Nedostatek hořčíku vás může pěkně potrápit. Nejvíc jej z těla krade alkohol

Muž se drží za koleno New Africa / Shutterstock.com

Hořčík patří mezi důležité stopové prvky v lidském organismu. Je přímo spojený s obsahem vápníku a draslíku a jeho nedostatek může způsobit nepříjemné potíže. Kolik byste ho měli denně přijmout a v čem se nachází?

Přečtěte si také

Lidl si ze zákazníků udělal pokladní: V méně vytížené časy zůstává jen jeden zaměstnanec u pokladen

Jak se projevuje nedostatek hořčíku?

Nedostatek hořčíku s sebou nese řadu zdravotních obtíží. Nejedná se ale pouze o něj – spolu s ním totiž z těla odchází i vápník, bez něhož se taktéž dlouhodobě neobejdete. S jakými problémy se tedy ve výsledku můžete setkat?

Chybí-li vašemu tělu hořčík, můžete se potýkat se špatnou kvalitou zubů – zvýšenou kazivostí, náchylností k uštípnutí nebo s předčasným vypadáváním. A potíže se objevují také v oblasti duševní pohody. Budete unavení a podráždění. Nejčastějším poznávacím znamením jsou pak křeče, třes rukou, nepravidelný tep, nespavost nebo pomalé srůstání zlomenin. Dětem hrozí noční pomočování a ledvinové kameny.

Sáhněte po hořčíku v akci

Co způsobuje úbytek hořčíku?

Nedostatek hořčíku může mimo jiné souviset s konzumací některých potravin a nápojů, které jej z těla odvádějí. Jeho největším zlodějem je alkohol – říká se, že už čtyři polévkové lžíce alkoholu zvyšují potřebu hořčíku zhruba pětkrát. Typ nápoje sice není definován, riziko ale hrozí i z obyčejného piva – a zrovna tím se v Česku opravdu nešetří.

Mimo potraviny a pití je dalším velkým odběratelem hořčíku z těla i dlouhotrvající průjem, časté močení nebo hormonální antikoncepce.

Celozrnné müsli a banán v misce Wead / Shutterstock.com

Na co je magnesium dobré?

Tento nenápadný minerál má na starosti celý energetický metabolismus v těle nebo třeba kardiovaskulární systém. Hořčík se stará o správnou výši krevního tlaku, rozšiřuje tepny a uvolňuje svaly. Je velmi oblíbený mezi vrcholovými sportovci, kterým pomáhá během regenerace svalstva. Ve vyšší míře je vhodný zejména pro ženy v menopauze, během menstruace a pro těhotné. Také zlepšuje paměť a dříve se dokonce zkoumaly jeho účinky ohledně léčby cukrovky druhého typu.

Jak ho doplnit?

Hořčík je třeba doplňovat pravidelně – a jinak tomu není ani u ostatních minerálů. Které potraviny obsahují vysoké množství hořčíku?

Luštěniny

Čočka, hrách i fazole jsou studnicemi zdravých látek. Obsahují pěknou řádku bílkovin, vlákniny, hořčíku, železa a mnoho dalšího. Dají se připravit na několik způsobů a opravdu skvěle chutnají. Navíc zasytí a jejich cena je velmi nízká.

Zařaďte hořčík do svého jídelníčku

Celozrnné pečivo

Je sice o něco dražší než obyčejné bílé kousky, zato však nabízí vlákninu, hořčík a svědčí vašim střevům. Ale pozor – nespleťte si jej s obyčejným pečivem tmavým či cereálním!

Hrášek na pánvičce koss13 / Shutterstock.com

Oříšky

Především mandle jsou obrovským zdrojem hořčíku. Mimo jiné ale také nabízejí solidní dávku železa, bílkovin a rostlinných tuků.

Špenát, banány

Banány i špenát jsou výbornými potravinami například po cvičení. Obsahují malou stopu železa, vlákninu a hořčík. Špenát seženete jak v čerstvé podobě, tak mražený a ochucený.

Jděte svému zdraví naproti

Minerální voda

Minerální voda je ideální pro všechny, kteří nechtějí nijak výrazně měnit svůj jídelníček. Stačí pár skleniček vhodné minerálky a máte nejen dostatek hořčíku, ale také dostatečný příjem tekutin během dne. Vhodná je například minerální voda Magnesia, obvykle k dostání za cenu kolem 14–19 Kč za 1,5 l.

Výživové doplňky

Hořčík lze doplňovat taktéž v podobě pilulek nebo šumivých tablet rozpustných ve vodě. Obvykle bývají kombinované ještě s dalšími vitamíny či minerály. Zkontrolujte si pečlivě, které to jsou, abyste svému tělu nedodávali přebytek jiných výživových látek.

Mistička s mandlemi Krasula / Shutterstock.com

Dá se hořčíkem předávkovat?

Dejte si pozor, abyste to v dobré víře s množstvím hořčíku nepřehnali. Minerály jsou látkou, jejíž doporučené množství by se při konzumaci nemělo překračovat. Zadělali byste si tím totiž na nepříjemné problémy. Mezi příznaky předávkování patří závratě, nevolnost, průjem, zmatenost nebo poruchy srdečního rytmu.