Otravné černé mušky v květináči? Vyzrajte na smutnice jednou provždy

Mladá žena kontroluje pokojové rostliny Maria Evseyeva / Shutterstock.com

Pokud vám zničehonic začaly po přesazení žloutnout a opadávat vaše milované pokojové rostliny, zcela určitě se v nich usídlily larvy smutnic. Neviditelné, o to více zákeřné. S největší pravděpodobností jste si je zakoupili v obchodě, přímo v substrátu. Jak proti nim bojovat a zachránit svou domácí zeleň?

Přečtěte si také

Je trestné konzumovat pečivo v supermarketu před zaplacením? Řetězce v tom mají jasno

Co jsou smutnice?

Dospělé smutnice jsou malé mušky černé barvy. Hlavním škůdcem jsou ovšem jejich larvy, neviditelně ukryté v hlíně. Kvůli tomu je takřka nemožné na první pohled poznat, zda jsou v zakoupené zemině obsaženy.

Domů si je tak můžete přinést nejen v rostlinách a jejich květináči, ale i v substrátu, do kterého květiny přesazujete nebo sázíte.

Jedna samička smutnice může do substrátu naklást až stovky vajíček. Za pár dní se z nich vylíhnou larvy, které se živí vysáváním kořenového systému rostlin. Tím je připravují o důležité živiny, což má za následek vadnutí, žloutnutí a opadávání listů a celkový úhyn rostliny. Největším lákadlem jsou pro larvy mladé či vláskovité kořínky.

Pokud jsou už vaše rostliny smutnicemi napadeny, dá se s nimi účinně bojovat – biologickými zbraněmi i domácími metodami. Stejně tak pro vás máme pár rad, jak se jejich výskytu preventivně bránit.

Nechybí vám doma kousek zeleně?

Kupte se slevou Orchidej.

Porovnat slevy

Jak se zbavit smutnic?

Smutnice přitahuje vlhko a teplo. Ani u baleného substrátu, který se na první pohled zdá sypký a suchý, nemáte nikdy jistotu, v jakých podmínkách byl skladován a zda se v něm již zákeřné larvy neusídlily.

Co pomáhá? Nejlepší je proto substrát doma ihned po koupi vysušit. Ideální je v tomto ohledu propéct hlínu v mikrovlnce nebo na plechu v troubě. Horkem vajíčka spolehlivě zničíte. Stejně tak může pomoci chlad a hlínu lze nechat promrznout v mrazáku nebo v zimě venku, když jsou teploty pod nulou.

Tři žluté spadlé listy, pokojová rostlina Ingrid Maasik / Shutterstock.com
  • Tip na domácí test: Pokud si nejste jistí, zda smutnice v půdě opravdu máte, můžete si to doma jednoduše otestovat. Stačí rozkrájet syrovou bramboru na několik kousků a ty zapíchat do zeminy v květináči asi na dva dny. Škrob larvy naláká a vy je pak na kouscích brambory uvidíte.

Pozor si také dávejte na přílišné zalévání. Jak jsme už zmiňovali, larvy smutnic i dospělé mušky si libují ve vlhku a zbytečným přelíváním rostlin pouze zvyšujete riziko jejich výskytu.

Co platí na larvy smutnic?

Pořiďte si na larvy přirozené predátory. Jedná se o miniaturní parazity zvané hlístice, které se živí právě larvami smutnic. Sáček hlístic zakoupíte v hobbymarketech, zahradnictvích a v mnohých internetových obchodech. Jedno balení vás vyjde asi na 200 korun.

Obsah sáčku stačí rozmíchat ve vodě a tou rostlinu zalít. Hlístice postupně vyhubí všechny larvy a vajíčka smutnic. Poté samy přirozeně vymizí, takže se nemusíte obávat, že byste si trvale osídlili rostliny dalšími nechtěnými nájemníky. Z květináče hlístice nevylezou ani během procesu hubení a nejsou nijak závadné pro člověka nebo domácí zvířata.

Pokojová rostlina s pastičkami proti smutnicím Anicka S / Shutterstock.com

Jak se zbavit dospělých černých mušek?

Dospělé mušky poletují okolo rostliny a usedají na její listy i květy. Nejlepším způsobem, jak je pochytat, je pořídit si speciální žluté lepkavé destičky, které se zapíchají do květináče a smutnice se na ně postupně nalepují. Cena lepových pastí se v obchodech pohybuje orientačně okolo 30–50 Kč za 5 ks.

Než se vám podaří všechny dospělé smutnice polapit, je dobré také zamezit jejich opětovnému přístupu do půdy, aby zde nemohly klást další vajíčka. Nejlepší je zasypat povrch substrátu v květináči asi centimetrovou vrstvou perlitu, vermikulitu nebo křemičitého písku či štěrku. Pro smutnice bude tato bariéra nežádoucím suchým prostředím, do kterého nebudou moci vajíčka klást.