Boj s příznaky nachlazení může být efektivní a rychlý, když víte, jak na to

Člověk zabalený v dece se drží za hlavu ShotPrime Studio / Shutterstock.com

Počasí se rychle mění a se změnami přicházejí i podzimní virózy. Rýma, kašel a nepříjemná únava. Poradíme vám, jak se nachlazení zbavit co nejdříve a znovu se vrátit do běžného života. Už nemusíte zůstávat dva týdny doma!

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Co to je viróza a jak vzniká?

Viróza, jak název napovídá, vzniká přenesením virů na člověka. Ty se mohou usídlit i na rostlinách a zvířatech. Lidé se sníženou funkcí imunitního systému jim pak mnohem snáze podlehnou a onemocní. Jaké jsou příznaky? Nachlazení se projevuje bolestmi hlavy, potížemi s dýchacími cestami, únavou a možnou bolestí svalů.

Jak viróze předcházet?

Pokud patříte ke šťastlivcům, které viróza během změn počasí nepostihla, je tenhle odstavec právě pro vás. Aby vás viry tak snadno nenapadly, udržujte svůj imunitní systém ve skvělé kondici. Dopřávejte si pravidelnou dávku vitamínu C a jezte vyváženou stravu.

Kvalitu obranyschopnosti ovlivňuje také váš psychický stav. Čím více budete v pohodě a uvolnění, tím nižší je šance na onemocnění. A posledním bodem je oblékání. Z čistě prochladlého těla nemocní nebudete, přiděláte mu ovšem práci se zahříváním sebe sama, čímž přijdete o energii a sílu potřebnou na obranu organismu. Proto nezapomeňte na teplé, pohodlné boty, měkký svetr a zahalený krk.

Nemocný člověk zabalený v dece smrká a na stole má léky s čajem juliaap / Shutterstock.com

Jak na nachlazení podle babských rad?

Pokud vás už viróza postihla, jistě využijete rady našich babiček.

Cibulový sirup

Jste-li celí zahlenění a dáváte přednost přírodním zdrojům, sáhněte po cibulové šťávě smíchané s cukrem. Chuť i vůně jsou naprosto příšerné, ale výsledek stojí za to – během několika málo dní budete bez hlenů.

Tuto léčivou lahůdku připravíte tak, že nakrájíte cibuli na drobné kousky a přidáte med či cukr. Necháte několik hodin odležet a posléze můžete konzumovat. Cibule během chvíle „odpočinku“ vypustí šťávu.

Obklad na krk

Tzv. Priessnitzův zábal na krk je velmi účinná metoda. Používá se především na suchý kašel a bolest v krku. Skládá se ze tří vrstev. Nejprve přímo na kůži aplikujte mokrý, studený kus látky, ideálně pánský kapesník. Na něj položte neprodyšnou vrstvu, můžete použít látku nebo igelit. A posledním bodem je suchý šátek, kterým celý zábal uvážete a zpevníte. Nechte působit maximálně tři hodiny a před dalším opakováním si dejte několikahodinovou pauzu.

Odpočívejte

Možná máte dojem, že to s vámi ještě není tak vážné. Ale nepřepínejte se. Naopak – využijte tento čas a zachumlejte se do postele. Uvařte si horký čaj, přistavte pořádný džbán s vodou, abyste měli dost tekutin, a odpočívejte. Čtěte si knihu, dívejte se na film nebo seriál a hlavně spěte. Dopřejte sobě i svému tělu absolutní pohodlí a klid.

Člověk nalévá heřmánkový čaj z konvice do hrnku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Poťte se

S potem odchází z těla ven všechny škodliviny, čímž se tělo čistí a snáze regeneruje. Snažte se tedy vypotit co nejvíc – a uvidíte, že vám bude brzy dobře.

Bylinkový čaj

Kupte si kvalitní sypaný heřmánkový čaj. Ten vyvolává pocení, čistí tělo a zároveň posiluje imunitu. Navíc vám pomůže od bolesti, nervozity a žaludečních nevolností. S klidem si dopřejte pořádný šálek každý den. Další možností je čaj z lipového květu. Pro většinu lidí není tak lahodný, účinný je ale stejně a hravě si poradí i s horečkou.

Vsaďte na léky

Pokud nepatříte mezi příznivce babských rad nebo bylinkových čajů, budou pro vás ideální léky. V lékárnách seženete různé horké nápoje, tablety a prášky, které vám od vašich potíží uleví.

A velmi oblíbené jsou i horké nápoje, které umí rychle ulevit od nepříjemných příznaků chřipky. Je však nutné pozorně číst příbalové letáky výrobců a nepřekračovat dávkování! Ptali jsme se v lékárně a odborníci radí sáhnout po značkách Paralen, Coldrex a Celaskon. Obsah sáčku jednoduše rozpustíte do horké vody a vypijete.

Med místo cukru

Pokud si čaj rádi osladíte, sáhněte raději po medu. Obsahuje zdravé látky a skvěle chutná. Koupit jej můžete v obchodě, nejkvalitnější je však od včelaře. Kontaktujte včelaře ze svého okolí a zjistěte, zdali zrovna nějaký poctivý med nenabízí sám.

Zdroj: health.harvard.edu, ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, webmd.com, ncbi.nlm.nih.gov, cpzp.cz