Domácí švestkové knedlíky s cukrem a máslem za pár korun

Existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní sváteční jídlo.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Základem je bramborové těsto. Ano, dá se použít i klasické kynuté nebo tvarohové, ale vyzkoušejte to naše z brambor, je to neskutečná lahůdka. Musíte však zvolit správný varný typ!

A, B, nebo C?

V obchodech se setkáváme se třemi typy odrůd označenými písmeny A, B a C. Pokud kupujete brambory jen podle ceny, děláte velkou chybu, protože každý typ brambor se hodí na něco úplně jiného.

Varný typ A (salátové)

Odrůda, která se zejména o Vánocích na pultech obchodů moc neohřeje. Je totiž nejlepší na přípravu bramborových salátů. Tyto brambory jsou velmi málo moučné (obsahují také nejméně škrobu), mají jemnou dužinu a vzhledově bývají kulatější a menší než ostatní odrůdy. Po uvaření jsou lojovitě tuhé a pevné, snadno se krájí na kousky a nerozvaří se.

Skočte si pro brambory v akci

Varný typ B (přílohové)

Univerzální typ brambor. Mají polopevnou a o něco více moučnatou dužinu s jemnou až hrubší strukturou. Při vaření se lehce rozpadají a snáze se rozvaří. Nejčastěji se využívají jako příloha nebo součást polévek a gulášů. Jsou také vhodné k pečení a restování.

Varný typ C (na knedlíky a placky)

Nejvíce moučnatá odrůda brambor, která obsahuje nejvíce škrobu. Je proto ideální na přípravu pokrmů, které se dělají z bramborového těsta, jako jsou například bramboráky, bramborové placky nebo knedlíky, škubánky či noky. Škrob totiž těsto přirozeně spojuje. Po varném typu C sáhněte i v případě, že chcete vařit bramborovou kaši nebo pyré.

Talíř se švestkovými knedlíky s máslem, mákem a cukrem Cuketka

Suroviny

  • 500 g švestek
  • 500 g vařených brambor
  • 225 g hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 60 g mletého máku
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • sůl
Švestková sezona je v plném proudu, kupte je v akci

Kupte se slevou Švestky.

Porovnat slevy

Postup

  1. Do hrnce dejte vařit vodu a mezitím si očistěte a vypeckujte švestky. Z másla odeberte jednu lžíci a zbytek nachystejte na rozpuštění v rendlíku.
  2. Brambory prolisujte nebo nastrouhejte na struhadle a smíchejte s hrubou moukou, solí, lžicí másla a vejcem. Ze směsi vypracujte těsto – pokud se lepí, přidejte více mouky.
  3. Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Z těch poté vytvořte malé placky, do nichž švestky zabalíte a uválíte do tvaru knedlíku.
  4. Knedlíčky dejte vařit do vroucí vody na 10 minut. Poté je vylovte a rovnou servírujte s rozpuštěným máslem, mákem a cukrem. Dobrou chuť!