Domácí švestkové knedlíky za pár korun podle pana Cuketky

Existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní sváteční jídlo.

Přečtěte si také

Řidiči, pozor! Od července se mění barva zelené karty
Řidiči, pozor! Od července se mění barva zelené karty

Základem je bramborové těsto. Ano, dá se použít i klasické kynuté nebo tvarohové, ale vyzkoušejte to naše z brambor, je to neskutečná lahůdka. Musíte však zvolit správný varný typ! 

A, B nebo C... Tohle není slabikář

V obchodech se setkáváme se třemi typy odrůd, označenými písmeny A, B a C. Pokud kupujete brambory jen podle ceny, děláte velkou chybu, protože každý typ brambor se hodí na něco úplně jiného. 

Varný typ A (salátové)

Odrůda, která se zejména o Vánocích na pultech obchodů moc neohřeje. Je totiž nejlepší na přípravu bramborových salátů. Tyto brambory jsou velmi málo moučné (obsahují také nejméně škrobu), mají jemnou dužinu a vzhledově bývají kulatější a menší než ostatní odrůdy. Po uvaření jsou lojovitě tuhé a pevné, snadno se krájí na kousky a nerozvaří se.

Varný typ (přílohové)

Univerzální typ brambor. Mají polopevnou a o něco více moučnatou dužinu s jemnou až hrubší strukturou. Při vaření se lehce rozpadají a snáze se rozvaří. Nejčastěji se využívají jako příloha nebo součást polévek a gulášů. Jsou také vhodné k pečení a restování.

Varný typ C (na knedlíky a placky)

Nejvíce moučnatá odrůda brambor, která obsahuje nejvíce škrobu. Je proto ideální na přípravu pokrmů, které se dělají z bramborového těsta, jako například bramboráky, bramborové placky nebo knedlíky, škubánky či noky. Škrob totiž těsto přirozeně spojuje. Po varném typu C sáhněte i v případě, že chcete vařit bramborovou kaši nebo pyré.

  • Obtížnost: nízká
  • Čas přípravy: 45 minut
  • Počet porcí: 20 knedlíků
  • Cena surovin celkem: 49,50 Kč
  • Cena na porci: 12,40 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v říjnu 2019. Vejce v receptu jsou podestýlková.

Suroviny

  • 500 g švestek (18 Kč)
  • 500 g vařených brambor (5 Kč)
  • 225 g hrubé mouky (2 Kč)
  • 100 g másla (12 Kč)
  • 60 g mletého máku (9 Kč)
  • 80 g moučkového cukru (1 Kč)
  • 1 vejce (2,50 Kč)
  • sůl
Švestkové knedlíky potěší snad každého strávníka.

Postup

  1. Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku. Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).
  2. Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.
  3. Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvarovat na malou placku, do které zabalíte švestku. Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani vyválejte do tvaru kulatého knedlíku.
  4. Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zalijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!