Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Domácí švestkové knedlíky za pár korun podle pana Cuketky

Existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní sváteční jídlo.

Přečtěte si také

Na čem v domácnosti ušetřit, když vás tíží špatná finanční situace
Na čem v domácnosti ušetřit, když vás tíží špatná finanční situace
  • Obtížnost: nízká
  • Čas přípravy: 45 minut
  • Počet porcí: 20 knedlíků
  • Cena surovin celkem: 49,50 Kč
  • Cena na porci: 12,40 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v říjnu 2019. Vejce v receptu jsou podestýlková.

Suroviny

  • 500 g švestek (18 Kč)
  • 500 g vařených brambor (5 Kč)
  • 225 g hrubé mouky (2 Kč)
  • 100 g másla (12 Kč)
  • 60 g mletého máku (9 Kč)
  • 80 g moučkového cukru (1 Kč)
  • 1 vejce (2,50 Kč)
  • sůl
Švestkové knedlíky potěší snad každého strávníka.

Postup

  1. Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku. Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).
  2. Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.
  3. Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvarovat na malou placku, do které zabalíte švestku. Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani vyválejte do tvaru kulatého knedlíku.
  4. Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zalijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.