mýtus, že zvyšují hladinu cholesterolu. Moderní vědecké studie však ukazují, že pravidelná konzumace vajec je tělu naopak prospěšná.
Vejce je velmi výživnou a dobře stravitelnou potravinou. Obsahuje kvalitní bílkoviny, prospěšné tuky, minerály, aminokyseliny a vitamíny. Zejména vitamín D (dalším zdrojem je sluneční svit), který prospívá našim kostem a svalům. Kromě vitaminu D obsahuje ještě vitamíny K, A, E, skupinu B a dále minerály jako je selen, železo, vápník, zinek, jód nebo cholin. Významnou složkou vajec (žloutků) jsou i tzv. fosfolipidy, které jsou přirozenou součástí obalů všech lidských buněk a posilují naši obranyschopnost.
Díky svému složení vajíčko pomáhá snižovat dopady stresu, zlepšuje pleť, podporuje funkce mozku a má detoxikační účinky. Dokonce chrání cévy tím, že podporuje zdravý cholesterol. Pravidelná konzumace tedy podporuje správné fungování organismu i imunitního systému. Obsahuje jen 80 kalorií, dodává tělu potřebnou energii a je tudíž vhodné i při redukční dietě.
Na první pohled se mohou vajíčka zdát stejná, avšak je třeba je rozlišovat podle různých faktorů:
Podle velikosti (váhy): S: méně než 53 g, M: 53 - 63 g, L: 63 - 73 g, XL: nad 73 g
Podle složení - standardní a obohacená (díky speciální výživě nosnic obsahují další zdraví prospěšné látky), například:
Omega vejce (mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, vč. Omega 3 a Omega 6 prospěšných pro naše srdce, mozek i imunitu)
Cereální - krmná směs obsahuje minimálně 3 různé zrniny (např. kukuřice pomáhá obarvit žloutek na tmavší barvu)
Podle původu - dalším z faktorů je, zda pochází z velkochovu nebo z malochovů (malochovem je chov do 160 ks slepic)