Vložky ani ruličky od papíru. Víte, co dalšího byste v žádném případě neměli vyhazovat do záchodu?

Ruka vhazující vlhčený ubrousek do záchodu nito / Shutterstock.com

Spláchnout odpad do záchodu působí jako rychlé, bezstarostné a relativně čisté řešení. Na první pohled se zdá být uklizeno – toaleta ovšem není odpadkový koš a spousta věcí do ní zkrátka nepatří. Nejen, že je to neekologické, ale navíc si tím zaděláváte na nutnou opravu ucpaných odpadních trubek. Co tedy do záchodu rozhodně neházet?

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Co do záchodu nepatří?

1. Jednorázové vlhčené ubrousky

Nejedna televizní reportáž už dnes upozorňuje na nebezpečí splachování vlhčených ubrousků do toalet. Jsou totiž vyráběny z dlouhých vláken netkané celulózy, některé dokonce z plastů.

Ve vodě se tudíž nerozpustí, nýbrž naopak ulpívají na stěnách odpadních trubek, v čerpadlech a nakonec i v čističkách, kde vytváří doslova masu odpadu, která se jen velmi špatně odstraňuje. Situace je vážná zvlášť ve velkých městech, kde je objem tohoto odpadu největší – dle údajů Pražských vodovodů a kanalizací se ho denně na skládku odváží až 10 tun.

2. Hygienické potřeby

Kromě ubrousků je též problém s vatovými tyčinkami do uší, jejichž malá velikost způsobuje, že v odpadu leckdy doputují mnohem dál než jen do čističky – filtrační mechanismy čističek, tzv. česle, je totiž nemusí zachytit, a tak tento pevný odpad často doplave až do řeky spolu s vyčištěnou vodou.

Podobné je to i s kousky zubní niti, která je vyráběna z nerozložitelného nylonu. Dále pozor na papírové utěrky – ani ty se totiž nerozloží a v odpadu mohou nadělat problémy. A s ruličkami od toaletního papíru, které lze dle jejich výrobců spláchnout, to také není tak snadné – podle vodohospodářů se totiž ve vodě nemusí rozpustit úplně. Ze stejného důvodu do záchodu nikdy nevhazujte ani dětské plenky, dámské vložky či tampony, které patří jen a jen do koše.

Čisté jednorázové dětské pleny tartanparty / Shutterstock.com

3. Léky a náplasti

Máte-li doma prošlé léky, odneste je zpět do lékárny, kde je zajištěna jejich bezpečná likvidace. Nikdy je nesplachujte do kanalizace, látky v nich obsažené by se totiž mohly dostat do půdy, a kontaminovat tak vodu.

  • Věřili byste, že Státní zdravotní ústav v roce 2012 zjistil, že v pitné vodě v Česku je stopové množství léků, nejčastěji Ibuprofenu?

Staré náplasti pak sice vodu nekontaminují, avšak jsou vyrobeny z plastu a ten se v kanalizaci nerozpustí. I ty by tedy měly směřovat do odpadkového koše, nikoliv do záchodové mísy.

4. Kočkolit

Spousta milovníků koček vám potvrdí, že velkou výhodou vlastnění kočky je fakt, že ji nemusíte venčit – stačí jí bedýnka s pískem, tzv. kočkolitem, kterou majitel jednou za čas vyklidí. Pokud ale použitý písek a exkrementy po své kočce splachujete, zaděláváte si na problém. I když se některé podestýlky tváří, že se dají spláchnout, jiné ve vodě zvětší svůj objem až patnáctkrát a ucpou odpadní trubky.

Kočičí výkaly navíc mohou obsahovat parazita způsobujícího toxoplazmózu, nemoc přenosnou i na člověka a nebezpečnou obzvlášť pro těhotné ženy. „Pozdravy“, které vám kočka zanechala ve své toaletě, tedy vždy vyhazujte jen do koše!

Kočka sleduje čištění kočičího záchodu Mila Naumova / Shutterstock.com

5. Tuky z potravin

Zbytky jídla a tuků z vaření rozhodně nepatří do záchodu ani do dřezu. Pokud je sem totiž lijete dlouhodobě, mohou kanalizaci ucpat. Zbytky jídla jsou také potravou pro potkany, kteří se poté ve stokách úspěšně množí, jelikož mají dostatek potravy.

Chcete-li tedy zvolit co možná nejekologičtější řešení, přelijte zbytky jídla do uzavíratelné sklenice a vyhoďte je do odpadu. Použité oleje a tuky slijte do PET láhve a odvezte na sběrný dvůr, kam patří. V některých městech se můžete setkat i se speciálními kontejnery pro tento druh odpadu.

Zdroj: hydrotech-group.com, cistic-viktor.cz