Jak využít mikrovlnku jinak než na ohřev jídla? 5 tipů, které vás překvapí

Muž dává zeleninové jídlo do mikrovlnky goffkein.pro / Shutterstock.com

Rychle ohřátá večeře nebo čerstvý domácí popcorn. To jsou dva nejčastější úkony, které svěřujeme v kuchyni mikrovlnné troubě. Věděli jste ale, že její služby můžete využít mnohem kreativněji? A to nejen k přípravě jídla. Přečtěte si, co všechno tento spotřebič umí.

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Jako čerstvě upečené

Nestihli jste sníst celý chléb a teď na vás smutně kouká jeho okoralá polovina? Nemusíte ji hned vyhazovat. Mikrovlnná trouba totiž ze starého chleba dokáže udělat téměř čerstvou pochoutku.

Stačí, když jej přikryjete mokrou utěrkou a dáte do mikrovlnky na 10 sekund při vysokém výkonu. Už za takto krátkou dobu pečivo natáhne vlhkost a rozvoní se jako čerstvé.

Stejně tak můžete postupovat i pokud nesnědené pečivo uchováváte v mrazáku. I když je zmrzlé, pod vlhkou utěrkou si s ním mikrovlnka poradí během minutky až dvou.

Oloupe rajčata nebo česnek

Chystáte se vařit rajskou polévku nebo omáčku? Loupání čerstvých rajčat může být věda. Pokud se vám je nechce koupat v horké lázni a čekat, až bude jejich slupka vláčná, vložte je na 30 sekund do mikrovlnky. A až se přístroj vypne, nechte je zde zavřené ještě další 2 minuty. Uvidíte, jak jejich slupka sama praská a vy ji pak jednoduše sloupnete nožem.

Snadná rajská nikdy nebyla blíž

Stejnou vychytávku můžete i použít při loupání česneku. Do mikrovlnné lázně můžete vložit klidně celou hlavičku. Česneková slupka se pak bude opět oddělovat skoro sama.

Mug cake v hrníčku Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Koláč během minuty

Máte po jídle chuť na něco sladkého, ale nechce se vám čekat hodinu, než se upeče koláč nebo jiný sladký dezert? Postačí vám i minuty dvě! Internet je dnes plný receptů na tzv. mug cakes, tedy hrnečkové koláče, které vám v mžiku připraví mikrovlnka.

Stačí, když hlavní ingredience, jako je mouka, vejce, cukr, tuk a špetka prášku do pečiva, dáte do hrnečku a promícháte. V mikrovlnce se takovýto rychlokoláč upeče za minutku a půl.

Na pečení i kávu jedině poctivé mléko

Italské cappuccino

Máte rádi napěněné mléko ve své ranní kávě? Pro skvělé cappuccino nebo latté už nemusíte spěchat do kavárny – napěnit ho dokážou i mikrovlnky. Mléko stačí nalít do zavařovací sklenice, zavřít a 20 vteřin s ním třást, dokud se nevytvoří pěna. Sklenici poté dejte do mikrovlnky na 1 minutu při plném výkonu. Teplo pěnu zafixuje a v kávě vám poté déle vydrží. Pro perfektní výsledek se doporučuje používat polotučné mléko s obsahem 2 % tuku.

Rychlá dezinfekce

Věděli jste, že použitá houbička nebo hadr na nádobí obsahuje dle vědeckých studií až 82 miliard bakterií? To je víc než koš na odpadky nebo záchodové prkénko. Jejich manuální čištění má navíc minimální účinek, protože tekoucí voda ani saponát bakterie nevyplaví.

Bojovat s nimi můžete častou výměnou houbiček, ale také mikrovlnami. Ty mají dezinfekční účinky a mikroorganismy jejich působení nepřežijí. Navlhčenou houbičku vyždímejte a věnujte jí mikrovlnnou lázeň. Čím déle bude trvat, tím lépe – nebojte se houbičce dopřát i pět minut.

Bezpečnost je základ

Do mikrovlnné trouby byste nikdy neměli dávat kovové předměty, jako jsou příbory, kovové nádoby nebo třeba plechovky. Stejně tak nezkoušejte vařit syrová vejce ve skořápce, která by vám v mikrovlnce mohla rychle explodovat. A pokud doma nechcete zažehnout požár, neohřívejte jídlo v jednorázových papírových či plastových obalech, které k tomu nejsou uzpůsobené.