Práce na zahradě létem nekončí. Proč a jak prořezávat a zakrývat keře na podzim

Zastřihávání keře zahradnickými nůžkami Krotnakro / Shutterstock.com

Vlastníci zahrad s keříky vědí, že s mrazivými dny se blíží i konečný termín pro péči o tyto dřeviny. Už během roku si každá rostlina nárokuje určitou pozornost, která se na podzim ještě víc umocňuje před nástupem zimního vegetačního klidu. Co všechno je třeba zařídit, než padnou první opravdové mrazy?

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Jak pečovat o nekvetoucí keře?

Existuje plno keřů, které nekvetou. Tehdy máte o starost méně. Mezi nejčastější z nich patří zerav, zvaný túje, nebo například buxus. Takové dřeviny můžete ostříhat, kdykoli se vám zamane. Nejideálnější doba je však v prvních teplých dnech na jaře nebo na podzim, po skončení léta.

Ač nekvetoucí keře nemají práci s tvorbou květů, uprostřed letní sezóny nejvíce rostou a získávají velké množství nových větviček. Začít keříky stříhat v takové době tedy není vhodné, jelikož to rostliny oslabuje.

Zahradní nůžky na keře

Výběr nástrojů je rozmanitý. Jsou tu nůžky manuální, elektrické nebo aku. Vlastníte-li velké keře a nejste vyloženě střihoruký Edward, manuální nůžky vám nedoporučujeme. Hodí se spíše na řidší keře, které mají několik dlouhých šlahounů. Naopak na ty husté, jako třeba buxus, jsou nejlepší právě elektrické či aku nůžky.

Muž stříhá keř aku nůžkami Anze Furlan / Shutterstock.com

Jak zazimovat keře?

Po vhodném ořezání a zastřižení keřů je dobré začít se zazimováním. Dokud jsou noci teplé, není to nutné. Jakmile se však hladina teploměru přiblíží k bodu mrazu, rozhodně začněte o zazimování přemýšlet. Tato nutnost platí pro keře zasazené po dobu kratší tří let. Ostatní můžete nechat být.

Použijte kompost, listí nebo hlínu. Tu nahrňte ke kmínku a do nejbližší blízkosti keříku. Jedná-li se o listnáč, můžete dřevinu zabalit do stínicí plachty nebo ji posypat listy. Před každým zazimováním všechny keře důkladně prolijte.

Jak zazimovat růže?

Růže zazimujte vždy. Jakmile ustřihnete všechny šlahouny a začnou první mrazíky, poohlédněte se po chvojí, kterým byste pahýlek zakryli. Růže nikdy nenechávejte odkryté! Opět můžete využít stínicí plachtu.

Použít listí k zazimování?

Jste-li rozhodnutí použít listí, zpozorněte. V listech se totiž nejčastěji skrývají různí škůdci, kteří vaše rostlinky s chutí napadnou. Pokud jimi zazimujete svůj keř, nejenže škůdci budou mít útulný příbytek přes celou zimu, ale během prvních teplých dnů se zahryznou do vaší dřeviny.

Člověk na zahradě sází vřes iMarzi / Shutterstock.com

Péče o kvetoucí keře a rostliny

Pro zdravý i pěkný vzhled je třeba plno keřů i rostlin na zahradě pravidelně zastřihávat. Doba i způsob se značně liší dle typu keře a měsíce kvetení.

Kvetení na jaře

Máte-li na zahrádce rostliny, které kvetou čerstvě z jara, je vhodné ostříhat je ihned po jejich odkvětu. Rostlinka se tak nevyčerpává tvorbou semen a o to více vám příští rok pokvete.

Kvetení v létě

Jakmile skončí odkvět, můžete začít stříhat. Zbavte se starých květů i větviček, které hyzdí požadovaný tvar.

Kvetení na podzim nebo po celou sezónu

Existují keře, které kvetou od jara až do podzimu. Vůbec se netrápí tím, že byste jim rádi poskytli nějakou péči – o to rychlejší ale musíte být. Jakmile dochází k odkvětu, sáhněte po nůžkách a pusťte se do díla. Pokud byste takové keře nestihli ostříhat hned na podzim, další šanci dostanete velmi brzy z jara, než se objeví poupata.

Pozor, růže jsou opět výjimka

Růže se zpravidla zastřihává celá, až u země. Čiňte tak ovšem na podzim. Růže po odkvětu se svým dílem ještě neskončily. Některé druhy vám nabídnou krásné rudé šípky, které mohou být podzimní ozdobou vaší zahrady a také potravou pro ptáky.

Zdroj: Zahradkarskaporadna.cz, Bauhaus.cz, Baumax.cz, iReceptar.cz