Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Domácí recept na přírodní životabudič z křenu, cibule a medu

Domácí recept na přírodní životabudič z křenu, cibule a medu

Šaty na ramínka už tento rok mnohokrát nevytáhneme. Ještě párkrát zasvítí slunce a dny se začnou povážlivě zkracovat. Spolu s úbytkem světla se snižují i venkovní teploty. Navíc bývá podstatný rozdíl mezi tou ranní, denní a večerní. Období chřipek, rýmy a kašle je zde. Po jakých potravinách sáhnout, abyste své tělo podpořili?

Přečtěte si také

Jak vybrat vánoční stromek? Důležitá je i péče o něj doma
Jak vybrat vánoční stromek? Důležitá je i péče o něj doma

Cibule

V našem jídelníčku by rozhodně neměla chybět cibule, a to ať ve formě základu na guláš, nebo cibulky na čočku. Cibule pomáhá nejen jako prevence, ale také i v momentě, kdy se o nás nějaký ten bacil již pokouší. Cibule kromě imunity (zejména díky vitamínu C) podporuje také naše srdce (snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu), zvyšuje hustotu kostí (čímž brání vzniku osteoporózy) a díky obsaženému kvercetinu se považuje za vhodnou prevenci proti rakovině. Sáhnout můžete nejen po žluté cibuli, ale i po šalotce nebo cibuli červené. Jarní cibulka zpestří studenou kuchyni nebo třeba brambory na loupačku.

Česnek

Česnek patří mezi tzv. přírodní antibiotika. Na rozdíl od těch chemicky vyrobených si však na tyto přírodní látky nevytváříme rezistenci neboli odolnost. Viry ani bakterie se mu bránit neumí. Díky obsaženým látkám přirozeně zvyšuje imunitu, reguluje krevní tlak, dezinfikuje trávicí trakt a zároveň má dobrý vliv na potenci. Použít můžete česnek čerstvý, naložený, sušený na plátky nebo drcený do formy prášku. Účinky zůstávají.

Využijte síly přírodních antibiotik. Jsou navíc chutná

Křen

Křen míváme často spojený s uzeninou, případně s masem. Křen by však měl být do našeho jídelníčku řazen pravidelně. Zkusili jste například křenovou omáčku? Používání křenu se navíc vyplatí. Pomáhá proti nachlazení, chřipce i angíně! Vedle toho je skvělý jako tonikum pro mastnou pleť či pleť s akné, případně jako masážní vlasové tonikum proti lupům.

Potraviny s vitamínem C

Většinu z nás napadnou pomeranče a citróny. Jenže v naší "české kotlině" toho máme mnohem víc a často v mnohem vhodnější formě. Pokud nechcete běhat pro šípky nebo nemáte doma zásoby černého rybízu či rakytníku, sáhněte po květáku, kapustě či paprice. Nasbírat můžete i květy černého bezu (když bude zrovna sezóna) a vyrobit si z nich bezinkový sirup. Pokud si uděláte květákový mozeček s vajíčkem a cibulí vězte, že svůj organismus nejen zahřejete, ale posílíte i jeho obranyschopnost.

Vitamín C povzbudí naši imunitu. Jaké potraviny ho obsahují nejvíc?

Přírodní životabudič

Pokud cítíte, že na vás už něco leze, zkuste si připravit křenový sirup. Potřebujete: 2 lžíce nastrouhaného křenu, 1 lžíci najemno nakrájené cibule, 4 lžičky medu (obsahuje řadu minerálů) a 5 lžic vody. Křen, cibuli a vodu smíchejte a přiveďte k varu. Nechejte probublávat cca 5 minut. Přeceďte přes plátýnko a do lehce vychladlého sirupu přidejte med. Užívejte na polévkové lžíci 3x denně, alespoň 7 dní.

Další praktické rady k imunitě

  • I v chladnějším počasí nezapomínejte pít! Důvodem je nejen efektivní funkčnost organismu, ale také možnost vyplavit z těla toxiny. Jsou to totiž ledviny, které nám s tím pomáhají. Pokud je nezavodníte, může se objevit náznak potíží s močovými cestami.
  • Vězte, že většinu potravin získáte snadno. Není třeba zbytečně utrácet. Sledujte akce na Kupi.cz, kde získáte jasnou informaci, kde se dá vámi vybrané zboží získat za povzbudivé ceny. Můžete akce i vzájemně porovnávat!
  • Na imunitu také skvěle fungují přípravky s Omega 3 mastnými kyselinami – například rybí tuk nebo máslo či margarín, kam jsou tyto látky přidávány.
  • Méně solte a využívejte sezónní potraviny.
  • Látky povzbuzující imunitu jsou také v dýních, hroznovém vínu (zejména v modrých hroznech), borůvkách, mrkvi, celeru a petrželi, rajčatech či listové zelenině a ořeších.
  • V chladných dnech pozor na saláty, okurky i cukety, které náš organismus ochlazují. Je třeba jejich ochlazující tendence vyvážit právě česnekem, cibulí nebo například lněným či slunečnicovým semínkem.