Domácí švestkové knedlíky za pár korun podle pana Cuketky

Existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní sváteční jídlo.

Přečtěte si také

Pomelo pomůže s hubnutím i kocovinou. Lidé často neví, jak ho správně loupat a jíst
Pomelo pomůže s hubnutím i kocovinou. Lidé často neví, jak ho správně loupat a jíst

Základem je bramborové těsto. Ano, dá se použít i klasické kynuté nebo tvarohové, ale vyzkoušejte to naše z brambor, je to neskutečná lahůdka. Musíte však zvolit správný varný typ! 

A, B nebo C... Tohle není slabikář

V obchodech se setkáváme se třemi typy odrůd, označenými písmeny A, B a C. Pokud kupujete brambory jen podle ceny, děláte velkou chybu, protože každý typ brambor se hodí na něco úplně jiného. 

Varný typ A (salátové)

Odrůda, která se zejména o Vánocích na pultech obchodů moc neohřeje. Je totiž nejlepší na přípravu bramborových salátů. Tyto brambory jsou velmi málo moučné (obsahují také nejméně škrobu), mají jemnou dužinu a vzhledově bývají kulatější a menší než ostatní odrůdy. Po uvaření jsou lojovitě tuhé a pevné, snadno se krájí na kousky a nerozvaří se.

Varný typ (přílohové)

Univerzální typ brambor. Mají polopevnou a o něco více moučnatou dužinu s jemnou až hrubší strukturou. Při vaření se lehce rozpadají a snáze se rozvaří. Nejčastěji se využívají jako příloha nebo součást polévek a gulášů. Jsou také vhodné k pečení a restování.

Varný typ C (na knedlíky a placky)

Nejvíce moučnatá odrůda brambor, která obsahuje nejvíce škrobu. Je proto ideální na přípravu pokrmů, které se dělají z bramborového těsta, jako například bramboráky, bramborové placky nebo knedlíky, škubánky či noky. Škrob totiž těsto přirozeně spojuje. Po varném typu C sáhněte i v případě, že chcete vařit bramborovou kaši nebo pyré.

  • Obtížnost: nízká
  • Čas přípravy: 45 minut
  • Počet porcí: 20 knedlíků
  • Cena surovin celkem: 49,50 Kč
  • Cena na porci: 12,40 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v říjnu 2019. Vejce v receptu jsou podestýlková.

Suroviny

  • 500 g švestek (18 Kč)
  • 500 g vařených brambor (5 Kč)
  • 225 g hrubé mouky (2 Kč)
  • 100 g másla (12 Kč)
  • 60 g mletého máku (9 Kč)
  • 80 g moučkového cukru (1 Kč)
  • 1 vejce (2,50 Kč)
  • sůl
Švestkové knedlíky potěší snad každého strávníka.

Postup

  1. Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku. Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).
  2. Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.
  3. Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvarovat na malou placku, do které zabalíte švestku. Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani vyválejte do tvaru kulatého knedlíku.
  4. Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zalijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz